Hiç fosil yakıt kullanmayan Solar Impulse (deneysel uçak), yolculuğunun yedinci ayağında Çin’in şehri Nankin’den ayrılıp Hawaii’ye gidecek. Hedeflenen mesafe ise 8 bin kilometre. Solar Impulse’ın Çin’den Hawai’ye altı tam gün ve gecede varacağı tahmin ediliyor.
İsviçreli pilot Andre Borschberg’in bu sürenin büyük bir kısmını, kısa uyuklamalar ile uyanık geçirmeye çalışacak ve bu süre içinde de Monako’daki kontrol merkezinden izlenecek. Yolculuk boyunca meteorologlar ve uçuş stratejistleri tarafından en uygun rota hakkında bilgilendirilecek.
Proje mart ayında Abu Dabi’den başladı; ancak okyanus üstünde uygun hava şartlarının beklenmesi sebebiyle Çin’de bir aydan fazla beklendi.
Uçağın kanatlar arası mesafesi jumbo uçaklardan daha büyük; ancak ağırlığı büyük bir arabadan biraz fazla (2300 kilogram).
Solar Impulse, kanata montajlı 17 bin güneş panelinin tam randımanla çalışabilmesi için hem belli yönlerde rüzgârlara hem de bulutsuz gökyüzüne ihtiyaç duyuyor.
Deneyimli bir pilot olan Andre Borschberg, uçağın yapısına tamamen hakim olacak şekilde mühendis olarak da eğitilmiş. Yine de yolculuğun başında oluşabilecek bir aksilik durumunda Çin’e ya da Japonya’ya geri gelmeyi planlayan pilot, bu seçeneğin söz konusu olamayacağı bir noktadan sonra, başa gelebilecek bir aksilik durumunda ise Pasifik Okyanusu’na inmeyi planlıyor.
Yolculuğun başarılı olması durumunda ise birkaç havacılık rekoru birden kırılacak.
Solar Impulse projesinin amacı havacılığın geleceğini değil, temiz enerji teknolojilerinin potansiyelini göstermek.
1. Adım: 9 Mart. Abu Dhabi (Birleşik Arap Emirliği) -> Muscat (Umman) – 441 km; 13 saat 1 dakika sürdü.
2. Adım: 10 Mart. Muscat (Umman) -> Ahmedabad (Hindistan) – 1,468 km; 15 saat 20 dakika sürdü.
3. Adım: 18 Mart. Ahmedabad (Hindistan) -> Varanasi (Hindistan) – 1,215 km; 13 saat 15 dakika sürdü.
4. Adım: 19 Mart. Varanasi (Hindistan) -> Mandalay (Myanmar) – 1,398 km; 13 saat 29 dakika sürdü.
5. Adım: 29 Mart. Mandalay (Myanmar) -> Çongçing (Çin) – 1,459 km; 20 saat 29 dakika sürdü.
6. Adım: 21 Nisan. Çongçing (China) -> Nankin (Çin) – 1,241 km; 17 saat 22 dakika sürdü.
7. Adım: 30 Mayıs. Nankin (Çin) -> Hawai
Yedinci adımında Solar Impulse’a ve pilotuna bol şans ve başarılı bir yolculuk geçirmesini diliyor, bulutsuz günler olsun diyoruz.
Kaynak: BBC, Solar Impulse