Ana SayfaYaşamFeminizmAdaletsizlik karşıtı eserleriyle Kolombiya duvarlarını renklendiren kadın: Bastardilla

Adaletsizlik karşıtı eserleriyle Kolombiya duvarlarını renklendiren kadın: Bastardilla

-

Kolombiya canlı ve rengarenk sanatıyla göz doldurur. Ressam Fernando Botaro ve Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez gibi ünlü isimlerin evi olan Kolombiya’da şu sıralar Kolombiya tarihine ve sosyal ve politik olaylara ilişkin dikkat çekici grafiti eserleri sokakları süslemeye başladı.

Grafiti Kolombiya’da ilk patlamasını, 1964’te başlayan Kolombiya İç Savaşı’nda yaşadı. Sanatçılar savaş ve yanlış politikalar ile ilgili hayal kırıklıklarını duvarlara yansıtarak ifade etmeyi seçtiler. Şimdilerde de sokaklara taşan sanat, sosyal ve politik tavırlar üzerinde belirleyici bir güç olarak rol oynuyor.

Bastardilla sokak sanatçısı 2

Bastardilla, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da yaşayan ün salmış bir sanatçı. Eserleri şimdiden dünyanın her yerinden takdir edilmeye başladı. Sanatçı hakkında çok fazla bilgi yok; çünkü kendisi biraz anonim kalmayı tercih eden bir insan. 

Eserlerinin çoğu feminizm etrafında şekilleniyor. Latin Amerikalı kadınların davalarıyla ve Güney Amerika’daki vahşetin durdurulması için verilen kavgalarla ilgili eserler yapıyor. “Kolombiya’da, şiddet hala var olan bir şey. Hala daha bulaşıcı bir hastalık gibi yayılan bir şey ve nereden kaynaklandığını bilemiyorum” diyor. Var olan şiddetin büyük bir kısmını polislerin gücünü kötüye kullanmasının oluşturduğunu söylüyor ve bunun evrensel olduğunu.

Bastardilla Sokak sanatçısı 3

En yeni işlerinden biri de Mexico City’de yapmış olduğu bir duvar süslemesi. Gallery Fifty24MX adındaki sanat galerisinin düzenlediği MANIFESTO isimli sanat buluşmasında sergilenen eser, gelenlerin beğenisini topladı. Meksika, İtalya, Kolombiya, Arjantin ve Amerika’dan gelen pek çok sanatçının katıldığı projede, Bastardilla’nın yaptığı eserde, yay ve kalemlerle silahlanmış gençler bir kitabın üzerinde oturmuş halde ifade edilmiş, kitabın alt kısmına ise aceleyle yazılmış gibi görünen şu sözler eklenmiş: “Onları sağ bir şekilde geri istiyoruz”. Eser, geçen sene Guerrero, Iguala bölgesinde polis tarafından alıkonulan 43 üniversite öğrencisinin anısını yansıtıyor. Daha sonrasında öğrenciler polis tarafından çetelere sunulmuş ve çete üyeleri tarafından katledilmişti.

Yine de, kadın konuları Bastardilla’nın en çok işlediği konular diyebiliriz. “Bir kadın olarak, bu gerçekliklerle savaşmak zorundayım, insanların beni aşağılamaya çalışması ve pek çok konuda göz önünde bulundurulmamam gibi konularla. Ve Dünya’ya karşı da savaşmalıyım, hala çoğunlukla erkeklerin etrafında dönen dünyayla” diyor Bastardilla.

Bastardilla sokak sanatçısı 4

En popüler işlerinden birisi “Minga!” ismini verdiği bir eseri, Amazon Kichwa dialektinde, toplu olarak yapılan ve sosyal alanda yarar sağlayan iş anlamına geliyor. Kolombiya’nın değişik bölgelerinden bir araya gelip, insanlar arasındaki bağı güçlendiren ve topraklarının onurunu korumak için ne yapabileceklerini beraber bulmak için barışçıl toplu bir yürüyüş hareketi oluşturan insanları anlatıyor.

Bastardilla sokak sanatçısı 6

Bastardilla sokak sanatçısı 8

Bastardilla sokak sanatçısı 9

Bastardilla sokak sanatçısı 10

Bastardilla Sokak Sanatçısı 12

Bastardilla Sokak Sanatçısı 13

Bastardilla sokak sanatçısı

Kaynak: The Plaid Zebra

SON YAZILAR

Commedia Dell’arte’ye feminist bir bakış

“Commedia dell’Arte” ifadesinin sözlükteki anlamı “sanat” ve “komedi”nin birleşmesinden doğuyor olsa da, özellikle Venedik’te Karnaval kültürüyle, sosyolojik açıdan olağanüstü bir özgürlük ve başkaldırının simgesi olmuştur....

8 Marta giderken: Kadın Savunma Ağı ile röportaj

Kadın mücadelesi, toplumsal mücadelenin en önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Zamlarla birlikte temel ihtiyaç olan pedlerin ulaşılabilirliğinin azalması, nafaka ile ilgili ortaya atılan gündem ve önlenmeyen...

MAİD (Hizmetçi) ALEX

Kadınları, kurulu patriyarkal düzen içerisinde tahakküm altında tutmanın en başat aracı ve erkek egemenliğinin sürdürülmesinde bildiğimiz en çok kullanılan yöntem psikolojik, ekonomik, fiziksel anlamda sistematik...

Bir asırlık hayatlar, yirmi yılı aşan bir gelenek ve bir buçuk yıllık emek: Anneannemin izleri

1997 yılı baharı. Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları yüksek lisans programı öğrencileri, Mine Göğüş Tan’ın odasında Kadın Araştırmalarından Kesitler dersindeler. Derste yaşam öyküleri yazmaya karar veriyorlar....
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol