Avrupa Birliği tarafından uygulanan yeni kurallar üye ülkelere, uygulama her ne kadar AB çapında olsa da, bireysel olarak çiftçilerin genetiği değiştirilmiş organizma kullanmasını yasaklama hakkı tanıyor. Gaia Dergi’in daha önce paylaştığı gibi İskoçya bu olanağı kullanmakta gecikmedi.
Ülkenin “temiz ve yeşil markasını” korumak isteyen İskoçya, GDO’lu mahsul yetiştirmekten vazgeçti. Almanya ise İskoçya’nın GDO kararını takip ederek aynı yasağı getirmeye hazırlanıyor.
Independent UK’in haberine göre Almanya genetiği değiştirilmiş bütün mahsullerin kullanımının yasaklanması için gerekli adımları atmaya başladı.
Almanya’nın Tarım Bakanı Christian Schmidt’e göre, Almanya önceden beyan ettiği genetiği değiştirilmiş mahsul yasağında ısrarcı.
AB ülkeleri 3 Ekim 2015’e kadar blok çapındaki onaylamalara katılıp katılmayacakları konusunda komisyonu bilgilendirebilecekler. Daha fazla ülke İskoçya ve Almanya’ya katılacak mı? Cevabın “evet” olacağı şüpheli görünüyor.
İskoçya Ulusal Partisi üyesi Rob Gibson “Almanya’nın kararı İskoçya’nın genetiği değiştirilmiş mahsuller konusunda Avrupa’yı yönettiğini gösteriyor” dedi.
GDO’nun güvenliği ve gerekliliğiyle ilgili anlaşmazlık da devam ediyor. Ancak tartışmalar devam ederken, Almanya ve İskoçya gibi ülkeler genetiği değiştirilmiş gıdaların uzun süreli tüketiminin sonucu ortaya çıkan etkileri keşfedilirken kılını kıpırdatmadan oturmayacaktır.
Biotech’in iddiasına göre, bu hareket Almanya’yı bir çeşit yasak ya da zorunlu etiketleme gereksinimleri uygulayan yaklaşık 70 ülkeden biri yapıyor.
Kaynak: True Activist