Zimbabwe’den doğup dünyaya yayılan ve sanatseverlerin en çok tercih ettiği çağdaş Afrika sanatı olan Shona heykelciliği şimdi Türkiye’de.
Afrikaan dilinde “Taş Sanatı” anlamına gelen Klip Kuns ismiyle Çukurcuma’da açılan sanat galerisi Afrika’ya ait geleneksel ve çağdaş sanat eserleri tek bir çatı altında topluyor. 30’a yakın Afrikalı Shona sanatçısının taş heykelleri ile yola çıkan Klip Kuns İstanbul çağdaş sanat dünyasına yeni bir soluk getirecek.
İsmini Afrika’nın en büyük kabilesi olan Shona Kabilesi’nden alan Shona heykelciliği yaşadıkları toprakların örf, adet, inanç ve yaşayış biçimi gibi toplumsal olgularını, içsel esinleriyle birleştirerek taşa yansıtan Afrikalı sanatçılar tarafından icra ediliyor. Afrika halkı Shonaları, Kral Solomon’un madenlerinin en kudretli koruyucuları olarak tanımlıyor. Shona, bölgede yaşayan ve bu sanatı icra eden sanatkarların derin spiritüel özellikleriyle bezenmiş bir çağdaş sanat örneği olarak tüm dünyada sanatseverlerin ilgisini çekiyor.
Bu hareketin temsilcilerinden Bernard Matemera’nın dediği gibi: “Shona sanatçıları taşlara şekil vererek, atalarının taşların içinde yaşayan ruhlarını serbest bıraktıklarına inanırlar. Ruhlar her yerdedir. Havada ve taşların içinde de ruh vardır. Taş bir meyveye benzer. Bir portakal veya muz gibidir. Onları soymadan yemezsiniz. Yiyebilmek için içlerini açmanız gerekir. Ben de taşların içini açıyorum ve içindeki meyveyi ortaya çıkarıyorum.”