İsveç’teki Lund Üniversitesi’nin araştırmaları sonucu, vücudumuzdaki karmaşık yapıların oluşumunda milyonlarca yıl evrim geçirmeye devam eden virüslerin, önemli bir yere sahip olduğu açıklandı.
Araştırmaya göre, virüslerin insan beyni ile bağlantısı olduğu ve bunun da karakterimize yansıdığı öne sürülüyor. Bunca zamandır, virüslerin mutasyona uğradığı ve sadece insan vücudunda kullanılmayan DNA’lara etki ettiği düşünülüyordu. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar göre, insan vücudunun aktif DNA’sının yüzde 5’lik kısmında mutasyona uğrayan virüslerin önemli rolü olduğu öğrenildi.
Araştırmaya öncülük eden Johan Jakobsson ve takım arkadaşları virüslerin mutasyonu ve evrim ile bağlantısını öğrenmek için çalışma yapıyorlar. Yapılan araştırmalara göre, mutasyona uğramış virüsler, vücudumuzda ve beynimizde küçük fonksiyonel işlevlere dahil oluyorlar. Ayrıca bulgular, virüslerin insan evrimi sürecinde vücudumuzdaki etkilerinin çok fazla arttığını gösterdi. Fakat virüsler tam etkili olarak sadece insan beyninde aktif olarak çalışabiliyor. Bunun sonucunda ise en belirgin olarak tümörler oluşabiliyor.
Johan Jokabsson verdiği demeçte, insan vücudunun bu kadar karmaşık oluşunun ve her insanın diğerinden çok farklı olmasının sebebinin virüslerin insan vücudundaki mutasyonuna ve işlevine bağlıyor.
“Virüsler insan vücudu içinde de mutasyona uğrayabilir”
Johan Jokabsson yaptığı açıklamada, “Virüslerin insan vücudu içerisinde de mutasyona uğrayabileceğini gözlemledik. Ayrıca retrovirüslerin insana katkıda bulunduğunu, bundan dolayı insan beyninin karmaşık ve dinamik olduğunu düşünüyoruz. Neden, beyin yapımızın ve DNA hücrelerimizin müthiş karışıklıkta olduğunu ancak bu şekilde açıklayabileceğimi düşünüyorum” dedi.
Bu çalışmaların beyin hastalıklarının önlenmesinde yeni çalışmalara yol açabileceği düşünülüyor. Karmaşık beyin yapısının virüslerin işlevlerinin anlaşılmasıyla daha kolay anlaşılabileceği tahmin ediliyor.
Araştırma grubu başkanı ve Lund Üniversitesi öğretim üyesi Johan Jokabsson virüslerin genetik kökeninden bahsederek, “Beyin hastalıklarının nedenlerine baktığımızda, bunun herhangi bir virüsle bağlantısı olmasa da muhakkak beyinde tespit edilen virüslerin atalarıyla bağlantılı olduğunu gözlemledik. Beyinde aktif bir biçimde yaşamını sürdüren virüslerin familyasını çıkarabilirsek ve bu virüsler hakkında bilgi elde edebilirsek, beyin hastalıklarını tamamen ortadan kaldırabiliriz” dedi.
Başlık Görseli: Dick Jones