Ana SayfaEkolojiTarım & GıdaGDO karşıtı dalga giderek büyüyor: Rusya ve Fransa da GDO’yu yasaklıyor

GDO karşıtı dalga giderek büyüyor: Rusya ve Fransa da GDO’yu yasaklıyor

-

İskoçya, Almanya, Yunanistan ve Letonya’nın ardından GDO’yu yasaklayan ülke sayısı giderek artıyor. GDO’lu ürünleri yasaklayan son ülkeler Rusya ve Fransa oldu. 

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, Kirov’da yapılan biyoteknoloji konferansında “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar endişe verici bir konu ve Rusya olarak yiyecek üretiminde GDO’lu ürün kullanmayacağız” açıklamalarını yaptı.

Dvorkovich ayrıca GDO’lu ürünleri yiyecek üretmek için kullanmakla bilimsel ve tıbbi amaçlar için kullanmanın arasında fark olduğunu da söyledi.

GDO karşıtı yürüyüş 1

Bu konuda zaten sert yasalara sahip olan Rusya, 2012 yılında Monsanto şirketine ait mısırların farelerde tümörle ilişkilendirilmesinden sonra bu mısırların ithalatını yasaklamıştı. Geçen yıl ise GDO’lu ürünlerin ithal edilmesi tamamen yasaklandı. Başbakan Medvedev Rusya’nın kendi GDO’suz ürününü üretebilecek kaynaklara sahip olduğunu söylemişti. Şu an Rusya yiyecek endüstrisinde GDO’lu ürün oranı yüzde 0,01 gibi bir rakamda seyrediyor.

Rusya’nın attığı bu adım geçtiğimiz haftalarda Batı Avrupa’da yayılan haberlerin ardından geldi.

Fransa daha önce İskoçya, Almanya, Letonya ve Yunanistan gibi ülkelerin attığı adımları takip ederek GDO’lu ürünlere karşı bazı adımlar atma kararı aldı. Fransa bu adımlarla ülke sınırları içerisinde kullanılan dokuz GDO’lu mısırın yetiştirilmesini durdurmayı planlıyor.

Aynı zamanda Avrupa’da giderek büyüyen GDO karşıtı hareketin diğer ülkelere de sıçraması bekleniyor. Yakın tarihte Avrupa’daki pek çok ülkenin bu kararı alması düşünülüyor.

Kaynak: Ecowatch
Başlık İllüstrasyonu: Mike Free

SON YAZILAR

Çiftçilerin isyanını, toprağın çığlığını duydun mu?

Dünyanın dört bir yanında çiftçiler meydanlarda seslerini yükseltiyor. Peki neden? Çünkü toprağın gerçek sahipleri, artık daha fazla susamıyor. Çığlıkları dünyaya yayılıyor, kulak veren var mı? Çiftçinin...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

WWF’den Söke’de Onarıcı Tarım buluşması

WWF(Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Dünya Toprak Günü'nü paydaşlarıyla birlikte kutladı. Aydın Söke’de gerçekleştirilen ‘Onarıcı Tarım’ buluşmasında yöre çiftçileri ile biraraya gelindi. 2019'da başlayan uygulamaların sonuçlarının...

Girişimci kadınlar Giresun’da atalık tohumlarla organik üretimi e-ticarete taşıdı

Özellikle son bir yıla yakın süredir içinden geçilen bu zorlu pandemi sürecinde evde yemek pişirme oranı oldukça arttı. Aynı zamanda gıdanın bağışıklık üzerindeki etkisi ve...
İsmail Bekar
İsmail Bekar
24 yaşındayım, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünde yangın ekolojisi üzerinde yaptığım yüksek lisans yapıyorum. Hayatım boyunca istediğim şey bir bilim insanı olarak doğayı daha yakından incelemek ve anlamaktı. Bu fırsata sahip olduğum için kendimi çok şanslı görüyorum. Özellikle yangın ekolojisi, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik ve doğa koruma konularına ilgi duyuyorum. Bilimsel çalışmaların dışında Aikido yaparak kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol