Ana SayfaKategorisizNASA'nın yeni küp uyduları Wall-E ve Eva, Mars'ta hayatta kalabilecek mi?

NASA’nın yeni küp uyduları Wall-E ve Eva, Mars’ta hayatta kalabilecek mi?

-

NASA, InSight lander ile birlikte Mars’a iki tane de küp uydu yollayacak. Eva ve Wall-E ismi verilen bu iki küçük uydunun, Mars’ta hayatta kalıp kalamayacağı merak ediliyor.

Yıllardır üzerinde çalışılan ve sürekli ertelenen tarihten ötürü bir türlü yola çıkamayan InSight, bu cumartesi nihayet yola çıkacak. Ancak InSight, yaklaşık 6 ay sürecek ve tahminen Kasım ayında son bulacak bu uzun yolculukta yalnız olmayacak. İki adet küp uydu, yol boyunca ona eşlik edecek. InSight kızıl gezegene inip yüzeyin altında araştırmalara başlarken, iki küçük uydu da yörüngede dolaşarak dünyaya bilgi gönderip gönderemediğini test edecek.

Geleneksel uzay araçlarından çok daha küçük ve düşük maliyetli olan küp uydular ilk kez farklı bir gezegene gidecekler. Daha önce bu kadar uzun mesafe kat etmemiş olan uydular bu görevde başarılı olur ve dünyaya bilgi göndermeyi başarırsa, bu gelecekte uzak gezegenlere yapılacak yolculuklar için büyük fayda sağlayacak. NASA’da görevli bilim insanları, bu araçların çalışırlığı onaylandığında uzayın derinliklerine yapılacak keşiflerde de kullanılacağını söylüyor.

Bir uzay aracı farklı bir gezegene indiğinde, bilim insanları bu uzay aracından bilgilerin dünyaya aktarılması için genellikle bir “röle uydusu” kullanırlar, ancak eğer bu yeni küp uydular Mars’ın yörüngesinde gezinerek bize bilgi aktarmayı başarırsa, artık bu pahalı uydu yöntemine gerek kalmayacak. Bu da çalışmalara büyük oranda hız kazandırarak maliyeti de azaltacak.

 Eğer InSight Mars’a inerken hız, paraşütün durumu ya da inişin başarı-başarısızlık durumları umulduğu gibi Wall-E ve Eve tarafından dünyaya gönderilebilirse, proje kusursuz işliyor anlamına gelecek ve uzay keşif tarihinde oldukça önemli bir adım atılacak. Ancak sonuçları öğrenmek için yaklaşık 6 ay beklememiz gerek.

Alıntı | webtekno.com | Kapak Görseli

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
BilimFaresi
BilimFaresi
Bilimsel haberler ışığında evreni ve yaratılışı daha da iyi tanımaya çalışıyorum. Bilgileri paylaşmaya, ışığı ve kelamı taşımaya niyetiyle oluyor her şey.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol