Paylaşmak, çocukken bizlere öğretilen ilk şeyler arasındaydı. Şımarıklık yapıp, elimizdekini vermek istemediğimiz zaman annemiz ya da babamız hemen devreye girerek “Oğlum/kızım, kardeşinle/arkadaşınla oyuncağını paylaş; birlikte oyna.” derdi.
İhtiyaçtan değildi o zamanki paylaşımlar, ama aslında hepimiz paylaşmanın hayat içinde ne kadar önemli ve değerli olduğunu öğrendik.
Yıllar geçer o masum çocuklar büyür. Hayatın acılarıyla, çirkinlikleriyle yüz yüze kalır. Kimileri bu çirkinler içinde kendini kaybeder, kimileri ise aydınlığa çıkmak için mücadele verir. Belki de, Yemek Paylaşım Hareketi (Foodshare), de bu noktada ortaya çıkan o güzel işlerden birdir.
Yemek Paylaşım Hareketi, dolapta boşa duran, çöpe gidecek ya da kullanmamaktan kaynaklı çürüyecek gıdaların marketlerden, pazarlardan gönüllüler tarafından toplanarak bedava paylaşımına denir. Bunun içine evde fazladan pişirdiğimiz yemekleri de katabiliriz.
Yemek Paylaşım Hareketi, Nisan 1982’de, acil gıda programları ve yerel kiliseler koalisyonu ile birlikte kuruldu. Ortaya çıkmasının ardından dünyanın birçok yerinde bu hareket kendini göstermeye başladı. Google’a foodshare yazdığınızda birçok yere ait yemek paylaşım hareketi websitelerini göreceksiniz.
ÇerÇöp Çorbacılar
Türkiye’de Yemek Paylaşım Hareketi adına ÇerÇöp Çorbacılar’ı örnek gösterilebilir. Facebook sayfalarında kendilerini şu şekilde açıklıyorlar: “İsraf edilen yiyecekleri toplayan, geri kazandıran, herkes için sıcak çorba sunan doğa ve insan dostu hareket!”
Topladıkları malzemelerden çorba hazırlayan ÇerÇöp Çorbacılar, herkesin kolayca ulaşabileceği noktalarda bu etkinliği gerçekleştiriyorlar.
Bilinçsiz gıda tüketimine karşı kendini sorumlu hisseden herkesi bu harekete davet ediyorlar. Ayrıca, bu etkinlik sadece ihtiyaç sahiplerine yönelik değil (Elbette öncelikli amaç bu yönde), geçerken çorbanın kokusu hoşunuza gidebilir ya da siz de o an aç olabilirsiniz; bir tas da siz alabilirsiniz. Çerçöp Çorbacılar; Yatağan maden işçileri, Vanlı işçiler ve mülteciler için çorba da pişirdi. Benim de çorbada tuzum olsun istiyorsanız, facebook sayfasından takip ederek, etkinliklere katılabilirsiniz.
Başlık fotoğraf: Switchboard
Kaynak