Ana SayfaKültür & SanatEdebiyatÇizgi roman Priya’s Shakti kadınlara ışık olacak

Çizgi roman Priya’s Shakti kadınlara ışık olacak

-

Artan tecavüz olayları ve kadına yapılan saygısızlıklar sebebiyle Hindistan’da başlayan başkaldırı, yeni meyvesini bir çizgi roman olarak verdi. Tanrıça Parvati’den aldığı güçle, kaplanına atlayan tecavüz mağduru genç kadın Priya’nın, dünyayı değiştirme yolundaki maceraları yeni nesil Hint kadınlarına ışık olacağa benziyor.

Yıl 2012, 23 yaşında tıp öğrencisi genç bir kadın, yanında bir erkek arkadaşıyla otobüsle seyahat ediyor. Yer ise Hindistan Güney Delhi. Otobüste kendisi, arkadaşı ve şoförle birlikte erkek demeyi yakıştıramayacağım beş kişi daha var. Yolculuk sürerken bakışlar kızı rahatsız ediyor. Bakma diyemiyor, adamlar gözleriyle genç kadını soyarken… Yanında bir erkek olduğu için içini ferah tutmaya çalışıyor. İhtimal de veremiyor belki, işlerin hissettiği kadar vahşi bir yere varabileceğine. İnsanların bu kadar kötü olabileceklerine henüz şahit olmadığı, hâlâ iyiliğe inandığı bir yaşta…

Sonra film kopuyor. Otobüs sapa bir yola saptığında ve otobüstekilerin bakışları iyice değiştiğinde, genç kadına yapacak hiçbir şey kalmıyor. Şoför de dahil aralarında 18 yaşın altında bir kişinin de olduğu altı kişi, önce genç kadının arkadaşını döverek etkisiz hale getiriyorlar, sonra da kadına defalarca tecavüz ediyorlar. Elbiseleri parçalanırken bağırdığında, ağzından akan kan koltuklara desen oluyor. Hayatında şeytanı hiç bu kadar yakından görmemiş genç kadın, korkudan bitap halde bayılıyor. Bütün değerleri aşağılanmış bir şekilde yolun kenarına atılıyor. Daha sonrasında ise boğazlanmış küçük bir kedi gibi son nefesini veriyor.

Olayın buradan sonrası, Hindistan’da belki de bir dönüm noktası oluyor. Suçlular yakalanıp idam cezasına çarptırılıyorlar ve halk dalga dalga ayaklanıyor. Devlet, kadınların haklarını korumak için yasal düzenlemeleri sıkılaştırma yoluna giderken, ülkenin ileri gelen isimleri de kadınlara yapılan bu ayrımcılığı ortadan kaldırmak için kolları sıvıyor.

2012 yılında Hindistan'ın başkenti Delhi'de düzenlenen tecavüz karşıtı protestolardan bir görüntü.
2012 yılında Hindistan’ın başkenti Delhi’de düzenlenen tecavüz karşıtı protestolardan bir görüntü.

Film yapımcısı ve aynı zamanda Rattapallax film şirketinin kurucusu olan Ram Devineni de bu konuda bir şeyler yapmak istemiş ve çizer Dan Goldman ile bir araya gelerek Priya’s Shaktiyi ortaya çıkartmış. Çizgi kahraman Priya da 23 yaşındaki genç kadın gibi ilk önce tecavüze uğruyor. Daha sonrasında ise ailesinin yanına gidiyor fakat ailesi, tecavüzcüleri suçlayacağına genç kadını aşağılıyor ve suçun kendisinde olduğunu söyleyerek Priya’yı evden kovuyor. Çaresizlik içerisindeki Priya’nın ağlayışını duyan Tanrıça Parvati, Priya’ya kendi gücünden bahşediyor. Zaten “Shakti” sözcüğü Sanskritçe’de kadının ilahi gücü manasına geliyor. Kaplanına atlayan Priya daha sonrasında köy köy gezerek kız çocuklarının okumasına, kadınlara yapılan şiddete karşı ayaklanılmasına ve kadına saygının artmasını sağlıyor.

Priya's Shakti
Priya’s Shakti

Devieni çizgi roman hakkındaki görüşlerini şöyle belirtiyor, “Tecavüz hakkında olsa da, hikâyeyi keyifli bir hale getirmeye çalıştık ve ataerkil yargıların yıkılmasını amaçladık. Genç okuyucular için mükemmel bir hikâye oldu. 15 dakika içerisinde okunabiliyor ama verdiği mesaj akıllara kazınıyor ve mesajların etkisi yer ediyor.”

Rattapallax ayrıca okuyucularından Priya ile bir fotoğraf çektirip, #standwithpriya etiketi ile sosyal medyaya atmalarını ve bu sayede kadına uygulanan şiddetin karşısında olduklarını göstermelerini istiyor. Bu hareketi kadınları korumak için kurulmuş Apne Aap Women Worldwide sivil toplum örgütü ile birlikte yürüten Rattapallax, bunu dünyaya yayılan bir kadına saygı hareketi olarak görmeyi umut ediyor.

Priya’s Shakti’nin internet sitesi için tıklayınız.

SON YAZILAR

Dimitris Sotakis: “Kurgu söylemek istediklerimi söylemek için bir anahtar”

Dimitris Sotakis’ten ilk olarak Büyük Hizmetkar romanını okudum. Yarattığı heyecanla hemen diğer kitaplarına yöneldim. Bu arada arkadaşlarım da kitaplarını okumaya başladı. Yazı dili, anlatımı, romanlarına...

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol