Ana SayfaEkolojiEnerjiYeni Apollo Programı yenilenebilir enerji sorunlarının çözülmesini istiyor

Yeni Apollo Programı yenilenebilir enerji sorunlarının çözülmesini istiyor

-

Global Apollo Programı, güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi kullanımının önünde duran en büyük teknolojik engellerin üstesinden gelmek için araştırmalara başlamak istiyor. Enerjinin nasıl depolanacağından nasıl dağıtılacağına; böylece üretilen enerjinin anında tüketilmesi değil istenildiği zaman kullanılabilmesinin sağlanılmasına odaklanıyor. Bunun başarılması durumunda temiz enerji kömürden ucuza mal olacak ve kömürün yerini alacak.

Öte taraftan programa gönül verenlerden London School of Economics’ten Richard Layard bu program için “Bir insanı aya göndermek kadar meydan okuyucu” diyor. İngiltere Hükümeti’nin İklim Değişikliği Özel Temsilcisi David King “Bir insanı aya göndermek 10 yılda 15 milyar pound’a mal oluyor ve biz bu sorunu çözmek için dünya çapında yıllık minimum bu bütçeye ihtiyaç duyuyoruz. Fosil yakıtlarından daha ucuz ve temiz enerji üretmeye ihtiyacımız var; bunu bir kere başarırsak tüm saflarda kazanmış olacağız” diye ekliyor.

Richard Layard
Richard Layard: “Küresel Apollo Programı, bir insanı aya göndermek kadar meydan okuyucu.

Yenilenebilir enerji kömürden ucuz olsaydı, global ısınmayı 2°C altında tutma hedefini başarmaya yardımcı olacaktı. Bu hafta Londra’da dünya çapında bir girişim gerçekleştirildi. Bu girişim, enerji maliyetinde böylesi bir dönüşümü 10 yılda gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Grup, birçok ülkenin hükümetinin yıllık ekonomik gelirlerinin yüzde 2’sini bu çalışmaya tahsis edeceğini umuyor ve bazı ülkelerin şimdiden bu çalışmayı desteklediklerini söylüyor. ABD, Japonya, Güney Kore, Meksika, Hindistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa Birliği bu desteği hali hazırda sağlayanlar.

Takip edilecek yol

Katılımcı her ülke, uzman araştırmacılar ve mühendislerden oluşan klavuz bir komite ile konsorsiyumun üyesi olacak. Programı hızlandırmak ve Aralık ayında Paris’te düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nden önce başlatmayı planlanıyor.

“Beklentiler, ülkelerin 2025 yılına kadar kömürden ucuz, yenilenebilir enerji hedefine ulaşılacağı doğrultusunda” diyen King ve üye ülkelerin teknolojide bir atılım sağlamak için depolama ve akıllı şebekeler programlarına teşvik vermesi gerektiğini belirtip ve bu işlem sırasında özel sektörlerin riskten arındırılmasını istediklerini de ifade ediyor.

Küresel Apollo Programı 3
(Görsel: QZ)

Yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması için depolama sorununun çözülmesi kritik bir aşama. Hem güneş hem de rüzgâr enerjisinin aralıklı olması, enerji fazlasının verimli şekilde depolanamaması yoğun enerji ihtiyacı olduğu zamanlarda (mesela akşamları) ihtiyacın karşılanamaması sorununu ortaya çıkartıyor. En ümit verici çözümler: Yeni piller, kapasitörler, basınçlı hava, eritilmiş tuz, suyun yüksek bir barajdan pompalanması. Ancak bunların hiçbiri günümüzde en iyi hale gelmiş durumda değil.

London School of Economics’ten Nick Stern, “Yenilenebilir kaynakların fiyatının kömürün altına çekilmesi fikrinin zamanı geldi geçiyor, daha fazla ertelenemez” diyor.

“Şayet medeniyetin geleceğini umursuyorsak; bu, harekete geçmek için büyük bir çağrıdır” diye ekliyor King.

Diğer ülkeler de bu çağrıyı kaile alır mı bilinmez, ancak global tehdide karşı omuz omuza dayanışmayla birlikte getirilecek bir çözüm fikri bile umut verici.

Kaynak: New Scientist

SON YAZILAR

Yeni çağın şafağında!

Artık yeni çağın şafağındayız. Faşizmin tanımı bellidir. Birine istemediği ya da farkında olmadığı bir şeyi ona sormadan yapmak ya da onu buna zorlamaktır. Faşizm faşizmdir; ister hayvana ister...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...

Nükleer inadından vazgeçin!

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın yapımcı şirketi ROSATOM’un, TAEK'in Akkuyu NGS ikinci reaktörü inşaatı için sınırlı izin vermesine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’dan tepki geldi. İzin...

Elveda rüzgar, güneş, verimlilik, demokrasi

Ne yenilenebilir enerji ne de enerji verimliliği ülke politikasının önceliği değil artık. Zaten 2007’deki mevzuat çalışması bugüne kadar ertelene ertelene güdük hale geldi bile. Artık...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol