Kutup ayılarını buzulların arasında görmeye alışsak da Kanada’ya yaz geldiğinde çiçeklerin arasında “beyaz kürkler” dolaşmaya başlıyor.
Manitoba’daki Churchill Wild tesislerinde konaklayan vahşi yaşam ve doğa fotoğrafçısı Dennis Fast, yakıotları arasında “tepinen” kutup ayılarını fotoğrafladı. Çiçeklerin arasında uyumaya ve kafalarını yukarı uzatıp “çiçek açmaya” bayılıyorlar.
My Modern Met ekibi, Fast ile röportaj yapma fırsatı bulmuş:
Kutup ayılarını fotoğraflamanın sevdiğiniz yönleri neler?
Kutup ayıları daima Kuzey’i temsil etti. Tartışmaya açık olmakla birlikte, dünyanın en etobur canlıları ve çok güzeller. Genellikle sakin davranıyorlar, çok meraklılar. Size yaklaşırken zarar vermeyi planladıklarını hayal etmek çok zor! Sanırım bu gerilim, onları izlemeyi ve fotoğraflamayı heyecanlı kılıyor.
Birçok insan gibi, beyaz tüyleri olan kutup tilkilerini, kar baykuşlarını ve kutup ayılarını seviyorum. Kutup ayılarının tüyleri nadiren gerçekten beyazdır, buzlardan yansıyan güneşin de etkisiyle onları öyle görürüz. Yine de, onları fotoğraflamayı sevmemin nedeni sadece renkleri değil tabii. Hareket eden bir şeye odaklandıklarında yavaşça salınmaları… Dünyayı umursamıyor gibiler ve korktukları hiçbir şey yok. Bu kibir değil, saygı duyduğumuz bir özgüven ve kutup ayılarına çok yakışıyor.
Çevrelerindeki hiçbir şey dikkatlerinden kaçmıyor. İçlerinden birini gördüğümde, beni çoktan fark etmiş olduğunu biliyorum, gözlerini benden ayırmıyor. Gerilim artıyor ve bu görkemli hayvanın bakışındaki anlamı yakalamaya çalışıyorum.
Kutup ayılarını yakıotları arasında fotoğraflamakla buzların arasında fotoğraflamayı karşılaştırırsanız?
Birçok insan kutup ayılarını buzların içinde görmeye alışık. Kuzey’de yalnızca kış yaşandığının düşünülmesi de oldukça yaygın bu yüzden.
Uzun süren kış, kimi zaman onlar için bile zor geçiyor. Fotoğrafçının o koşullara uyum sağlamasının nasıl hissettirdiğini hayal edin! -40 derecede çalıştım. Neyse ki her zaman o kadar soğuk olmuyor ama kat kat giyisiler ve kamera için özel tedbirler gerekiyor. Hipotermi ve soğuk ısırığı ise daimi endişeler.
Bu durumda onları yazın fotoğraflamanın daha iyi olduğunuz düşünebilirsiniz, ki bu da tamamen doğru değil. Sıcaklık yarı arktik bölgelerde 30-35 dereceye çıktığında, böcekler ve haşereler de çoğalıyor. Sizi rahatsız etmenin yanında, kutup ayılarına da aynını yapıyorlar. Bu durumda, başarılı kareler ortaya çıkmıyor. Bu nedenle en uygun mevsim sonbahar diyebilirim.
Kutup ayılarını böylesine yakından fotoğraflamayı nasıl başarıyorsunuz?
Vahşi hayvanlar bir şekilde sizin varlığınıza alışmalı ve onlara zarar vermeyeceğinizi bilmeli. Ancak bundan sonra normal davranabilirler, bir kutup ayısı için bu rahatlamak ve doğasını gözler önüne sermek demek.
Umuyorum ki fotoğraflarım, insanlara vahşi yaşama sahip çıkmaları ve gelecek nesiller için sorumluluklarının bilincine varmaları konusunda ilham verir. Kutup ayısı gibi bir hayvanı kaybetmek, yaşayacağımız en büyük utançlardan olurdu.
Kaynak: My Modern Met