Afrika’da bir sulama çukurunun içine düşen yavru fil, ölmemeye kararlıydı. Çukurdan kurtulmak için mücadele ettiğinden hırpalanmış vücudunda yaralanmalar ortaya çıktı.
Kenya’da Godoma yakınlarında THWS‘de (Taita Hills Wildlife Sanctuary) insanlar, tamamen yalnız ve yaklaşan kaderiyle mücadele eden yavru fili fark ettiklerinde 14 Ağustos sabahıydı. Sığınak koruma çalışanları, yavru fili hemen güvenli bir yere taşıdılar.
Sonra sürünün yavru fil için geri dönmesini umarak beklediler. Çünkü o hâlâ anne sütüne bağımlı, dişi bir yavru fildi fakat bebeğin ne kadar daha mücadele edebileceği belirsizdi ve alanda henüz bir sürü belirtisi yoktu.
Sonunda DSWT (The David Sheldrick Wildlife Trust) ve uzman fil bakıcıları çağrıldı. Rob Brandford, DSWT (İngiltere)’nin Yönetici Müdürü “Fil için ailesi önemlidir ve kurtarma sonrası beslenme, yetim kalmış genç bir fil için hayati önem taşımaktadır. Bir yavrunun hayatı ilk iki yıl için anne sütüne bağımlıdır, fakat stres ve doğa şartlarına maruz kalan savunmasız yavrular bu durumdan çok hızlı bir şekilde etkilenebilirler” diye konuştu.
Bebek için şiddetle ihtiyaç duyulan ve aynı zamanda geleceğine de umut veren bir süt formülü getirildi. “Bir kurtarma aşamasını bizim için test etme zamanıydı. Ekiplerimizin, uçuş ve kurtarma operasyonları için hazırlanmış gerekli tıbbi malzemeler, ekipmanlar ile tedaviye hazır olduklarından emin olmaları gerekir’’ dedi Brandfor.
Sonunda buruk ama gerekli olan karar verildi. Ailesi görünürde olmadığından yavru fil uzun süreli bakım için uçakla DSWT’nin yetim yavru fillerin kaldığı yuvasına götürüldü.
DSWT facebook hesabından şöyle yazdı: “Gece çok fazla ağladı, kaybettiği ailesini çok özlüyor.”
Yavru file, ailesini kaybettiği yer yakınlarındaki, inanılmaz insanlar tarafından bulunup kurtarıldığı, Godoma Vadisi’nin ismi verildi. Godoma, birçok dış tehditten etkilenen çok sayıdaki filden sadece bir tanesi.
Brandford aynı zamanda şöyle ifade ediyor: “Fil kaçak avcılığı her 15 dakikada bir, bir fil öldürüyor, ancak insan-vahşi yaşam çatışması ve doğal yaşamın tahrip edilmesinin, tüm filler için gerçek bir tehdit olduğu da unutulmamalıdır.”
DSWT, son birkaç yıl içinde çatışma nedeniyle yetim kalan ya da onların göç etme esnasında su çukurlarına düşen birkaç fil kurtardığını belirten Brandford, “Veterinerlerimiz mızraklanmış ya da su ve kara üzerindeki çatışmalar sırasında saldırılan birçok fili kurtardı.’ Doğal yaşam ortamlarını azaltmak, bu ikonik türler ve insan arasındaki çatışmayı sadece artırır’’ dedi.
Kaynak: The Dodo