Ana SayfaYaşamYol TepenlerDünyanın kadınsız tek bölgesi: Athos Dağı

Dünyanın kadınsız tek bölgesi: Athos Dağı

-

Şubat ayında yaptığım seyahat öncesinde Selanik ile ilgili kaynakları okuduğum sırada tanıştım Halkidiki ile. Selaniklilerin sayfiye yeri olarak bahsedilen bu yarımada önce isminin sempatikliği sonra doğal güzellikleri ve yılın üç yüz gününün güneşli geçmesiyle aklıma düştü ve yazın gitmek üzere seyahat rotama ekledim. Geçtiğimiz hafta komşuda krizin baş gösterdiği günün ertesi, sekiz saatlik bir yolculuk sonrasında Halkidiki’ye vardım. Yemyeşil bir doğa, pırıl pırıl bir deniz… Misafirperver Yunanlar sıcacık bir “Hoş geldin” dedi bana.

Kassandra, Sithonia, Athos

Halkidiki, üç tane yarımadadan oluşan bir coğrafya. Kassandra yarımadası daha turistik ve yerleşim bakımından daha kalabalıkken; Sithonia yarımadası, gizli koyların bulunduğu, Yunanların yazlıklarının olduğu daha yerel bir bölge. Athos ise Halkidiki yarımadasının en doğusunda olup Ege denizine doğru uzanıyor.

Dünyada kadınların hatta dişi hayvanların bile giremediği tek bir yer var: Kutsal Athos Dağı…

Halkidiki’de konaklamayı yapacağım yer konusunda araştırma yaparken Kutsal Athos Dağı ile tanıştım. Bu bölgeye, kadınların hatta dişi hayvanların bile girişinin yasak olduğunu okuyunca büyük bir merakla araştırmaya başladım.

mount_athos_thessaloniki
Kutsal Athos Dağı, Fotoğraf: inthessaloniki.com

Aynoroz Özerk Keşişsel Devleti

Halkidiki Yarımadası’ndaki Athos Dağı, politik açıdan Yunanistan Dış İşleri Bakanlığı’na, dini açıdan İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı. Dini liderleri ise İstanbul Patriği I. Bartholomeos’dur. “Tapınmaya Adanmış Kutsal Dağ” ya da “Keşişler Diyarı” olarak da adlandırılan bu bölgede; 17 Yunan, 1 Rus, 1 Sırp ve 1 Bulgar olmak üzere 20 tane manastır bulunuyor ve nüfusu yaklaşık olarak 2,500 kişi.

Komünal yaşam süren din adamları

Rahipler, keşişler, papazlar bu manastırlarda komünal bir yaşam sürdürüyorlar. Sabah saat 4’te çan sesleri ile güne başlayıp, sabah dualarını gerçekleştirdikten sonra her biri sorumlu olduğu işi yapmak üzere çalışmaya giderler ve yaptıkları her şeyi Tanrı ve insanlık için yaparlar. Kendilerini dine adayan keşişler, dönem dönem hem bedenlerini hem de zihinlerini temizlemek için oruç da tutarlar.

Tanrı’nın âşk olduğunu düşünen bu din adamları, Tanrı’nın doğaya ait her şeyi insanlığa sunduğunu fakat günümüzde insanların, insanlığı ve doğayı yok ettiğini düşünüyorlar.

Osiou gregoriou monastery
Osiou Gregoriou Manastırı, Fotoğraf: traveltop.net

Günlük ziyaretçi sayısı 100 erkek

Kadınların ve dişi hayvanlarının girişinin yasak olduğu bu bölgeye 100’den fazla erkeğin girmesi de yasak! Eğer Athos Dağı’nı ziyaret etmek istiyorsanız ziyaretinizden önce Selanik’te bulunan Athos Dağı ziyaret kurumunu aramanız ve rezervasyon yaptırıp bir kod almanız gerekiyor. Bu kod çok önemli zira bölgeye günlük olarak 100 erkekten fazla kişi giremiyor. Karayolu ile ulaşımın olmadığı bu bölgeye Ierissos’ten tekne ile gidiliyor. Manastır tarafından en fazla dört gün kalınmasına izin verilen Athos Dağı’nın dünyada eşi benzeri yok!

1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Athos Dağı, Ortodoksların en kutsal bölgesi olma özelliğinin yanı sıra mistik havasıyla içimde büyük bir merak uyandırdı.

Manastır, bir gün bu geleneğe bir son verirse ilk iş Athos Dağı için yollara düşeceğim…

Başlık Fotoğrafı: Protothema

SON YAZILAR

Bazı kentler, fotoğraf, kadınlar ve yolculuk

2013 yılında fotoğrafa olan tutkum beni uzun bir yolculuğa sürekledi. Güney Kurtalan Ekspresi'yle Diyarbakır'a gittim. Kıştı ve sırt çantamın içinde bilgisayarımı bile taşıyordum. Önce Ankara'da...

Bu Bir Hikaye Değildir! Bir İkona Veda

“İnsanlar seni üzdüğü için değil, onların seni üzmesine izin verdiğin için yazıyorsun. Fark etmez. Yazıyorsun diye sanma bu sana yetmez. Çek lisanı çek baba, çekelim....

Amacımız Türkiye’deki Dünya Mirası Sayısını Arttırmak !

2010 yılında seyahat etmeyi seven, bunu bir yaşam biçimi olarak benimsemiş ve ilgi alanları yurt içi ve yurt dışında özellikle UNESCO Dünya Mirası alanlarını gezmek...

Aziz Paul Yolu & Hür İnsan Üzerine Şiir

''Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola; şunu bilerek: Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir.'' Epiktetos Yaşamın kendisinde umutsuzluk yoktur. Hiç gördün mü umutsuzluğa kapılıp...
Öznur Demirhan
Öznur Demirhan
Harita kullanmaktan pek anlamayan ama sırtında dünya haritası olan, tren yolculuklarında kendini kaybeden, havaalanlarını çok seven, farklı tatları denemekten hiç çekinmeyen, yapılabilecek tüm delilikleri yapmaya hazır ve nazır, evi harita, tren bileti, uçak bileti, kartpostal, çeşitli dünya figürleri ile çöp ev olmaya aday, kahveyi çok seven, enerjik, pozitif biriyim ve evliyim! Dünyayı keşfetmeyi söz verdim kendime. Bu benim hikayem ya senin hikayen ne?

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol