Herman ve Candelaria Zapp çifti 2000 yılında sadece sırt çantalarını alarak Arjantin’den Alaska’ya doğru 16 aylık bir yolculuğa çıktı fakat bu yolculuk en usta gezginleri bile kendilerine hayran bırakan 15 yıllık bir devr-i âleme dönüştü.
Çift, Buenos Aires’teki rahat hayatlarını geride bırakarak sıradışı maceraperest oldu. Ulaşım şekilleri de imrenilen hayatları kadar alışılmadık. 1928 model bir Graham–Paige Model 610. 87 yaşındaki bu vintage araba saatte yaklaşık 60 km hızla ilerliyor; 1930’ların Hollywood mafya filmlerinden çıkma gibi ve aynı zamanda Herman, Candaleria ve çocuklarına yuva olmuş durumda.
Herman ve Candaleria dört çocuğuyla birlikte; her biri farklı bir ülkede yolculuk esnasında dünyaya geldi.
1996 yılında hayatlarını birleştirmeden önce Herman ve Candaleria birbirinin hem çocukluk arkadaşı hem de çocukluk aşkıydı. 2000 yılında tam anlamıyla aile olmadan son bir kez yolculuğa çıkmaya karar verdiler. Gezinin altıncı ayında süreyi bir yıla uzattılar ve sonra iki yıla derken 15 yıldır seyahat ediyorlar ve etmeye de devam edecekler. Bu esnada hayallerini kurdukları geniş aileye de sahip oldular. Herbiri yolculukları esnasında farklı ülkelerde dünyaya gelen üç erkek bir kız çocuğu oldu. 12 yaşındaki Pampa Amerika’da; 9 yaşındaki Tehue Arjantin’de; 7 yaşındaki Paloma Kanada’da; 5 yaşındaki Wallaby Avustralya’da doğdu.
Çiftimiz 4 çocukla 5 kıta, 50 ülke ve bir milyon milin dörtte biri kadar yol katettiler ki tabiri caizse bu Ay’ın Dünya’ya mesafesi kadar bir uzaklık. Zapp ailesi keşiflerine hâlâ devam ediyor. Alaska’dan tutun tüm Amerika kıtasını, kendi toprakları olan Güney Amerika’yı, Kanada’yı, Japonya’yı, Filipinler’i, Avustralya’yı, Yeni Zelanda’yı, Güney Kore’yi, Malezya’yı, Tibet’i, Hindistan’ı, Etiyopya’yı, Mısır’ı ve Güney Afrika’yı gezdiler. Amazon’u salla geçip rotalarını Serengeti’ye çevirdiler. Güney Asya’nın ücra köşelerini dolaşarak karla kaplı Everest’e vardılar. Avusturalya yerlileriyle yemeklerini paylaştılar, yolkesenlerden paçayı zor kurtardılar, yıldızların altında kamp yaptılar ve yaşadıkları tüm maceralar anlık gelişen olaylardı.
Temel gereksinimlerine gelince aklımızda beliren “Para, konaklama, araç tamiri ve en önemlisi çocuklarının eğitimini nasıl karşılıyorlar?” sorusuna seyahatleri boyunca kendi yeteneklerini kullanarak sağladıklarını belirtiyorlar. Eski bilgi teknolojileri uzmanı Herman, tüm tamir işlerinden anlar oldu, böylece arabada gereken tamir işlerinin çoğunu kendi halletti. Çiftimiz yolculukları boyunca festivallerde ilham veren konuşmalar yaparak gelir elde etti. Ayrıca dünyayı keşfetmek isteyenlere yol gösteren yayınladıkları Spark Your Dream (Hayallerini harekete geçir) isimli kitap sayesinde de gelir elde etmiş oldular. Candeleria yaptığı resimleri de seyahatleri sırasında sergi ve fuarlarda sattı.
Arjantin hükûmetinin desteği ve yardımıyla Candaleira çocuklarının uzaktan eğitim rutinini kendi hallediyor ve çocukları Paloma, Tehue, Pampa ve Wallaby’ın seyahatleri boyunca deneyimledikleri bu eğitim modelini paranın satın alamayacağının altını çiziyor. En büyük servetleri yolculukları boyunca karşılaştıkları insanlar: arkadaşlığa dönüşen yerel insanlar Zapp ailesini seyahatleri boyunca evlerine ve hayatlarına dahil ettiler.
Herman Zapp harekete geçmek isteyenlere “Korkularınızın sizi ele geçirmesine izin verirseniz hayatı sadece seyredersiniz” diyor.
Avrupa ayağında yolu Türkiye’den de geçen Zapp ailesinin serüvenlerini yakından takip etmek isteyenler argentinaalaska.com internet sitesinde bulabilirler.
Kaynak: The Plaid Zebra