“Yer görelidir, mutlak olan yoldur ya da yürümek.”
Yola çıkan kişi, bir yere varmak amacıyla yola çıkmaz. Yolda olma eyleminin kendisidir amaç. Can Onur da kendini yol ile özdeşleştirmiş. “Çevreye zarar vermeden, sadece kendi enerjimle” mottosuyla yola çıkan Onur, bisikletle seyahat eden bir gezgin. Şu ana dek Türkiye dahil 17 ülkeyi gezen Onur, gezgin olmasının yanında fotoğrafçı ve aynı zamanda müzisyen. Seyahat etmenin kendisine üretkenlik açısından çok faydası olduğunu da belirtmeden
Can Onur, tüm gezilerini hurdacıdan alıp hayata kazandırdığı bisikletiyle gerçekleştiriyor. Hurdaya çıkmış bisikleti modifiye edip kullanmasının sebebi ise yeni bir bisiklet almak istememesi. Çünkü eğer yeni bir bisiklet alırsa o bisikletin tüm parçaları fabrikalarda üretilecek ve bu da doğanın zararına olacaktı.
O, bisikletine bisikleti de ona hayat vermiş olmalı ki, son üç yaz Avrupa’da 10 bin kilometreden fazla yol katetmiş. Bu yaz ise bisikletiyle Karpatlar’ı ve Alp Dağları’nın en yüksek asfalt geçitlerini içeren, tırmanış ağırlıklı bir Avrupa gezisi daha gerçekleştirmiş. Yaklaşık 5 bin kilometre pedal çevirdiği bu son seyahatinde 11 ülke, otuzu aşkın şehir ve sayısız kasaba gören Onur, birbirinden güzel insanlarla tanışma fırsatı da elde etmiş.
Hürriyet gazetesine 6 Eylül’de verdiği röportajda Onur, neden bisikletle gezdiği sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Bisikletle her gün uzun mesafe yol katettiğinizde günlük düzenli bir kardiyo egzersizi yapmış oluyorsunuz. Dolayısıyla bacak kaslarınız çalışıyor, daha sağlıklı oluyorsunuz. Yolculuk esnasındaki hemen hemen tüm detayları görüyor ve unutmuyorsunuz.”
Ancak tüm bunların yanı sıra Onur’a göre bisikletle seyahat etmenin en önemli avantajı çevreye zarar vermeden yolculuk yapıyor olmak. “Fosil yakıt kullanmıyorsunuz, karbon salımınız olmuyor. Hayvanları öldürmüyorsunuz ve gürültü yapmadığınızdan onları korkutup rahatsız da etmiyorsunuz” diyerek bisikleti tercih etmesinin en önemli nedenini açıklıyor.
Bisikletli gezginimizin bisiklet ile uzun yola çıkacakların işine yarayacak birkaç tavsiyesi de var. “Bir anda tüm parçaları değiştirilmiş bisikletle yola çıkılmaz, parçaların bisikletinize alışması lazım” diyor Onur. Bisikletinizin yeni olmasının bir şey değiştirmeyeceğini, bisikletinizi tanımadan yola çıkmamanız gerektiğini önemle vurguluyor. “Fiziksel kondisyonunuz, bisikletiniz durumu, tamir beceriniz, uyku düzeniniz, beslenmeniz, sizin uzun yolda en güvenli ve keyifli şekilde seyahat etmenizi sağlayacaktır.”
İlgilenenler Onur’un gezdiği yerlerle ilgili paylaşımlarda bulunduğu bloguna ve Instagram hesabına bakmalı.
Umarız, bisiklet farkındalığı giderek artar ve Can Onur, bisiklet ile seyahat etmek isteyen insanları teşvik eder. Enerji dolu tüm insanların enerjilerini doğaya zarar vermemeye yönelik kullanması ümidiyle!
Kaynak: Bisiklet Gezilerim, Hürriyet Kampüs