Özgür Demirtaş ve Neşe Hanım, tüketim çılgınlığına “dur” diyebilmek ve bununla bir mesaj vermek için “Başka bir dünya mümkün!” sloganı ile “kafeNÂ Sanat & Sepet & Geri Dönüşüm” kültür merkezini İstanbul, Beşiktaş‘ta hizmete açıyor.
Farsça, Kürtçe ve Zazaca’da hayır anlamına gelen NÂ; kadına şiddete, hayvan ve insan soykırımına, tüketime ve pahalılığa “hayır” vurgusu ile seçildi. KafeNÂ’ın hemen hemen her şeyi mümkün olduğunca geri dönüşüm ile yapıldı.
İnşaat şantiyelerinde çöpe atılan paletlerden çöpteki eşyalara kadar birçok şey değerlendirilen bu yer için yapılan masraf, yeni bir yer açan diğer birçok işletmeye göre çok çok düşük.
Sehpadan mutfak rafına, duvar dekorundan avizeye kadar her şeyi kendi elleri ile yaptılar. Hatta hobit ev şeklinde bir okuma odası bile var. Eğer para ile bir şey alınması gerekiyorsa onun da ucuzunu dolaşıp buldular. Bir o kadarını da oradan buradan bedavaya çözdüler. Ekoloji önem verdikleri konu. Mümkün mertebede plastiği hiç kullanmadılar.
“Mekanın en önemli yerine avize asacaktım ve bunun Gezi Eylemi temalı olmasını istiyordum. Gezi derken ağaç ve sapan… O kadar şanslıydım ki tam da istediğimi Dolapdere’deki çöpte buldum. Velhasıl mekanın tavanına astım ve aydınlattım. Hemen karşısına da Yunanistan’daki işgal günlerine selam olsun diye paletten Yunanistan’daki işgal evlerine benzer bir dolap yapıp, duvara astım. Gezi, Yunanistan derken İspanya’yı unutmadık. Oradaki işgalden bir selamımız var. Mutfaktaki küçük ağaç lambayı da Taksim’de bir fırının atıkları arasında buldum. Ta Beşiktaş’a kadar sırtımda taşıdım.”
Kadınıyla, erkeğiyle, el birliği ile inanılmaz bir emekle yapılan kafeNÂ’da aynı zamanda atölyeler de yapılacak ve Farsça, Lazca, Türkçe, Rumca, Ermenice, Çerkezce, Almanca, keman, erbane, jonglorlük, dans, meditasyon, fotoğraf, sinema, gitar, tiyatro vesaire gibi dersler en uygun fiyatlar ile verilecek.
Vegan/vejeyaryen mutfakta kullanılan ürünler imkân dahilinde köylerdeki çiftçilerden alınacak.
Çoğu bürokrasi ile geçen 1 ay 20 gün gibi bir sürede toplam çalışma süresi ise ortalama 20 günmüş. Özgür, birçoğunun da alçı, elektrik, tesisat falan ile geçiğini söylüyor.
Beşiktaş’a yolunuz düşerse buraya uğramadan oralardan uzaklaşmayın.
Adres:
Şair Nedim Cd.Nüzhetiye
Karakolu Sok. No:3 Beşiktaş/İstanbul
[email protected]
0212 236 86 96
Fotoğraflar: Servet Deniz