Ana SayfaKategorisizKendi kendini şarj edebilen cep telefonlarını mümkün kılan teknoloji geliştirildi: Wysips

Kendi kendini şarj edebilen cep telefonlarını mümkün kılan teknoloji geliştirildi: Wysips

-

Akıllı telefonların ve tabletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte şarj sorunu, kullandığımız elektronik cihazların belki de en büyük problemi hâline geldi. Yeni geliştirilen bir teknoloji bu sorunu ortadan kaldırmak üzere: Wysips teknolojisi.

Wysips, yapay ışığı ve güneş ışığını elektriğe çeviriyor. Bu teknolojide kullanılan ışığı toplayan camlar, telefon, tablet ve akıllı telefon ekranlarının üstüne ya da altlarına yerleştirilebiliyor. Yerleştirilen cam, suni ışığı ya da doğal güneş ışığını elektriğe çevirerek telefonun ya da tabletin sürekli şarj olmasını sağlıyor.

SunPartner tarafından üretilen bu teknolojide; ince fotovoltaik katman, mikro merceklerle birlikte yerleştirilerek ince şeffaf bir tabaka oluşturuluyor. Optik işleme tabanlı çalışan Wysips teknolojilerinde, yarı silindirik mercek katmanı, fotovoltaik şeffaf bir katmana bağlı olarak çalışıyor. Fotovoltaik teknolojiler, güneş enerjisini elektriğe çevirirken, oluşturulan optik etki ile fotovoltaik hücrelerin güneşe maruziyeti en üst seviyeye çekiliyor.

kendini şarj eden telefon1

Şeffaf fotovoltaik yapı, enerji dönüşümü ve üretimini de elektronik bir çiple sağlıyor. Işıktan elde edilen bu enerji, mobil cihazların pillerini şarj ediyor. Elektrik, doğal ışık ya da suni ışıktan sağlanabiliyor.

0,1 mm kalınlığındaki Wysips cam yapısı, endüstri standartlarına göre yüzde 90 şeffaf. SunPartner bu tabakanın telefonunun kontrastını, okunabilirliğini, görüş açısını ya da aydınlanma ayarlarını etkilemediğini ifade ediyor.

kendini şar eden tel 5

Işığı elektrik enerjisine çeviren bu tabaka, telefon şarj ünitesi aracılığıyla elektrik şebekesine bağlıymış gibi telefonu şarj ediyor. Bu şeffaf tabaka ince olması sebebiyle cep telefonu ekranlarına, e-kitaplara, tabletlere ve saatlere takılabiliyor. Bu teknoloji ekranlar kadar pencerelere de uyumlu. Üreticiler bu teknolojinin her yüzeyi enerji kaynağı hâline getirebileceğine inanıyorlar.

kendini şarj eden tel 2

Prototipler güneşe maruz bırakıldığında santimetre kare başına 5 mW güç üretebilen ürün, 10 dakikalık ışık enerjisini 4 dakikalık pile çevirebiliyor. Yeni jenerasyon fotovoltaik malzemelerle üretilen enerjinin iki katına çıkması bekleniyor.

kendini şar eden tel 3

Wysips cam teknolojisi 2011 yılında CTIA’nın seçkin “E-Tech” elektronik teknoloji ödülünü aldı. O zamandan bu yana da şeffaf yüzeydeki esneklik, incelik ve şeffaflık arttırıldı. SunPartner’la anlaşan Kyocera şirketi ürettikleri ilk ürünlerini bu yıl Mart ayında, mimarisi kadar güneşiyle de meşhur Barselona’da yapılan Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttı. Fransız üretici SunPartner Grup, elde edilen enerji miktarını arttırmayı, bu sayede geleceğin ürünlerinde bu teknolojinin kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Güneş enerjisi ve teknolojiyi birleştirerek sunan SunPartner, Wysips kelimesini “What you see is photovoltaic surface” yani “Görmekte olduğunuz fotovoltaik yüzeydir” cümlesinin baş harflerinden üretti. Bakalım önümüzdeki günlerde gördüğümüz yüzeylerin ne kadarı fotovoltaik yüzey olacak?

kendini şar eden tel 6

Wysips teknolojisi, şu anki hâliyle yüksek enerji tüketimi yapan akıllı telefonları kendi kendilerine yeter duruma getiremeyecek olsa da daha düşük güçle çalışan e-okuyucuları, saatleri ve daha basit telefonları tamamen şarjdan bağımsız hâle getirebilecek. Yani bu cihazların şarj olma ihtiyaçları ortadan kalkacak. Öte yandan, yeni çıkacak fotovoltaik malzemelerin de etkisiyle, akıllı cep telefonlarının da kendi kendine yeteceği ve şarja hiç ihtiyaç duymayacağı günlerin de çok uzakta olmadığı aşikâr.

Günümüzde kullanıcılara sağlayacağı pratiklik ve enerji tasarrufu adına etkileyici olan bu haber, yakın yüzyıllarda kendini göstermesi beklenen enerji sıkıntısı düşünüldüğünde, insanlık adına ayrıca güzel bir haber özelliği taşıyor.

Kaynak: Daily Mail, SunPartner Technologies, 21st Century Tech, Digital Trends, GizMag

SON YAZILAR

GIF nedir ve nasıl kullanılır?

Açılımını bilmeseniz bile "GIF" kelimesine kesin rastlamışsınızdır. İnternetin ilk zamanlarında belirleyiciydi, şu ansa hiç olmadığı kadar popüler. Peki bu GIF nedir ve onları nasıl kullanabiliriz? En basit...

Elektromanyetik dalgalarla uzay zamanda geçmişi ve geleceği görmek

Uzayda bulunan herhangi bir yüklü nokta uzayın niteliğini değiştirir. Yakınında bulunan başka bir nokta bulunduğu yerden alınırsa, bu nokta üzerine etkiyen kuvvet yok olsa da...

Sanal parçacıklar kendisini tanımlayıp solucan delikleri oluşturan bilinçli temel etkiler mi?

Sanal parçacık sıradan parçacıkların özelliklerini sergileyen fakat sınırlı bir süre var olan geçici dalgalanma olarak tanımlanır. Sanal parçacık kavramı, sıradan parçacıklar arasındaki etkileşimi, sanal parçacıklar arasındaki...

Yaşlanmaya meydan okuyan şifre Termodinamik Yasaları’nda mı?

Termodinamik kanunları, çok genel bir geçerliliğe sahiptir ve karşılıklı etkileşimlerin ayrıntılarına veya incelenen sistemin özelliklerine bağlı olarak değişmez. Yani bir sistemin sadece madde veya enerji...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol