Bir taraftan seyahat etmeyi düşünen bir taraftan da hayatını “makul” standartlar içinde devam ettirmek isteyen insanlar, bunun tam olarak nasıl yapacağı hakkında şüphelere sahip. The Plaid Zebra‘da bu konu hakkında kendi deneyimlerini ve çevresinden edindiği bilgileri derleyen Zoe Melnyk, şüphe dolu zihinleri biraz olsun berraklaştırmaya çalışıyor.
Yurtdışında nasıl çalışılıp gelir elde edilebileceğini defalarca gördük. Ülke dışında öğrenim görmek ve mevsimlik işler yapmak mümkün. Serbest çalışmak ve esas olarak internet üzerinden yapılan tüm meslekleri icra etmek de mümkün.
Fakat konu seyahat giderlerine geldiğinde muhtemelen hâlâ şüphe içinde olan birçok insan var. Pekala, eğer kartları doğru oynarsanız seyahat ederek yaşamanın aslında geleneksel “sabah 9 akşam 5” yaşam tarzında yaşamaktan daha ucuz olduğunun kanıtı burada.
Şimdi, çantalarınızı toplamadan önce sizin için kira, beslenme, ulaşım ve aylık faturaların dökümünü yapayım. Tüm bu rakamlar internetteki güvenilir kaynakların yanı sıra kendi hayatıma dayanıyor.
Kira
Toronto’da kira konusu son derece ciddi, her ay çeki imzaladığımda içimde bir şeyler ölüyor.
Toronto’da kiracılar için hazırlanan bir kira kılavuzuna göre tek yatak odalı bir dairenin ortalama kirası bin 250 dolar, apartman içinse bu fiyat bin 500 dolar. Bu standartlara göre şehir merkezinin hemen dışındaki üç yatak odalı bir dairede bin 950 dolara gayet iyi oturuyorum.
Yani bu Toronto’daki bir öğrenci için aylık 650 dolar demek. Fiyatları 3 bin doların üstünde olan New York City ve yaklaşık 2 bin 300 dolar olan fiyatlara sahip Londra gibi şehirler ise daha da kötü. Öte yandan kira ödemeden seyahat etmek mümkün. Dünya çapında yalnızca iş karşılığında ücretsiz konaklama sunmakla kalmayıp çalışanlara ücret ödeyen hosteller var. Örneğin Central London Hostel. Ücretsiz konaklama ve aylık yaklaşık 185 dolar karşılığında haftada 36 saat çalışabilirsiniz. İş üç güne yayılarak size ek işte veya serbest çalışarak ekstra para kazanmanız için bir sürü zaman bırakıyor.
WWOOF veya HelpX aracılığıyla gönüllülük yaparak ücretsiz konaklama fırsatları yakalayabileceğinizden bahsetmiyorum bile.
Hostelde çalışmak istemeyenleriniz için, hemen hemen her yerde gecesi 25 dolara hostelde kalmak mümkün; bu size aylık ortalama 750 dolara mal olacaktır. Yani benim öğrenci kiramdan biraz daha pahalı fakat ortalama kiracı için hâlen önemli ölçüde düşük. Ayrıca ben muhtemelen Central London Hostel işini alırdım.
Beslenme
Beslenmeme aylık ne kadar harcadığımı bilmek istediğimden emin değilim fakat dürüst olmak gerekirse beslenme alışkanlıklarımın bana aylık kabaca 400 dolara mal olduğunu tahmin ediyorum. Market alışverişi, dışarıda yemek ve alkollü içecekleri de kapsadığını düşünürsek oldukça cömert.
Herkesin beslenme alışkanlığı tamamen farklı olduğu için seyahat esnasında beslenme maliyetinin hesaplanması da neredeyse imkansız. O yüzden beslenmenin göreceli olarak aynı kalacağını varsayalım.
Seyahat ederken daha çok dışarıda yemek sizi her ne kadar heyecanlandırsa da bunun kişisel bir karar olduğunu size hatırlatayım. Birçok hostel kendi yemeğinizi pişirmenize olanak sağlıyor, şanslıysanız bedava kahvaltı bile yapabilirsiniz.
Evde kalıyorsanız veya gönüllülük yapıyorsanız çoğu zaman yine aynı kurallar geçerli.
Ulaşım
Öğrenci indirimli bir aylık metro bileti bana 112 dolara mal oluyor ve bu berbat.
New York fiyatları – yaklaşık 116 dolara 30 günlük bilet – hemen hemen aynıyken Londra’nın sistemi tamamen saçmalık: Bir aylık bilet 140 dolar ila 580 dolar arasında olabiliyor.
Ne düşündüğünüzü biliyorum; zorlanacağım konu bu olacak. Avrupa uçuşları o kadar pahalı ki ulaşımın normal ulaşımdan kesinlikle daha pahalı olması gerekiyor. İşte burada yanılıyorsunuz.
Tarihleriniz ve varış yerleriniz esnek olduğu sürece Avrupa uçuşları 200 dolardan ucuz olabiliyor. Şimdi, 300 dolardan aşağısı Toronto, New York ve bazen Londra’dan hâlen daha pahalı. Fakat gideceğiniz yere vardığında gitmeniz gereken her yere yürümenize olanak verecek merkezi konumlu bir hostelde kalabilirsiniz. Bölgenizin dışına seyahat etmek için haftada bir toplu taşımayı tercih edecek olursanız ücret 40 doların altında olacaktır.
Nasıl şehirlerarası yolculuk edebileceğinizi mi soruyorsunuz?
Durumu Avrupa’yla sınırlarsak, Ryan Air ile 20 dolardan ucuza tüm Avrupa’ya giden uçuşlar var. Cidden, bu site size uçak bileti için 50 doların pahalı olduğunu düşündürecek.
Avrupa’ya tek yönlü bilet alırsanız, haftada bir toplu taşıma kullanırsanız, 20 dolarlık uçak bileti ile ayda bir farklı bir yere uçarsanız ve dönüş bileti alırsanız aylık ortalama 94 dolarlık bir rakam elde ediyoruz.
Ekstra ödemeler
Mümkün olan en ucuz ulaşım seçeneklerini bulmayı başaramasanız da, ekstra ödemelerinizin ortadan kalkması beklenmedik seyahat giderlerinizi açık ara dengeleyecektir.
Elektrik, telefon, ısınma ve su için faturalarıma ayda yaklaşık 250$ harcıyorum. Sürekli olarak seyahat etsem bu faturaları bir daha asla görmeyeceğim. Kimse hostelde elektrik, ısınma veya su parası ödemez, evlerde ve gönüllü çalışmalarda da genellikle görülmeyen bir durum. Cep telefonu ise gereksiz. Telefondan vazgeçip İnternet ihtiyaçlarım için tabletimi ve hostelin kablosuz İnternet bağlantısını kullanırdım.
Genel toplam
- Toronto, öğrenci kiram doğrultusunda = Bin 412 dolar
- Toronto, ortalama kira doğrultusunda = 2 bin 12 dolar
- Avrupa’da seyahat, konaklama için çalışarak = 494 dolar
- Avrupa’da seyahat, hostellerde kalarak = Bin 244 dolar
İşte böyle. Biraz araştırma yapmaya hevesliyseniz ve seyahat planlarınızda esnek olursanız, yaşamak için seyahat etmenin tamamen mümkün olduğunun kanıtı.
Bazılarınız heyecanlanıp yola çıkmayı planlayabilir, bazılarınız ise hâlâ şüpheli olabilir. Değişim korkusunun gelecek hırslarınızı veya tutkularınızı yok etmesine izin vermeyin. Size sonsuza kadar rakam vermeye devam edebilirim ama günün sonunda seyahat isteği sizin içinizde. Macera için hevesiniz varsa bir yolunu bulursunuz.
Kaynak: The Plaid Zebra