Ana SayfaKültür & SanatSinemaDuygusal durumlara masalsı yaklaşım: Inside Out

Duygusal durumlara masalsı yaklaşım: Inside Out

-

İnsan beynini komite eden beş temel duygu durumunu bir animasyon filmiyle anlatmaya çalışmak, hayal gücünün tüm sınırsızlığını arkasına alan Inside Out filmine sayısız anlamlar kazandırıyor.

Kariyerini Sevimli Canavarlar ve Yukarı Bak gibi ilginç fikirlerden türeyen başarılı animasyon filmlerine adayan Pete Docter’ın yönettiği Inside Out (Ters Yüz)’de, çocukları odağa yerleştiren fakat oldukça olgun söylemlere sahip, eğlenceli bir büyüme hikâyesine tanıklık ediyoruz.

11 yaşındaki Rilley’nin doğumundan itibaren kendisini sürekli takip eden beş duyguyu bizlerle tanıştıran film; Neşe, Üzüntü, Korku, Tiksinti ve Öfke gibi durumları renkli karakterlere bürüyerek, akıcı bir hikâye anlatımı tercih ediyor. Bu akıcılık dahilinde insan olmanın getirdiği iyi-kötü, pek çok göreceli kavramı gözden geçirme imkanı yakalıyoruz.

Tiksinti, Korku, Neşe, Üzüntü, Öfke

Filmin esas konusuna değindiğimizde, Rilley’i beyninin içinden takip ederek yönlendiren beş duygunun günlük iş hayatlarıyla karşılaşmaktayız. Rilley’nin her anına dakika dakikasına yön veren bu duygu ekibi, sahiplerinin ilk hayat tecrübesiyle karşılaşması sonucunda darmaduman oluyor. Nitekim, başka bir eyalete taşınmak zorunda kalan Rilley’nin içine düştüğü karışıklık, başta Neşe ile Üzüntü olmak üzere pek çok duygusal düzeni de yerle bir etmektedir.

Beyinde yaratılan dünyanın betimi esnasında hayal gücünden bolca faydalanan film, pek çok insanın yaşamlarının belirli dönemlerinde başvurmak zorunda kaldığı nötr kalma eylemlerine neşeli ve farklı bir bakış açısı getiriyor. Özellikle de Rilley’nin kafasında tasarlanan sistem, günümüzde çocuk edebiyatı ve çizgi dünyalara gönül veren emekçilere ilham verecek cinsten. Anıların kategorilere ayrılması, Maskara Adası, Düşünce Treni, Bulut Ülkesi ve Hayal Televizyonu gibi kavramların aktarılmasıyla, insan zihninin derinliklerine esprili ve hicvi bol bir yolculuk yapıyoruz.

Pete Docter’ın önceki yapımlarında da sıkça karşımıza çıkan masalsı anlatımı ve sinemasal ustalığı, bu filminde zirve noktasına ulaşıyor. Fransız yönetmen Michel Gondry’nin Sil Baştan, Rüya Bilmecesi ve Günlerin Köpüğü filmlerinde sergilediği çift zamanlı hikâye anlatımın animasyon karşılığı olarak tanımlayabileceğimiz yapımda, soyut ile somut kavramların geçiş aşamaları muazzam bir üsluba dönüşüyor.

Teknik anlam ve kurgusal geçişlerin Disney Pictures ve Pixar Animation Studios ortaklığından çıktığı açıkça belli olan filmde, çizgisel ve teknik açıdan herhangi bir kusur bulmak neredeyse imkansız. Yönetmenin sağlamış olduğu dengeli renk uyumu ve karakterlerine benimsettiği sevimlilikler sayesinde, bir animasyon filminde arayıp da bulamadığımız her noktanın tadını doyasıya çıkartabiliyoruz.

 Inside Out

Son olarak Inside Out için başarılı bir ayakta kalma mücadelesi tanımını yapabiliriz. Unutulan ya da hep akılda kalan anılarımızı anımsamamıza vesile olan naif hikayesinin sahip olduğu potansiyel yaratıcı anlatımlarla şaha kalkıyor.

Uzun lafın kısası; son dönem animasyon alanında kısır kalan sinema salonlarımızda, Inside Out’a bir şans vererek insan olmanın dayattığı zihinsel çıkarımları eğlenceli bir şekilde gözden geçirebilirsiniz. Bizlere aynı bahçeye iki farklı pencereden bakabilme imkânı sağlayan filmin bitiş yazısıyla birlikte yüreğinizin bir köşesinde tebessümü bol, muazzam bir animasyon yer edinecek.

SON YAZILAR

Kuru Otlar Üstüne: Antagonist olarak dişil enerji

Nuri Bilge Ceylan’ın 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan son filmi Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinematografisinde takip ettiğimiz “aydının taşra sıkıntısı” olarak da tanımlanabilecek halini...

18. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor!

Bu yıl 18'incisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 2 Mayıs 2023 günü İstanbul’da yapılacak açılış etkinliği ile seyircisiyle buluşacak. Bir hafta sürecek festivalde emek temalı filmlerin yanı...

Salt Beyoğlu: Bu son şansımız mı?

İklim değişikliğinin ekosistem ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan Bu son şansımız mı? gösterim programının 2022 seçkisi, Yunanistan’dan Peru’ya, Kanada’dan Avustralya’ya uzanan beş belgesel filmi bir...

Institut français Ankara sinema ve sergi salonunda yeşil filmler gösterimde olacak

Institut français Turquie, 8 Aralık Dünya İklim Günü vesilesiyle “sinema ve çevre” temalı 3 filmden oluşan programını sinemaseverler ile buluşturuyor. Sinema; sesinizi duyurmanıza, zihniyetleri/alışkanlıkları değiştirmeye çalışmaya ve toplumun belirli...
Levent Tanıl
Levent Tanıl
Bolca fotoğraf çekti ve sinemayı çok sevdi. Filmler üzerine bir şeyler karalayarak var olan sevgisini dışa vurmaya devam ediyor. Fırsat buldukça da yol arkadaşıyla birlikte çocuk edebiyatı üzerine projeler üretiyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol