Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıTercihleriniz; birinin hayatına mâl oluyorsa onun adı tercih değil, cinayettir

Tercihleriniz; birinin hayatına mâl oluyorsa onun adı tercih değil, cinayettir

-

Aslında sizlerle hep güzel haberler paylaşmak isteriz ama gün geçmiyor ki hayvanlarla ilgili başka bir işkence haberi gündeme gelmesin! Olay Endonezya‘da geçiyor. Joko Sasonko isimli asker, hafta sonu için evine gidiyor ve evinde düzenlediği barbekü partisine arkadaşlarını davet ediyor. Buraya kadar her şey normal gibi gözükse de askerin sosyal medya hesabına yüklediği fotoğraflar, görenlerin şoka girmesine sebep oldu!

Fotoğraflarda, zavallı bir köpeğin dövüldükten sonra havuzun üzerinde sıkıca bağlanıp ateşe verildiği görülüyor. Köpeğin yanında askerler gülerek poz vermişler ve eğleniyorlar. Barbekü partisinin sonunda sosyal medya hesaplarından yedikleri etin ne kadar lezzetli olduğunu vurgulayan bir paylaşım daha yaptılar. Haber tüm dünyada paylaşılmasına rağmen bu akıl almaz olayı gerçekleştiren insanlar ceza almadı! Maalesef Endonezya‘da hayvan hakları konusunda yasaların hayvanları korumaya yeterli olmadığı ülkelerden biri ve köpek eti yenmesi yasa dışı sayılmıyor!

Batı ülkelerinde suç, Uzakdoğu ülkelerinde normal

Batı ülkelerinde bu gibi olayları gerçekleştiren şahıslar tutuklanıp hapis cezası alabilirken Endonezya ve yine bazı uzak doğu ülkelerinde, bu gibi olaylar olduğunda normal kabul edildiği için araştırma dahi yapılmıyor.

Her yıl binlerce köpek en işkence dolu yöntemlerle (çoğu zaman canlı canlı ateşe verilerek, çünkü o anda korkudan adrenalin salgılayan hayvanın etinin daha lezzetli olduğuna inanılıyor), etleri için öldürülüyorlar.

Kedi ve köpek dostlarımızın bu denli işkencelere maruz kaldığı haberleri, şüphesiz bizi çok üzüyor ve insanların kedi ve köpekleri öldürüp yiyor olmalarına, bunun yine onlar tarafından normal karşılanmasına bir türlü anlam veremiyoruz!

Toplumların, kültürlerine göre cinayetleri normalleştirmesi?

Yavrusundan ayrılan koyunu büyük bir sürpriz bekliyor: Harry ve annesinin kavuşma anıBu noktada hatırlamamız gereken her ülkenin ve toplumun kendisine has kültür ve alışkanlıkları olduğudur. Şüphesiz hiçbir alışkanlık ya da gelenek masum bir hayvanın öldürülmesini haklı gösteremez ya da normalleştiremez. Bunlar sadece kameralara yansıyan görüntüler… Her gün, her saat ve her saniye mezbahalarda kapalı kapılar ardında sabah kahvaltımızda salam, sucuk ve sosis olarak yerini almak üzere çiftlik hayvanlarının öldürülmesinin bu olaylardan tek farkı, normal olarak kabul edilmesi ve kameralara yansımamasıdır. Evet, kedi ve köpek gibi evimizde beslediğimiz hayvanları yemiyoruz, dolayısı ile kedi ve köpek dostlarımızın etleri için öldürüldüğü haberlerini duyunca dehşete kapılıyoruz ama tabağımızda masum bir kuzunun ya da koyunun ölü bedeni varken kedi ve köpek yemeyi normal kabul eden toplumların insanlarını şiddetle kınamak ne kadar samimi?

Sizce bir köpek bir koyun ya da tavuktan daha mı çok acı çekiyor ya da koyun, tavuk, balık gibi hayvanlar daha mı az yaşamayı hak ediyorlar? Konu; alışkanlıklar, yaşam tarzı ve içinde yaşadığımız kültür olduğunda insanlara kendi yaptıkları doğru gibi gelebiliyor ve başka toplumları eleştirirken aslında eleştirdikleri hareketin bir benzerini her gün normalleştirerek kendilerinin yaşadıklarını unutuyorlar! Konu kendi alışkanlıklarımıza geldiğinde gönül rahatlığıyla, “Ama bu benim kişisel tercihim” diyebiliyoruz.

Gerekçesi ne olursa olsun; hayvan öldürmenin yanlış olduğunu algılayıp bütün hayvanların eşit yaşama hakkı olduğunu kabul ettiğimiz zaman, bu gibi işkence ve hayvan zulmü olaylarının önüne geçebileceğiz. Eğer tercihlerimiz başka birinin yaşam hakkını elinden alıyorsa; bunun adı “kişisel tercih” değil, cinayettir.

Editör Notu: Aslında bu haberin fotoğrafları tam da haberin içeriğindeki gibi dehşet dolu. Ancak yayın ilkelerimiz gereği bunları sizinle paylaşamıyoruz. Dilerseniz (!) orijinal kaynağın linkine tıklayarak durumu daha net algılayabilirsiniz!

Kaynak: Petitions

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.
Zuhal Şengül
Zuhal Şengül
Writer, columnist, animal rights activist , Balanced Body University certificated pilates instructor based in New York City.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol