Ana SayfaEkolojiTarım & GıdaYemek Paylaşım Hareketi ve Türkiye'deki örneği

Yemek Paylaşım Hareketi ve Türkiye’deki örneği

-

Paylaşmak, çocukken bizlere öğretilen ilk şeyler arasındaydı. Şımarıklık yapıp, elimizdekini vermek istemediğimiz zaman annemiz ya da babamız hemen devreye girerek “Oğlum/kızım, kardeşinle/arkadaşınla oyuncağını paylaş; birlikte oyna.” derdi.

İhtiyaçtan değildi o zamanki paylaşımlar, ama aslında hepimiz paylaşmanın hayat içinde ne kadar önemli ve değerli olduğunu öğrendik.

Yıllar geçer o masum çocuklar büyür. Hayatın acılarıyla, çirkinlikleriyle yüz yüze kalır. Kimileri bu çirkinler içinde kendini kaybeder, kimileri ise aydınlığa çıkmak için mücadele verir. Belki de, Yemek Paylaşım Hareketi (Foodshare), de bu noktada ortaya çıkan o güzel işlerden birdir.

Yemek Paylaşım Hareketi, dolapta boşa duran, çöpe gidecek ya da kullanmamaktan kaynaklı çürüyecek gıdaların marketlerden, pazarlardan gönüllüler tarafından toplanarak bedava paylaşımına denir. Bunun içine evde fazladan pişirdiğimiz yemekleri de katabiliriz.

Yemek Paylaşım Hareketi, Nisan 1982’de, acil gıda programları ve yerel kiliseler koalisyonu ile birlikte kuruldu. Ortaya çıkmasının ardından dünyanın birçok yerinde bu hareket kendini göstermeye başladı. Google’a foodshare yazdığınızda birçok yere ait yemek paylaşım hareketi websitelerini göreceksiniz.

cercopcorbalari
Fotoğraf: www.facebook.com/cercopcorbacilari

ÇerÇöp Çorbacılar

Türkiye’de Yemek Paylaşım Hareketi adına ÇerÇöp Çorbacılar’ı örnek gösterilebilir. Facebook sayfalarında kendilerini şu şekilde açıklıyorlar: “İsraf edilen yiyecekleri toplayan, geri kazandıran, herkes için sıcak çorba sunan doğa ve insan dostu hareket!”

Topladıkları malzemelerden çorba hazırlayan ÇerÇöp Çorbacılar, herkesin kolayca ulaşabileceği noktalarda bu etkinliği gerçekleştiriyorlar.

Bilinçsiz gıda tüketimine karşı kendini sorumlu hisseden herkesi bu harekete davet ediyorlar. Ayrıca, bu etkinlik sadece ihtiyaç sahiplerine yönelik değil (Elbette öncelikli amaç bu yönde), geçerken çorbanın kokusu hoşunuza gidebilir ya da siz de o an aç olabilirsiniz; bir tas da siz alabilirsiniz. Çerçöp Çorbacılar; Yatağan maden işçileri, Vanlı işçiler ve mülteciler için çorba da pişirdi. Benim de çorbada tuzum olsun istiyorsanız, facebook sayfasından takip ederek, etkinliklere katılabilirsiniz.

Başlık fotoğraf: Switchboard
Kaynak

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...

Girişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol