Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıSri Lanka yasa dışı fil dişi ticaretindeki rolünden dolayı özür diledi

Sri Lanka yasa dışı fil dişi ticaretindeki rolünden dolayı özür diledi

-

Son birkaç yılda görmeye iyiden iyiye alıştığımız fil dişi stoklarını imha eden ülkelerin arasına geçtiğimiz günlerde Sri Lanka da katıldı. Stoklarını imha etmede Çin, Fransa ve Kenya gibi ülkelerin ardından 15’inci ülke olan Sri Lanka bu kanlı ticaretteki rolünden dolayı ise resmi olarak özür dileyen ilk ülke oldu.

Töreni yöneten Budist Rahip Omalpe Sobitha National Geographic’e yaptığı açıklamada, “Özür dilemek zorundayız. Bu filler birtakım insanların vahşetinin kurbanı olmuştur. Fakat bundan tüm insanlık sorumludur. Bu masumların canına dişleri için kıyanlar bizleriz. Onlardan af dilemeliyiz” diye konuştu.

359 dişten oluşan 1,5 tonluk fil dişi stoğu ülkenin tüm stoğuydu. Yaklaşık 3 milyon dolar değerindeki fil dişleri 2012 Mayıs’ında gümrük yetkililerince Kenya’dan Dubai’ye giderken ele geçirilmiş, DNA testleri ise fil dişlerinin Tanzanya’dan geldiğini ortaya çıkartmıştı.
Dişler normalde Sri Dalada Maligawa Budist Tapınağı’na bağışlanacakken, kamuoyu tepkisinden dolayı hükûmet planlarını değiştirmek zorunda kaldı. National Geographic’in haberine göre fil dişlerinin bağışlanmasına karşı çıkanlar dişlerin yeniden kara borsaya girmesinden endişeli.

Sri Lanka böylece son dört yıl içinde stoklarını yok etmiş olan Gabon, Filipinler, ABD, Çin, Fransa, Çad, Belçika, Hong Kong, Kenya, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kongo Cumhuriyeti, Mozambik ve Tayland’a katılmış oldu.

fildişi ticareti 1

Tören iki dakikalık saygı duruşu ile başladı. Sonrasında Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaban Hayat Bakanı Gamini Jayawickremea Perera, Maliye Bakanı Ravi Karunanayake ve CITES Genel Sekreteri John Scanlon’un konuşmalarıyla devam etti.

Scanlon törende şunları söyledi:

Bugün Colombo’da, ele geçirilmiş bu 1,529 kilogram ağırlığındaki 359 parça Afrika fil dişinin imha törenine davet eden Başkan Maithripala Sirisena’ya en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Geçtiğimiz 24 ayda Afrika, Doğu ve Güney Doğu Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Amerika ülkelerinin el konulan yasa dışı fil dişi stoklarını imha etmelerine şahit olduk.
Bugünkü tören ise ilk defa bir Güney Asya ülkesinin stoklarını imha etmesinin yanı sıra katledilen filler için ilk defa dini bir seremoni de düzenlendiğinden gerçekten özel ve dikkate değer bir tören.”

fildişi ticaresti 2

Törende ayrıca Rahip Omalpe Sobitha Thero tarafından katledilmiş fillere özür borcu olarak, Budizm’de sıklıkla ölen akrabaları onurlandırmak ve bir sonraki hayatlarında daha iyi bir yer edinebilmeleri için yapılan; ölmüş kişinin daha yüce bir aleme geçmesine yardım ettiğine inanılan dini bir seremoni de icra edildi.

Törende son olarak devlet başkanı Perera şunları söyledi: “Budizm ve diğer dinlerde filleri katletmenin ya da onlara zulmetmenin yeri yoktur. Biz yeniden doğuşa inanırız ve bu filleri ve diğer evcil hayvanları da kapsar. İnsanlar için olduğu gibi hayvanlar için de dini tören düzenlemek bizim için süregelmiş bir gelenektir.

20. yüzyılın başında 5 milyonu bulan fil nüfusu günümüzde 400 bine kadar düşmüş; 1989’dan beri fil dişi satışı uluslararası alanda yasak olmasına rağmen hala günde yaklaşık 100 fil kaçak avcılarca dişleri ya da etleri için avlanmaktayken, dünyadan böyle haberlerin gelmesi, güç de olsa belki bizi gerçekten hala umut olduğuna inandırabilir.

Kaynak: EcowatchNational GeographicNews1stNation of ChangeWWF

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol