Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıAvcılık hayvan soylarını tüketmeye devam ediyor

Avcılık hayvan soylarını tüketmeye devam ediyor

-

Geçtiğimiz yıl, halkın ve STK’ların kınamasını alan Dallas Safari Kulübü ve Teksas merkezli bir avcılık kulübü, bu yıl da Kamerun’da, yetişkin bir filin 12 gün boyunca avlanmasına izin verecek utanç uyandıran açık arttırmasıyla gündeme geldi.

Potansiyel alıcılara gönderilen katalogda, avlanan filin ABD’ye götürülemeyeceği ve açık arttırmanın 20 bin Dolar’dan başlayacağı bilgileri yer alıyor. Kulübün yöneticisi Ben Carter, 17 Ocak’ta Amerikan Haber Ajansı’na (AP) yaptığı açıklamada satışın, alıcının vazgeçmesi dolayısıyla iptal edildiğini duyurdu. Fakat 14 günlük Mozambik Leopar Avı (26 bin Dolar), 13 günlük Kamerun Sığın Avı (39 bin Dolar) ya da 8 günlük Kanada Siyah Ayı Avı (7 bin 500 Dolar) av izinleri listedeki mevcudiyetini korudu.

Satışın iptalinden bir kaç gün önce, Ben Carter, ‘Av, Balık ve Vahşi Yaşam Servisi‘ne göre fil, aslan ve leoparların türü tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar olarak listelenmediğini, hatta Afrika’nın kimi kesimlerinde kalabalıklaştıklarını söyleyerek satışı meşrulaştırmaya çalışmıştı.

Ben Carter’ın söylediğinin aksine, tüm bu türlerin soyu tehlike altında. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (UICN) ‘Kırmızı Liste‘sinde bulunan siyah gergedanların soyu ciddi bir tehlike altında. Sahra-altı Afrika’da 1960’larda 70 bin olan popülasyonunun bugün 5 bin’den az olduğu düşünülüyor. Geçtiğimiz yüzyılda yaşama alanlarının yok edilmesi ve avcılık nedeniyle 10 milyondan 500 bin’e düşen Afrika’daki fil popülasyonuysa UICN tarafından ‘zayıf’ olarak değerlendiriliyor. Aslan popülasyonu da ‘zayıf’ olarak kategorize edilen türler arasında.

Geçtiğimiz sene Ocak ayında, Dallas Safari Kulübü, Texaslı avcı ve realite şov karakteri Corey Knowlton‘ın 350 bin dolara satın aldığı, Nambiya’da siyah gergedan avı lisansı satışıyla kınanmıştı. ‘Av, Balık ve Vahşi Yaşam Servisi’nin izni onaylayıp onaylamayacağı, karar vereceği bir tarihe kadar ertelenmişti. 150 binden fazla insan avın gerçekleşmemesi için imza topladı.

Gergedan, fil ve leopar ticareti ‘Nesli Tehlike Altında Olan Yaban Hayvan’ ve ‘Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’nin (Cites) Ek-II’siyle sıkı bir biçimde kontrol ediliyor. Fakat Cites’e uygun bir şekilde bazı Afrika ülkelerine belli bir avlanma kontenjanı veriliyor, bu kontenjan dahilinde satılan av lisansları normal koşullarda türü tehlike altında olan türlerin korunmasını finanse etmekte kullanılması gerekiyor. Avcı Corey Knowlton‘ın linsansı için verdiği 350 bin doları da normal koşullarda kaçak ava karşı savaşılması için kullanılması gerekiyor. Fakat Afrika’da yasa dışı hayvan ticareti çok yükselmiş durumda, dünyada günde üç gergedan ve her 15 dakikada bir bir fil öncelikle Vietnam ve Çin’e gerçekleşen hayvan ticareti yüzünden ölüyor.

Türlerin korunması için av izinlerinin verilmesinin işe yaramadığını dile getiren, uluslararası hayvanları koruma örgütü IFAW‘ın Fransa ve Frankofon Afrika yönetici Céline Sissler-Bienvennu, av lisanslarının satışına kesinlikle karşı olduklarını belirtti. Türlerin korunmasını onları öldürerek sağlayamayacağımızı da ekleyen Bienvenu, STK’ların çalışmalarının örnek alınması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Le Monde
Başlık Görseli: Cordoba Dove Hunting

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol