Ana SayfaEkolojiKentleşmeYüzen bahçeler hem kirli suyu temizleyecek hem de gıda üretecek

Yüzen bahçeler hem kirli suyu temizleyecek hem de gıda üretecek

-

New York’ta yer alan Gawanus Kanalı, Amerika’nın en kirli su yollarından biri olarak biliniyor. Üç hafta öncesinde nehrin yüzeyinde beliren yeşilliklerle dolu vaha gibi olan yüzen bahçeler, görenleri hayrete düşürdü.

Bu olağandışı bahçe, görenlere yaşattığı görsel zevkin yanı sıra akıntıyı da temizleme işlevine sahip.

GrowOnUs isimli, yüzen altyapı sistemleri kapsamında bir deney olan proje; fitoremediasyon denilen bir süreçle bulanık olan kanalın yeniden saflaştırılmasını sağlıyor. Bahçede yer alan 30’dan fazla türdeki bitki, sünger işlevi görüyor. Suyu saflaştırıyor, tuz oranını düşürüyor ve kimyasalların zararlı etkilerini azaltıyorlar.

Bitkiler birbirinin aynısı olan metal kanal borularının içinde büyütülüyor. Bu borular önceleri lağım sularını kanallara taşıyan borulardan elde ediliyor. Bu “test tüpleri” hindistan cevizi, bambu gibi doğa dostu materyallerle yüzebilir hale getiriliyorlar.

GrowOnUs-Floating-Garden-Closeup

New York’ta 1995’ten beri faaliyet sürdüren Balmori Associates, sürdürülebilir altyapı sistemleri oluşturmak üzerine uzmanlaşmış bir şirket. Cornelia & Bessie Vakfı’ndan aldıkları 20 bin dolarlık destekle GrowOnUs projesini hayata geçirmeye başladılar.

gowanus-canal-canoe-garden-Balmori-Associates-released

Diana Balmori’ye göre sularda sürdürülebilir bitki örtüsü alanı yaratmak için daha önceden yapılan üç girişim, su kirliliğinin yoğunluğundan dolayı yetersizdi. Şimdi ise daha yoğun kullanım ve iklimlendirilmiş bitkilerle projeden sağlanan fayda oldukça arttırılmış.

GrowOnUs projesinin; şehrin sahil şeridini koruması, doğal yaşam aktivitesini ve finansal gelirini pozitif yönde etkilemesi bekleniyor.

Şu anda araştırmalar yüzen bahçelerin maliyetinin nasıl düşürülebileceği üzerine yoğunlaşmış durumda. Bu amaçla yetiştirilmesi daha kolay ve daha düşük maliyetli bitkilerin projede kullanılması planlanıyor.

Daha uzun vadeli süreçte ise yüzen bahçelerde yetiştirilen bitkilerin tüketilebilen gıdalar olması hedefleniyor.

Kaynak: Good News Network

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...
Seren Arslan
Seren Arslan
Hacettepe Üniversitesi'nde okuyor. Kadın, çocuk ve hayvan hakları savunucusu. Sosyoloji, felsefe alanlarında okumaya meraklı. Doğayı, resim yapmayı, gezmeyi seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol