Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiYapılan araştırmalar, yavru balinaların diğer hayvanlardan korunmak için anneleriyle fısıldaştığını gösteriyor

Yapılan araştırmalar, yavru balinaların diğer hayvanlardan korunmak için anneleriyle fısıldaştığını gösteriyor

-

Bilim insanları, yavru kambur balinaların olası avcı hayvanlardan kaçmak için anneleriyle fısıldaştığını kaydetti ve daha önce keşfedilmemiş bir hayatta kalma tekniğini ortaya çıkardı.

Functional Ecology dergisinde yayımlanan araştırmanın başyazarı Simone Videsen, bu durumu şöyle açıklıyor: “Katil balinalar gibi olası avcı hayvanlar, bu balinaların çıkardığı sesleri ipucu olarak kullanarak yavru balinaları kolayca bulabilir ve avlayabilir. Bu yüzden bu balinalar seslerinin başkaları tarafından duyulmasını istemezler.”

Balinalar, sürüdeki diğer balinaları toplamak için yüksek ses çıkarmalarıyla bilinirler.  Erkek kambur balinalar da çiftleşme döneminde dişileri etkilemek için yankılanan sesler çıkarır. Ancak bilim insanları, yavru kambur balinalar ve anneleri arasındaki böylesine özgün ve samimi bir iletişim şeklini ilk kez gözlemledi.

Danimarkalı ve Avustralyalı araştırmacılar, çiftleşmek ve yavrulamak için sıcak su arayışında olan Antarktika kambur balinalarının ürediği Exmouth Körfezi’nde, sekiz yavru ve iki anne kambur balinayı 24 saat boyunca gözlemledi. Gözlemledikleri hayvanlara etiketler yapıştıran araştırma ekibi, bu hayvanların çıkardığı sesleri kaydetti.

Fotoğraf: Trish Franklin

Simone Videsen, araştırma bulgularını şöyle anlattı: “Anne kambur balina ve yavrusundan alınan sinyaller, yetişkin kambur balinalarınkinden daha düşük ve çıkardıkları ses de bölgedeki erkek kambur balinaların sesinden 40 desibel daha düşük. Bir erkek kambur balinanın çıkardığı ses, birkaç kilometrelik bir alanda yankılanırken, çalışmada incelenen balinalar birbirlerinin sesini sadece 100 metreden daha az bir mesafedeyken duyabiliyor.”

Kambur balinalar bu sesleri sadece katil balinalardan korunmak için değil, aynı zamanda eş arayan erkek kambur balinaların, yavrusunu besleyen anne kambur balinayı rahatsız etmesini önlemek için de çıkarıyorlar.

Araştırmacılar, anne kambur balina ve yavrunun dikkat çekmemek adına, emzirme zamanı için sessiz bir yöntem geliştirmiş olabileceğine de düşünüyor. Araştırma bulguları, yavruların açlıklarını ses çıkararak ifade etmek yerine, annelerine sürtünerek ifade ettiklerini gösteriyor.

Bu bilimsel araştırma aynı zamanda deniz yaşamına büyük ölçüde zarar veren okyanustaki artan gürültü kirliliğine de ışık tutuyor. “Çünkü anne ve yavru fısıldayarak iletişim kuruyor, gemilerin çıkardığı sesler bu fısıltıları kolayca bastırabiliyor ve anne ile yavrusunun birbirini kaybetmesine neden olabiliyor,” diyor Videsen.

The Guardian’da yayınlanan Baby whales whisper their mothers to avoid predators, study finds başlıklı bu haber, Mihri İlke Çeperli tarafından Gaia Dergi için çevrilmiştir.

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol