Ana SayfaYeşilPaylaşım ve SürdürülebilirlikPlastiklerin yarattığı büyük tehlikenin farkında mısınız?

Plastiklerin yarattığı büyük tehlikenin farkında mısınız?

-

Son 30 yılda ürettiğimiz ve kullandığımız plastik miktarı katlanarak arttı. Küresel ölçekte plastik üretimi yüzde 620’ye yükseldi. Bu da her yıl 300 milyon plastik materyal demek. Plastiklerin yarattığı büyük tehlikenin farkında mısınız?

Plastik o kadar hayatımızın içinde ki her gün bir ne kadarıyla haşır neşiriz bilmiyoruz bile. Şişeler, çantalar, mutfak malzemeleri, paketler ve sayısız birçok başka kaynak. Şüphesiz ki plastikler hayatımızı pek çok açıdan kolaylaştırıyor. Kullanıyoruz ve işimiz bitince atıyoruz. Ama peki ya bedeli?

Her yıl 300 milyon plastik üretiliyor. Bunun yüzde 85’i geri dönüştürülmüyor, depolama alanlarına gönderiliyor. Maalesef burası onlar için son durak değil. Son araştırmalara göre kara kökenli atıkların yüzde 80’i okyanuslarımıza, sularımıza gidiyor ve bunların yüzde 90’ı plastik. Yani her yıl 8,8 milyon ton plastik karadan sularımıza gidiyor. Bunlar bilindiği gibi yüzlerce yıl yok olmuyorlar. Anlayacağınız deniz hayvanlarını çok büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktık!

Yaklaşık 700 deniz canlı türü plastik atıkların neden olduğu kirlilik, yiyecek bulunmasına engel olma ya da bu atıkları yutmaları yüzünden neslinin tükenmesinin eşiğinde. Queensland Üniversitesi’nin (The University of Queensland) yaptığı araştırmaya göre deniz kaplumbağalarının yüzde 50’sinin midesinde plastik tespit edildi. Araştırma, 2050 yılına kadar deniz kuş türlerinin yüzde 99’unun midesinde plastik bulunacağını ortaya koyuyor.

Plastiklerin yarattigi buyuk tehlike 2
Her yıl 300 milyon plastik üretiliyor.

The World of Ecomomic Forum’un yaptığı bir başka çalışmaya göre 2025’e kadar her 3 ton balığa 1 ton plastik düşecek ve eğer böyle devam ederse 2050 yılında sularda balıktan çok atık göreceğiz.

Çok açık ki kendi ellerimizle sularımıza, hayvanlara ve insan sağlığına zarar veriyoruz. Bu ufak lüksün neden olduğu geniş kapsamlı felaketin farkına varmamız maalesef ki uzun zaman aldı ve alıyor. Her yıl,

• 40 milyar plastik şişe
• 100 milyar tek kullanımlık plastik poşet
• 1 milyar diş macunu tüpü
• 500 milyon plastik pipet
• 18 bin ton plastik şampuan şişesi
• 12 milyon ton plastik ambalaj
• 1 milyon tek kullanımlık bardak
• 552 milyon personel bakım ürünü
• 6 milyon ton dayanıksız plastik fazlalık okyanuslarımıza dökülüyor.

Plastiklerin yarattigi buyuk tehlike 3
Geri dönüşümü arttırmak ve plastiklerin sulara gitmesini engelleyecek yeni önlemler gerekiyor.

Ne yapabilirsin?

Geri dönüşümü arttırmak ve plastiklerin sulara gitmesini engelleyecek yeni önlemler gerekiyor. Günlük hayatlarımızda plastik israfı durdurarak harekete geçebiliriz.
Başlıca bilinçli tüketim hareketlerinden biri One Green Planet’ın kurucusu ve baş editörü Nil Zacharias “Plastik hayatımızın her yerinde ve görünüşe göre hayatımızdan çıkarmak çok zor, ama deniz canlılarının hayatını, okyanuslarımızın sağlığını, kendi geleceğimizi tehlikeye atmaya değer mi? Her gün atılacak adımlarla plastik kullanımını azaltmak ve hatta yok etmek mümkün’’ diyor ve ekliyor: “Eğer nerelerde plastik kullandığımızı belirler ve onlara alternatifler ararsak çevremizdeki plastik atık miktarını çok düşük seviyelere çekebiliriz. Bunun adı kolaylıklarımızdan ödün vermek değil, daha verimli yaşamak.’’

Günlük yaşamda plastiği en aza indirecek yollar

• Yanında her zaman her ihtimale karşı bir torba taşı, böylece bir şey alacak olduğunda yeni bir torbaya ihtiyaç duymazsın.
• Plastik su şişesi almak yerine yanında yeniden kullanılabilir bir su şişen olsun.
• İş yerinde plastik kaplar yerine kendi bardağını kullan.
• Plastik pipetler yerine kendi dayanıklı yenilenebilir pipetini kullan.
• Plastik gıda depolama malzemelerini dayanıklı çelik ya da cam olanlarla değiştir.
• Plastik tüplerde kozmetik ürünler almaktansa kendininkileri yap.
• Katı sabunları tercih et.
• Kendi diş macununu yap.
• Bambu ağacından yapılan ekolojik diş fırçalarını kullan.

Kaynak: One Green Planet

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Esnek çalışma iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir silah olabilir

Citrix’in de destek verdiği Yeşil Gelecek Endeksinin (Green Future Index) ortaya koyduğu üzere, yeni çalışma modelleri yalnızca konfor sağlamakla kalmıyor, iklim değişikliğiyle mücadeleye anlamlı bir...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...
Tuğçe Tuncer
Tuğçe Tuncer
89 İstanbul doğumlu. İstatistik alanında Viyana’da master yapıyor. Sinema, psikoloji, alternatif yaşam ile ilgileniyor. Emeğini ve enerjisini daha yaşanabilir bir dünya yaratmaya yardımcı olmak için harcamak istiyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol