Ana SayfaKültür & SanatKitapEkoeleştiri: Ekoloji ve Çevre Üzerine Kültürel Tartışmalar

Ekoeleştiri: Ekoloji ve Çevre Üzerine Kültürel Tartışmalar

-

Ekoeleştiri, en geniş tanımıyla insanla insandışı arasındaki ilişkinin insanlığın kültürel tarihi boyunca ve bizzat insan kavramının eleştirel incelenmesini sağlar. Bu kitap da hem edebi hem de kültürel ekoeleştiriye yer vererek bu eğilimleri yansıtmaya çalışıyor.

Çevresel sorunları sadece bilimsel açıdan tartışmak gerçekten yeterli mi? İşte bu noktada ekoeleştiri, çevresel sorunlar kültürel incelemelere de tabii olmalıdır diyor. Bu sorunların doğaya ilişkin çevre bilgisiyle bunun kültürel yansıması arasındaki etkileşimin sonuçları olduğunun altını çiziyor. Ekoeleştiri, çevre tartışmalarında kullanılan mecazları eleştirel bir şekilde incelemeye ve dahası, hangi mecazın tarihin hangi noktasında belirli bir topluluk üzerinde istenen etkiyi yaratabileceğini öngörmeye imkân tanıyor. (Sf. 32)

Kolektif Kitap‘dan Nisan ayında yayına çıkan, Türkçesini Ertuğrul Genç‘in hazırladığı Greg Garrad‘ın Ekoeleştri: Ekoloji ve Çevre Üzerine Kültürel Tartışmalar kitabı; kirlilik, pastoral, yaban hayat, kıyamet, mesken, hayvanlar ve dünya başlıkları altında ekoeleştirel kavramları inceleyerek bu kavramlar etrafında şekillenen “kırsal”, “toprak”, “ozon deliği” gibi farklı dönemlerde farklı toplumsal çıkarlara hizmet ettiği düşünülen mecazların nasıl üretildikleri ve nasıl dönüşüm geçirdiklerini araştırıyor.

British Columbia Üniversitesi Yaratıcı ve Eleştirel Çalışmalar Fakültesi’nde sürdürülebilirlik alanında çalışan Garrad’ın bu kitabı sekiz bölümden oluşuyor. Yaklaşımlar bölümü ile başlayan kitap bolluk, derin ekoloji, ekofeminizm, toplumsal ekoloji gibi kavramları açıklıyor.

Pastoral bölümüne geçtiğimizde ise edebiyat eserlerindeki şehirden kırsala dönüş, kırsala özlem temaları işlenen pastoral edebiyatını inceliyor. Bizim edebiyat tarihimizde böyle bir çalışma var mı bilmiyorum ama yapılan çalışma ile hem Türkiye siyaseti ve edebiyatı adına önemli noktalar ortaya çıkabilir.

İkinci bölüm Yaban Hayatı başlığında ise kavramın geçen süre içindeki farklı anlamlarının dönemle ilişkisi ele alınıyor. Adından da anlaşılacağı üzere Kıyamet bölümünde ise dünyanın sonunu getirecek çevre sorunları odak noktasına çekiliyor. Biyobölgecilik anlayışını işlediği Mesken başlığında yerli kültürleri anlatıyor. Hayvanlar bölümünde de insanların hayvanlar üzerindeki tahakkümünü ele alıyor. Son bölüm Dünya başlığında ise Gaia hipotezini ve ekoeleştirinin geleceğini tartışıyor.

İlk sayfalarından itibaren sıkmadan okumayı sağlayan, sonraki sayfalar için merak uyandıran ve aynı zamanda okuyanın ufkunu gerçekten genişleten bir çalışma. Ekoloji, sürdürülebilirlik konuları üzerine daha önce okumalar yaptıysanız sonraki aşama olarak bu kitabı okumanız size farklı bakış açıları katacaktır.

SON YAZILAR

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Hayalleri yarım kalmadı sadece korktular ama susmadılar…

Farkında olduğum şey sadece buydu; bir sistem tutturulmuş ve o sistemin onları koruduğuna inanan birkaç fanatiğin zaman içerisindeki kontrolsüz baskısının sonuçlarını izliyorum şu dünyada aklımı...

Öngörülemeyenler üstüne; kişisel bellek, büyük veri ve algoritmalara dair

Yapay zekanın ve algoritmaların telefonlarda ortam dinlemesi yaptığı hepimizin bildiği ama çokça dile getirilmeyen ya da tartışılmayan bir durum halini aldı. Varsayalım, arkadaşlarımızla konuşuyoruz: “Ne...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol