Danimarka’nın başkenti Kopenhag‘da WeFood adında bir süpermarket açılıyor. WeFood’a giderek gıdaları, herhangi bir marketteki satış fiyatından yüzde 50 daha ucuza satın alabilirsiniz.
Raflarında bulunan tüm gıdaların, ya tarihi geçmiş ya da bu gıdalar, herhangi bir marketten atılacağı bir biçimde zarar görmüş.
WeFood, kapılarını ilk olarak 22 Şubat 2016 tarihinde açtı. Bu market Danimarka’nın, yıllık gıda israfı sorunlarını çözmeyi amaçlayan, ilk “ihtiyaç fazlası” marketi.
Folkekirkens Nodhjaelp – kâr amacı gütmeyen yerel bir organizasyon – bu projeyi, geçtiğimiz yıl tasarladı. Onlar bu projenin, hem düşük gelirli veya sınırlı bütçeli bireylere yardım edeceğini hem de her yıl harcanan gıda miktarını düşüreceğini düşünüyorlar. Bazı ürünlerin fiyatları, orijinal fiyatlarından yüzde 50 daha düşük. Bu, hem aksi takdirde çöpe atılacak olan gıdaların iyiye kullanılması hem de aynı anda, para biriktirilmesi anlamına geliyor.
Eva Kjer Hansen, Danimarka Gıda Bakanı, projeden şimdiden övgüyle bahsediyor
Tüm bu çaba, yasayla ilgili birçok mücadele gerektirdi. İstatistikler, Danimarka’da her gün, neredeyse 700 bin metrik ton; dünya çapında ise 1,3 milyar ton gıdanın çöpe atıldığını gösteriyor. Gıda bakanı, bu durumdan “rezalet” olarak bahsetmişti.
Danimarka, bütün olarak, gıda israfının önüne geçmek konusunda iyi bir iş çıkartıyor. Yetkililer, her yıl çöpe atılan gıda miktarını azaltmak için sıkı bir şekilde çalışıyorlar. Geçtiğimiz beş yıl boyunca rakamları yüzde 25 düşürmeyi başardılar. Dahası, son kullanma tarihi yakın olan ürünler, bazı süpermarketlerde, bu sorunla başa çıkma amacıyla daha düşük fiyatlarla satılıyorlar.
Per Bjerre – Folkekirkens Nødhjælp’in sözcüsü – birçok insanın WeFood’u, soruna yaklaşmanın olumlu bir yolu olarak gördüğünü söyledi. Kendisi ayrıca, WeFood’un dünyada benzeri olmayan bir proje olduğunu; sadece düşük gelirli müşterilere değil, aynı zamanda gıda israfı sorunu ve çevresel sorunlarla ilgili endişelere sahip insanlara da hitap ettiğini belirtti.
Bir grup gönüllü, süpermarket zincirlerinden ve diğer bağımsız mağazalardan tarihi geçmiş gıdaları toplama görevini üstlendi.
Peki ama WeFood güvenli mi?
Birçoğumuzun aklında beliren soru şu olacaktır: “Bu gıdaları tüketmek güvenli mi?” Son kullanma tarihi – özellikle de yenilebilir ürünler üzerinde olan -, ürünün tazeliğiyle ilgilidir. Bu, belirtilen tarih sonrasında gıdanın zehirli bir hâl alacağı anlamına gelmez. Birçok durumda, tarih geçtikten sonra, ürün eskisi kadar taze olmaz. Her ne kadar bazı ürünlerin – ekmek veya hamur gibi – atılması gerekse de. Bu uygulama, gıda israfını azaltmamızı sağlayabilir.
2013 yılında, bir rapor*, küresel olarak üretilen gıdanın neredeyse üçte birinin çöpe atıldığını gösterdi. Bir başka rapor ise Amerika’nın, 1990’dakinden yüzde 50 daha fazla gıdayı çöpe atıyor olduğunu gösteriyor. Böyle bir durumda WeFood, gıda israfı sorunlarını çözmek konusunda oldukça faydalı olabilir.
* Kaynağı belirtilen rapor İngilizce’dir.
Kaynak: Hulu Magazine