Ana SayfaYaşamSağlıklı BeslenmeVeganlarda sağlıklı beslenme önerileri

Veganlarda sağlıklı beslenme önerileri

-

Veganlık, beslenme tarzı olarak görülmemelidir. Dönem dönem uygulanıp bırakılan beslenme öykülerinden farklı olarak sürdürülebilirliği olmalıdır. Çünkü veganlığın özünü hayvan özgürlüğü oluşturmaktadır ve hayvanların katledilmesine ve sömürülmesine karşı durmaktadır. Bu sebep ile hayvansal kaynaklı besinler diyette reddedilmektedir.

Sadece et, tavuk, balık gibi besin ögelerini değil hayvanlardan elde edilen süt, yoğurt, peynir, bal, deri, kürk, ipek, kozmetik ürünler ve sabunlar gibi birçok çeşit ürünü tüketme sınırlaması mevcuttur.

Besin ögesi çeşitliliği azalmış olarak düşünülse de yeni seçenekler ve besleyici tarifler hem bedenen hem de ruhen rahatlamaya faydalı olmaktadır.

En çok eksikliği görülen besin grupları, proteinlerdir. Protein grubu içerisinde bulunan, demir, kalsiyum, D vitamini, B12, B3 vitaminlerinin alımında yetersizlik görülmektedir. Gerek hayvansal içeriği olmayan takviyelerle gerekse aynı besin ögelerini diyette farklı besin grupları ile değişim yaparak düzenli beslenmek gerekmektedir.

Vegan olmaya karar verildiğinde rutin 6 ay yada 1 yıl aralıklar ile vücut için elzem olan vitamin ve minerallerin alımları kontrol edilmelidir. Yetersiz alınan vitamin yerine tercih edilen doğru besin ile konulmalıdır.

Porsiyon kontrolü olmazsa kilo sorunu ortaya çıkabilir

İlk zamanlarda karbonhidrat tercihleri daha kolay ve besleyici olmaktadır, ancak bu durum ağırlık artışına sebep olmamalıdır. Sağlıklı ve hafif bir beslenme tarzı olan vegan beslenmeyle bile porsiyon kontrolü olmadığı zaman kilo problemleri yaşanmaktadır.

Her zaman olduğu gibi hareketsiz yaşama karşı düzenli egzersiz yapmayı görev haline getirmek gerekmektedir.

Vegan beslenen bireylerin diyetlerinde en çok bulunan besinler ve içerikleri…

  Miktarı Karbonhidrat Kaynakları Protein Kaynakları Yağ kaynakları
Yulaf ezmesi 1/2 su bardağı 15g 3g
Soya sütü 1 su bardağı   7g 5g
Bagel 1 orta boy 10g
Tofu 6 oz. 12g 14g
Sebze çeşitleri 1 tabak 30g 12g
Kurubaklagil çeşitleri 1 su bardağı 30g 18g
Pirinç 1 su bardağı 45g 6g
Esmer ekmek 1 dilim 15g 3.5g
Kinoa 1 su bardağı 15g 5g
Kuruyemişler 2 yemek kaşığı 4g 10g


Vegan diyetler, kolesterol içermeyen, doymuş yağ içeriği düşüktür. Kalp damar sağlığı ve birçok kanser çeşidi için engelleyici olabilmektedir. Ağırlık kaybı için ideal sonuçlar verebilmesi yağ içeriğinin düşük olmasına bağlı olmaktadır.

SON YAZILAR

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...

What is Vegan tattoo? Vegan tattoo artist explains

Nowadays especially vegans hesitate about having tattoos that may contain animal derived products. In that case, there are some confusion about it. Due to explain...

Beş çayları: Önceliğimiz, öğretilmişliklerimizden kurtulmak

Kültürümüzün temelinde misafirperverlik yatar bizim. Geleni aç göndermeyiz. Kahvenin yanına bile mutlaka servis edilecek bir besin ekleriz. Beş çaylarımız vardır bizim. Kısırların, böreklerin, mercimek köftelerin,...
Diyetisyen Özge Pınar Hıdımoğlu
Diyetisyen Özge Pınar Hıdımoğlu
Sağlıklı Beslenmeyi Öğrenmek Herkesin Hakkı

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol