Black Mirror, dördüncü sezonda altı bölümü izleyiciyle buluşturdu. Bana kalırsa, birbirinden etkileyici bölümler. Sarsıcı gelecek sorgulamaları yapan dizi, bu altı bölümde de izleyicilerinin beklentilerini karşılıyor. Sen altıncı bölümden etkilenirsin, o ikinciden gibi beğeni farklılıkları baki olsa da dizinin sıradan bir seyir zevki sunmadığı aşikâr. Bu sezonun, bilimkurgu cep distopyaları üstüne ipucu vermeden yazmak zor. Yine de bu yazı seyir zevkini kaçırmamak için yaygın deyişle spoiler içermemektedir.
Önce diziyi daha önce izlememiş olanlar için kısa bir künye geçmek sanırım oldukça mantıklı olur. Black Mirror bilimkurguları, dram ve macerayı sevenlerin öncelikle tercih etmesi gereken bir dizi. İnsan paradoksunun inceliklerinde gezmeyi seviyor. 2011’de yayınlanmaya başlayan Netflix dizisi. Her bölüm birbirinden bağımsız olarak kurgulanmış. Ayrı hikayeler, oyuncular, yönetmenler. Tabii kendi içinde göndermeleri bulunuyor. Özellikle altıncı sezonun altıncı bölümü Black Museum, bir Black Mirror müzesinde izleyeni gezdiriyor.
İlk bölümden itibaren farklı kurgulardan, varlık sorunlarından, gelecekle ilgili düşünceler üretmekten hoşlanan seyirciyi ters köşeye yatırmayı başaran diziyle ilgili beklentilerinizi yüksek tutabilirsiniz. Bu bilimkurgular beklentilerinizi karşılayacaktır.
İş, aile, aşk ilişkileri geleceğin teknolojisi donanmış bir evrende neler anlatacaktır?
Birinci Bölüm USS Callister
Sanal bir oyun yaratıp bu oyun âlemine kendimizi gönderebilseydik ve hatta istediğimiz kişiyi ya da kişileri oyuna kopyalayabilseydik neler olurdu? Bu soruya verilecek cevapların son derece kişisel olacağı kesin. İçine girebileceği bir oyun evreni yaratarak, Tanrı rolüne soyunan insan, nasıl biridir? O zaman süper egonun yerine süper egoisten bahsetmek daha doğru olur sanırım. Peki kimdir bu süper egoist? Uzay yolu severlerin özellikle dikkatini çekecek bir oyun evreninin içinde seyirciye insan psikoloji üstüne sorgulamalar yaptıracak bir bölüm.
İkinci Bölüm Arkangel
Bu bölümün özellikle ebeveynleri çok etkileyeceği kesin. Çocuğunuzu korumak için neler yapardınız? Onu korumak için yaptıklarınızı nereye kadar vardırırdınız? Bu yaptıklarınızın sonuçları olumlu mu olurdu? Kameralar dünyasının gelecekte sunacağı olası bir hizmetten hareketle, bir anne/çocuk ilişkisi üstüne kurulu bu bölüm, sarsıcı olduğu kadar, güvenlik kavramının da bir kere daha gözden geçirilmesine yol açıyor.
Üçüncü Bölüm Crocodile
Geçmişinizdeki bir hata geleceğinizi nasıl etkiler? Vicdanınız devreye girer mi? Kimin vicdanı? Steril, başarılı, konforlu bir ailenin cam fanusunu çatlatan da vicdan olabilir. Tuzla buz olan fanus; insanın kendi çıkarlarına korumak adına nereye kadar kötüleşebileceğini tartıştırıyor. Polisiyeye yakın bu bölüm, izleyeni elli dokuz dakika diken üstünde tutuyor.
Dördüncü Bölüm Hang the DJ
Bu bölüm ilişki kavramı üstüne üretilmiş. İdeal eşin bulunması mümkün mü? Bunu %98 başaran bir organizasyonun içinde yaşıyorsanız, durum nasıl olur? Aşk ilişkisi, bağlılık, çiftler… Bunların hepsi ve daha fazlası Hang the DJ bölümünde bulunmakta.
Beşinci Bölüm Metalhead
Bu bölüm siyah/beyaz görüntüleriyle diğerlerinden ayrılıyor. Biraz Yorgos Lantimos filmleri tadında. İzleyiciye sunulan gelecekte neler olmuş tam olarak verilmiyor. Her şeyin insan için tüyler ürpertici ve karanlık olduğu bir zamanın macerası denebilir. Dikkat; bu bölüm yakın dönem trajedilerini hatırlatır. Üstelik bu trajediler maalesef bir dizi setinde değil, gerçek dünyada yaşanmıştır.
Dizi bana ister istemez Düşkapanından Kaçan Elma kitabımdaki Bella’nın Şarkısı öykümü hatırlattı. Böylece bölümle başka bir duygusal bağ kurmuş oldum. Belki de bu nedenle beni en çok etkileyen bölüm olduğunu söyleyebilirim.
Altıncı Bölüm Black Museum
Ölümden sonra hologramda yaşamanın mümkün olduğu bir dünyada Black Museum. Suç ve adalet kavramları sorgulanırken hikayeler birbirinin içinde eriyor. Bu suç müzesi aynı zamanda iç içe geçen hatırlatmalarla daha da etkisini güçlendirmeyi başarmış. Bölümler arasında sosyal psikoloji deneylerini en çok hatırlatanı da bu bölüm.
Black Mirror’un bu sezonu bana yılbaşı hediyesi gibi oldu. Şimdi merak ve heyecanla yeni sezonu bekliyorum. Diziyi henüz izlemeyenler, ayırdıkları zamana değeceğini görecektir. Çünkü Black Mirror, daha önceki sezonları gibi bu sezonda gelecek hakkında, insan hakkında, ilişkiler hakkında izleyici bir karanlık dünyada uyandırmayı başarıyor. Biz geleceğe doğru giderken, geleceğin de bize doğru geldiğini düşünürsek insani olan üstüne yeniden ve yeniden düşünmeye çağıran bu dizi izlemeye değer.