Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıMutlu patiler için mutlu yuvalar: Samsun Kedi Kasabası

Mutlu patiler için mutlu yuvalar: Samsun Kedi Kasabası

-

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin iki yıllık çalışması sonucunda oluşturulan “Kedi Kasabası”nda hasta kediler tedavi ediliyor. Kısırlaştırılan kedilerin rahat bir ortamda yaşamasına yardım eden çalışma dahilinde şu an kasaba sakini 50 kedi bulunuyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, belediyeye ait hayvan barınağı içerisindeki 10 dönüm ormanlık alanda, sokaktan toplanan ve özellikle hasta kedilerin bakımının yapılabilmesi için Kedi Kasabası adlı bir tesis oluşturdu. Tesiste, sokak kedilerinin tekli ve çoklu yaşam alanlarındaki bungalov evlerin yanı sıra otantik köprü ve yürüyüş yolları bulunuyor.

Hayvan Barınağı Sorumlu Yöneticisi ve veteriner hekim Hüseyin Aydın, öncelikle sokaktan getirilen hasta kedileri diğerlerinden ayırarak veteriner hekim gözetiminde tedavi ettiklerini belirtiyor. “Biz burada kedilerin toplu veya tek yaşayabileceği yaşam alanı oluşturduk. Burada kediler sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşamlarını sürdürecekler” diyen Aydın kedilerin kısırlaştırıldıktan sonra kasabaya bırakıldığını söylüyor. Gerektiğinde alanın büyütülebileceğini de ifade eden yönetici, şu an yaklaşık misafir sayısının 50 kedi ve genelinin de hasta ve “garip” kalanlar olduğunu vurguluyor.

Tabii her şehirde kedi evlerinden oluşan yaşam alanları bulmak pek mümkün değil. Çeşitli yerleşimlerde değişik kedi evi projeleri mevcut. Fakat çevremizde proje veya böyle bir kasaba fikri yoksa onlara yalnız da yardımcı olabiliriz. Kediler için hazır mevsim yazken, zamanımız varken kışa hazırlık mahiyetinde bir güzellik yapabiliriz.

Samsun Kedi Kasabası 2

Bir kedi evi için ihtiyacınız olan malzemeler,

  • Karton ya da koli/kutu
  • Geniş koli bandı
  • Gazete ve kumaş parçaları
  • İzolasyon için gazete kağıdı/ yumurta kolisi/ keçe/ çöp poşeti/ plastik köpük/ yalıtım malzemesi

Samsun Kedi Kasabası 3

Barınakların yapımı için;
  • Kartonları ya da karton kutuları sağlamlaştırarak boş tarafları üst üste gelecek şekilde yapıştırılır. Bu şekilde iki koliden büyük bir koli elde edilir. Kutun son halinin bir duvarında yerden 5-10 cm yükseklikte hayvanların girebilmesi için kapı açılır.
  • Kutu, plastik köpük ve gazete kağıdı ile kaplanarak ısı yalıtımı sağlanır. Gazete kağıdı soğuğu kesmekte oldukça elverişli. Bunun dışında istenirse aynı kutu sadece yalıtım malzemesinden de yapılabilir.
  • Barınak çöp poşeti ile kaplanarak su geçirmesi engellenir.
  • Barınağın içine kumaş ya da yırtılmış gazete parçaları konarak daha fazla ısı yalıtımı sağlanır.

Samsun Kedi Kasabası

Barınakları konabileceği yerler için şunlara dikkat etmek gerekiyor:

  • Barınak çöpe benzememeli. Üzerine hayvan barınağı olduğu yazılmalı.
  • İnsanların ve arabaların geçeceği yere konmamalı.
  • Rüzgar esen ya da yağmur alan yerlere konmamalı.
  • Kedi barınakları köpeklerin ulaşabileceği yerlere konmamalı.

Yardımcı Kaynak: Bianet
Fotoğraflar:
Zekeriya Fırat/Samsun Halk Gazetesi

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Gamzegül Kızılcık
Gamzegül Kızılcık
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Kadın hakları mücadelesi, çocuk hakları ve LGBTİ hakları konularına ilgili. Doğal hayatın korunması konusuna meyledişi ve Gaia Dergi ile yollarının kesişimi sonucunda da; direnişçi bir kadın, gazeteci.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol