Diriliş kavramının gerçekleştiğini görmeyi hayal eden herkes için bekleyiş sona eriyor, tüylü mamutların yeniden diriliş olasılığı, artık gerçekleşmeye bir adım daha yakın.
Tüylü mamutlar tekrar hayata döndürülerek, gerçek hayatta varolan Sibirya’da bir tür doğal yaşam alanı olan Jurassic Park’a yerleştirilebilirler. Dünyanın seçkin isimlerinden oluşan bir grup bilim insanı ve bilim uzmanı, tüylü mamutların komple gen haritasını çıkartıp listelemişler; bu zor işi büyük bir başarıyla yürütmüşlerdir.
Eylemin kendisi; sadece hipotezden ibaret olan diriliş olgusunun yakın tarihte genetik kod kullanılarak muhtemel gerçekliğe dönüşmesine vesile olan dev bir sıçrayış niteliğindedir. Kuzey Sibirya’da Pleistocene Park olarak adlandırılan 16km²lik izole bölge, tüylü mamutların hayata dönmesi ihtimali göz önünde bulundurularak, onların yeni evleri olarak tasarlanmaktadır.
Uzmanlar, Güncel Biyoloji dergisinde de yer alan ve ilk etapta bilim insanlarının zor, tehditkâr ve soğuk ortamlarda bile yaşayabilen süper bir fil yaratmak suretiyle başlayacakları diriliş yolculuğundaki bu çalışmanın çok faydalı olacağı görüşündeler.
Şikago Üniversitesi’nde Evrimsel Genetik alanında uzman olan Vince Lynch’e göre bu çalışma, tüylü mamutların genetiğini baştan sona yeniden biçimlendiren bir başlangıç/önsöz niteliğindedir.
Araştırma ekibinin bir parçası olan Lynch’in iddiasına göre; gelecekte mamutların başarılı bir biçimde yeniden yaşama döndürülmeleri için belki de bir Asya filine tarih öncesi dönemde kutup ikliminde hayatta kalmayı beceren mamutların gen seti verilerek başlanmalıdır.
Yakut bölgesindeki uzmanlardan oluşan bir grup tarafından sene başında yürütülen bir başka çalışmada araştırmacılar, mamut kalıntılarından seçme bir DNA seti/özü bulunmasını ümit etmekteydiler. Bu DNA’lar; sonradan klonlama çalışmalarında kullanılacaktı.
Kalıntılar iki yıl önce, Saka Cumhuriyeti’nin mükemmel düzeyde korunmuş kalıcı buzul tabakasında keşfeldilmişti. Kalıntıların otuz bin yıldır donmuş bir vaziyette beklemiş olduğuna inanılmaktaydı.
Önceki zamanlarda yapılan Mamut klonlama projeleri, başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak Stokholm’daki İsveç Doğal Tarih Müzesi’nin yürüttüğü tüylü canavarların dirilişleri ile ilgili son çalışmadan sonra umutlar tekrardan arttı. Uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip, devam eden çalışmasında; iki adet tüylü mamuttan ve üç adet Asya filinden DNA listesi oluşturmayı başardı.
Sıradan insanlar, her iki türün de benzer özelliklere sahip oldukları görüşünü savunmaktadırlar. Ancak uzmanlar, filler ve mamutların genetik yapıları arasında 1,4 milyon farklı DNA kodu bulmuşlardır. Bu da uzmanları, dev canlıların soğukta hayatta kalabilmelerini sağlayan temel özelliklerine götürmüştür.
Çalışmalar esnasında toplanan bilgiler, proteinlerin ve düzinelerce farklı genin saç ve cilt gelişiminden metabolizmaya, yağ depolanmasından ısı duyarlılığına biyolojinin bir sürü farklı yönünü açıklama konusunda oldukça kritik bir öneme sahip olduklarını ve ‘kutup bölgelerindeki aşırı soğuklarda yaşayabilmek’ konusuyla yakından ilgili olduklarını ortaya çıkarmışlardır.
Kaynak: Outdoor Revival