Ana SayfaYaşamİnsan HaklarıÇikolata yemek artık tadınızı kaçıracak

Çikolata yemek artık tadınızı kaçıracak

-

Çikolata sevmeyenler parmak kaldırsın. Zira kişi herkesi kendi gibi bilirmiş, ben de herkesi çikolata aşığı varsayıyorum. Bitteri, onlusu, bunlusu çeşit çeşit tatlarla rengarenk ambalajlarla hayatımızın sıradan ama lezzetli parçası çikolata. Peki, kaçımız bu tatlı şölenin arkasındaki acı dolu gerçeğin farkında?

Sıkı durun çünkü bu yazıdan sonra açtığınız her çikolata ambalajında vicdanınızın sesi yükselebilir, göz pınarlarınızda yaşlar birikebilir.

Fildişi Sahili dendiğinde aklınıza hemen kakao çekirdeği gelsin. Afrikalı işçiler hayatlarını kakao çekirdeği toplayarak kazanıyor ve yıllık ortalama 1,5 milyon ton kakao çekirdeği üretiliyor. Böyle söyleyince plantasyonlarda çalışan işçiler üç öğün çikolata yiyor, çikolatayı koyacak yer bulamıyor zannedebilirsiniz, ancak onlar çikolatanın ne olduğunu bile bilmiyor.

İşçiler kakao meyvesinin içinden kakao çekirdeklerini özenle çıkarıp topluyor, muz yapraklarıyla örterek çekirdekleri hem kurutuyorlar hem de fermantasyon sürecini hızlandırıyorlar. Yaklaşık beş günde çekirdekler hazır hale geliyor. Hikâyenin geri kalanında ne yazık ki işçilere yer yok. Gerisi çikolata üreticilerinin, dağıtıcıların ve büyük şirketlerin hikâyesi.

Çikolata büyük bir lüks

Kakao işçileri günlük ortalama 7 euro kazanıyor ve bu parayla 15 kişilik geniş aileler geçindiriyor. Fildişi Sahili’nde çikolata büyük lüks çünkü tanesi 2 eurodan başlayan fiyatlarla satılıyor. Toplanan kakao çekirdekleri olmazsa çikolata da olmaz ancak sistem toplayıcılara çekirdeklerinin ne için kullanıldığını bilmeyi çok görüyor. Öyle ki işçiler çikolatanın gerçek mi yoksa sadece bir rivayetten mi ibaret olduğundan bile emin değil. Çikolata kelimesi onların hayatına ve diline tamamen yabancı.

Sistem içinde birey kendine yabancılaşıyor. Köle gibi çalışıyor. Emeğinin karşılığını alamadığı gibi hem maddi hem manevi yara alıyor. Sömürü ve kölelik değişik formlarda kapitalist sistem içinde devam ettiriliyor. İşçiler hammaddesini topladığı ürünü satın alamayacak kadar sömürülüyor. Aynı zamanda çikolata sektörü çocuk işçi çalıştırmak ve plantasyonlar için çocuk kaçırıldığı gerçekleriyle de tatlı yüzünün ardındaki korkunç yapıyı gözler önüne seriyor.

Bir kez daha görüyoruz ki “beyaz adamın” dünyasında kendinden başka kimseye yer yok. Adaletten yoksun haksızlığın dünyasında sömürü ve kölelik, kakao adamlara ait gökyüzünde kara bir bulut gibi.

SON YAZILAR

“Gerçeği görüyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!

Feminist ve LGBTİ+ örgütlerin biraraya gelmesiyle kurulan Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu "Birbirimizin elini bırakmıyoruz! Hiçbirimizi geride bırakmıyoruz! Anayasa değişikliğine HAYIR diyoruz!" başlıklı açıklamasıyla tüm toplumu...

Hataylılar 6 Ekim’de Meclis’te: #HatayıGör

6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımı yaşayan Hatay'da depremin üzerinden geçen 8 aya rağmen hiçbir şey değişmedi. Barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi en...

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

İşçiden işçiye uzanan bir dayanışma köprüsü: İşçi Yaşamı ve Hakları Vakfı | İşçi Mahallesi

İşçi Yaşamı ve Hakları Vakfı gönüllüleri ile işçi hakları mücadelesini, vakıf gönüllülerinin çalışmalarını, kazanımlarını ve dayanışmayı konuştuk. İşçi mahallesi ismi ile vakfın yayın organı olma...
Zeynep Çelikkol
Zeynep Çelikkol
Kadıköy Anadolu Lisesi mezunu. Bilgi Üniversitesi Sosyoloji öğrencisi.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol