Yoga deyince akla tütsüler içerisinde kafaları üzerinde duran insanlar ya da saatlerce gözleri kapalı oturan ermiş insan imgeleri geliyor olabilir. Yoganın ne olduğunu gerçekten biliyor muyuz? Yoga hakkında merak edilenleri, sıkça kafaya takılan ve cevapları bulunamayan soruları yanıtladığımız bu yazımızın ardından yeni sorular ve cevaplarıyla karşınızdayız:
Yoganın fiziksel etkileri nelerdir?
Yoganın fizik bedenimiz üzerindeki etkileri saymakla bitmez. Duruş bozukluklarından omurga eğriliğine kadar pek çok rahatsızlıkta yoga bütünleyici olarak muazzam sonuçlar vermektedir. Yoganın bel ağrılarına geleneksel yöntemlerden daha iyi sonuç vermesiyle ilgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz. Esnekliğin artması, metabolizmanın düzenlenmesi, hormonal ve sinir sistemlerinin fonksiyonlarının iyileşmesi konusunda da yardımcıdır. Özetle bedeninizi bütünsel olarak ele aldığı için neredeyse tüm kaslarınızla çalışarak genel bir iyilik hali sunmaktadır. Unutulmamalıdır ki zihin basit bir makinadır ve bedeninize nasıl davranırsanız zihniniz de size öyle karşılık vermektedir. Bedenimizi aktif ve dinç tutarak daha berrak bir zihin ile mutluluk hali kaçınılmazdır.
Yoganın ruhsal etkileri nelerdir?
Anda kalmamız konusunda yardımcı olan yoga kişisel farkındalık ve kişisel güven sağlamakta yardımcıdır. Kişisel gelişimle bir derdi olmayan yoga kendinizi olduğunuz gibi sevmenizi ve kabul etmenizi öğütler. Aşağı bakan köpek duruşunda topuklarınız yere değmiyor olabilir. Yoga diğer sporlarda olduğu gibi bir amaç uğruna çalışmadan topuklarınızı olduğu yerdeki haliyle kabul ederek pozu derinlemesine hissetmemiz gerektiğini söyler. Bu yönleriyle yoga içsel huzur ve doluluk hisleri vermektedir. Kaygı bozukluğu, depresyon ya da diğer psikolojik rahatsızlığı olan insanlarda olumlu sonuçlar kaydedilmiştir.
Yoga türleri nelerdir? Hangi yoga kime uygundur?
Temelde dört yoga türü vardır:
Raja Yoga
Kralların yogasıdır. Yoga Sutralarında belirtilen teknikler kullanılarak meditasyon yapılmasına odaklanır.
Jnana Yoga
Bilgelik yogasıdır. Gerçek ve gerçek olmayanın bilgelik ışığıyla meditasyon yoluyla ayırt edilmesidir. Bir soru üzerinde tüm yönleriyle düşünmeyi içerir. Krishnamurti ve Ramana Maharshi Jnana yogi örneğidir.
Bhakti Yoga
Kalbin yogasıdır. Duygulara yöneliktir, sevgi, aşk, adanma, kabul, hoşgörü… Şarkılar, danslar gibi ritüeller yoluyla kalbin dönüşmesini ve ayrılık hissi alışkanlığından kurtulmasına odaklanır. Martin Luther King Jr, Bhakti Yogi örneğidir.
Karma Yoga
Karma “eylem” demektir. Özgürleşmede ‘kendininin ötesi tavrı’ yaklaşımını kullanır. Bu da kendini öne çıkarmaksızın hizmet etmekten geçer. Eylemlerini değiştirmeyi içerir; örneğin iyi düşünce, iyi ifade, iyi davranış tarzı. Böylece bencillikten uzak ruha erişmeye yönelinir. Mahatma Ghandi ve Rahibe Teresa Karma Yogi örneğidir.
Yoga stüdyolarında karşılaşacağımız yoga derslerinin çeşitleri ve içerikleri nelerdir?
Raja yoga’nın altında yer alan Hatha Yoga bilinen modern fiziksel yoganın temelini oluşturmaktadır. Bedene hakim olarak zihnin kralı olmayı amaçlamakta olan Hatha Yoga felsefesini takip ederek diğer yoga çeşitleri oluşturulmuştur. Hepsinin içeriği farklı gibi görünse de tek bir amaca hizmet etmektedirler: O da zihnin dalgalanmalarını durultmak, zihni berraklaştırmak ve samadhi olarak adlandırılan huzur haline gelmektir.
Hatha Yoga
En çok bilinen ve en yaygın olarak uygulanan, klasik olarak tabir edilen yoga türüdür. Hatha Yoga dengeleyici oluşuyla bilinen bir yoga türüdür. Zıt enerji kütleleri; yani güneş ve ay, eril ve dişil ikilikler gibi, temel asanalar, yani yoga pozları, nefes teknikleri ve rahatlama içeren akışlar ile dengelenir. Yogaya yeni başlayan meraklılar için uygun bir yoga seansıdır.
Asthanga Yoga
Güç Yogası olarak da bilinen bu yoga branşında nefes teknikleri ve egzersizleri önemli bir yer tutar. Astanga Yoga akışlarında nefes ve asanaların senkronizasyonu vurgulanır. Nefes ve asanaların birleşimiyle kan dolaşımı hızlanır, vücut toksinlerden arındırılır. Sakinleşme ve dinginleşme arayışında olmanın yanı sıra dengeli ve güçlendirici bir uygulama hedefleyenler için uygun bir yoga türüdür. Ayrıca Astanga Yoga özellikle yeni başlayan yoga meraklılarına önerilir.
Vinyasa Yoga
Vinyasa kelimesi Sanskritçe’de “özel bir şekilde yerleştirmek” anlamına gelir. Vinyasa Yoga’da farklı asanalar nefes eşliğinde bir akış halinde uygulanır. En enerjik yoga branşı olan Vinyasa Yoga’da asanalar arasındaki geçiş nefesle bağlantılıdır. Her nefes alındığında bir pozda, her nefes verilişinde de başka bir poza geçilir. Vinyasa Yoga yüksek enerjisi ile kondisyon amaçlayan, bağ dokuların yanısıra kaslarını da geliştirmek hedefleyen, olabildiğince fazla asana deneyimlemek isteyen yoga meraklıları için uygun bir yoga türüdür.
Yin Yoga
Yin Yoga asanalarda diğer yoga türlerine kıyasla daha uzun süre kalınan akışların uygulanmasıyla bağ dokuların gelişmesini amaçlar. Yin Yoga’da sadece bağ dokuların değil, kasların da esnemesi sağlanır. Kasların güçlenmesinden ziyade, bağ dokuların nazikçe gerilip esnemesine ve uzamasına yönelik uygulamalar içerir. Yang Yoga türleri yüksek enerjili akışlar içerirken, Yin Yoga bunları dengeleyecek daha stabil akışlar barındırır.
Kundalini Yoga
Kundalini Yoga, adını omurganın en alt kısmında bulunan ve kundalini olarak adlandırılan enerjiden alır. Bu yoga türünde meditasyona ağırlık verilerek kundalini enerjisinin çakralar üzerinden yükseltilmesiyle arınma amaçlanır. Zihin, beden ve duyular üzerinde bir bütün olarak çalışılan Kundalini Yoga Farkındalık Yogası olarak da bilinir. Fiziksel egzersizlerin yanı sıra, spiritüel bir deneyim yaşamak isteyen yoga meraklıları için en uygun yoga türlerinden biridir.
Yoga Terapi
Kronik, boyun, omuz, sırt ve bel ağrılarından, fıtıklardan, kalça sorunlarından, siyatik, skolyoz, karpal tünel sendromu, kronik yorgunluk, astım, yüksek kan basıncı, diyabet, bağırsak ile ilgili problemler, sindirim sistemindeki sorunlar, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon, ve tabi ki stresten muzdarip olanlar için faydalı olabilecek bir yoga türüdür. Yoga Terapi tıbbi tedaviyi desteklemeyi ve katılımcıları klasik yoga seanslarına hazırlamayı amaçlar.
Yoga hakkında aklınıza takılan ve öğrenmek istediğiniz konuları yazarımız ve yoga eğitmeni Burak Bilen’e sosyal medya ya da [email protected] e-posta adresi aracılığıyla ulaştırabilir ve sonraki yazıların içeriğinin oluşturulmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Kaynak: Duru Yoga, Meraklısı İçin