Yaz gelince hem şehir hayatını çekilmez hale getiren sıcaklar nedeniyle hem de yıl boyu yaşadığımız yorgunluğu bir nebze de olsa üzerimizden atma isteğiyle güneşin tadını deniz kenarlarına giderek çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak ne yazık ki denizin tadını çıkaracağız derken, bazı insanlarımız fütursuzca denizin kirlenmesine sebep olabiliyor. Bu noktada da merak etmeden duramıyorum, bu insanlar aslında kendi varlığını kirlettiğini, yaşam alanlarımızı yok ettiğini farkında değiller mi diye. Fakat neyse ki, çevreyi kirletenlerin yanı sıra çevre bilinci yüksek olan insanlarımızın sayısı da yadsınır değil. Hatta daha yaşanılabilir bir dünya yaratmak adına gönüllü çalışan birçok insan da mevcut.
Bu noktada size Boyan Slat‘dan bahsetmek istiyorum. Genç yaşına rağmen küresel sorunlardan birine gerçekçi bir çözüm bulan 22 yaşındaki Slat, dünya okyanuslarını plastikten temizlemek için 2014 yılında bir proje ortaya koymuştu. Denizdeki plastik atıkları toplama fikrini henüz 16 yaşındayken bulan genç girişimci “Neredeyse balıktan çok plastik vardı” diye sitem ediyor.
Ellen MacArthur Vakfı ile Dünya Ekonomik Forumu‘nun, geçtiğimiz aylarda denize karışan plastik miktarlarını inceleyerek “Yeni Plastik Ekonomisi” başlıklı raporu da eğer denize plastik atmaya mevcut hızda devam edilirse 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağını ortaya koymuştu. Ancak Slat, okyanusları temizleyebilme hayalini gerçekleştirebilmek için gerekli olan 150 milyon euro ile petrol şirketleri tarafından bilgi ve teknik birikim gereksinimini karşılayabilirse plastik atıklar balıkların önüne geçemeyecek gibi görünüyor.
1 kilo plastiğin temizlenmesi için 13 lira yeter
Bunu sağlayabilmek için ise Slat kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. The Ocean Cleanup adında, çoğunluğu araştırmacı ve mühendis 100 dolayında gönüllüden oluşan bir vakıf kurarak hayallerine bir adım daha yaklaşan Slat, şimdi de projesine mali ve teknik destek bulmak için Norveç’in Stavanger kentinde düzenlenen Petrol Fuarı’na katıldı. Havacılık Mühendisliği öğrencisi olan Boyan Slat, burada petrol şirketlerinden de büyük ilgi gördü. Vakıf, 15 kuruluş ve 3 bin dolayında yatırımcıdan aldığı destekle gerçekleştirdiği araştırma ve denemelerin sonucunda projenin ekonomik ve uygulanabilir olduğu konusunda 530 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporun ulaştığı sonuçlara göre okyanuslarda yüzen 1 kilogram plastik atığın temizlenme maliyeti 4 Avro 53 cent yani yaklaşık 13 lira olacak.
Slat, projesine yeterli desteği bulduğu anda projesini hayata geçirecek. Eğer siz de okyanusların temizlenmesi için projeye katkıda bulunmak isterseniz lütfen tıklayın.
Kaynak: DHA