Zaman geçiyor, hızlı da olsa yavaş da… Peki, senenin başlarında kendimize verdiğimiz sözleri ne kadar tutabiliyoruz? Niyetlendiğimiz adımları atabildik mi? Neden yapmak istediklerimizi erteliyoruz? İyi niyet ve merhamet tohumlarını kalbimize atabilecekken hareketsiz kalmayı neden seçiyoruz?
Her şeye rağmen, hiçbir zaman geç değildir. Yanlış yoldan her zaman dönülebilir. Yılın yarısını geçmiş olsak da sizin için değişim ve farkındalık zamanı olabilir bu “an”. Bir şeyleri artık ertelemenize gerek yok. Kimse güçsüz değildir. Sadece kendinizi ve yapabileceklerinizi keşfetmeniz gerekiyor.
Yapabilecekleriniz kendi içsel durumumuzla ilgili olabileceği gibi içinde yaşadığımız doğa ile ilgili de olabilir. Bu şekilde kendinizi daha iyi ve güçlü hissederken doğrularınızla tutarla bir yaşam da sürebilirsiniz.
Sürdürülebilirlikle ilgili yazıları çoğu insan okurken önerilerin uygulanabilirliği konusunda şüpheye düşüyor ve adım atacağı varsa da boş veriyor. Elbette yaptığımız kişisel değişimlerin dünyayı değiştirmesi çok zor ama tutarlı olmak için doğrularımızla yaşamalıyız. Bu şekilde kendimizi daha iyi ve daha güçlü hissedeceğiz. (Bununla ilgili Kıyamet Koparken; İnkâr İçinde Kalmanızı Sağlayacak 50 Basit Şey kitabını okumanızı tavsiye ederim.)
Aslında aşağıdaki maddeleri birçoğumuz biliyoruz ama bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Belki değişim anı “bu an” olur.
Vegan ol
Her gün birçok hayvan öldürülüyor ve sömürülüyor. Herkes kendi vicdanı ile yaşar. Hayvanların sömürüldüğü hiçbir olayı desteklemeyiniz. Ayrıca hem hayvan özgürlüğü hem de sağlığınız için veganlığa adım atabilirsiniz.
Daha fazla oku: Vegan olmak için 12 önemli neden
Daha fazla oku: Veganlarda sağlıklı beslenme önerileri
Daha fazla oku: Hayvan istismarına vurgu yapan 15 çizim
Tanımadığın insanlara selam ver
İnsan ilişkileri eskiden daha samimiydi sanki. Çocukluk zamanlarından eski samimiyetin sıcaklığını biraz hatırlıyor gibiyim. Tabii büyükşehirler her zaman nasıldı onu da bilmiyorum. Şimdilerde, şehirlerdeki insanlar gözüme mutsuz ve canavar gibi gözüküyorlar. Haliyle benim psikolojimi de olumsuz etkiliyor. “İnsancıl” bir insan değilim ama sokakta birbirimize daha pozitif olmamız günümüzün daha iyi ilerlemesini sağlayacaktır. Sokaklarda çalışan biri gördüğünüzde “Kolay gelsin” diyebilir, insanlara yardım edebilirsiniz (yaşlılara mesela). Emin olun bu şekilde karşı tarafın da gününe enerji katacaksınız.
Plastik kullanımı azalt
Bir su matarası edinin. Tek kullanımlık plastikler yerine sürekli kullanabileceğiniz eşyaları seçmeye özen gösterin. Çantanızda bir tane bez çantası bulundurun. Katlayınca ufak oluyorlar ve yer kaplamıyorlar zaten. Dışarıda ekstra poşet kullanımının önüne geçmiş olursunuz.
Daha fazla oku: Plastiklerin yarattığı büyük tehlikenin farkında mısınız?
Daha fazla oku: Plastiği hayatımızdan çıkarmanın eğlenceli ve dostça üç yolu
İhtiyacından fazlasını satın alma
İhtiyacımızdan fazlasını neden tüketiriz? Tüketim çemberini teğet geçerek yaşayabileceğimiz birkaç güzel oluşum da yok değil hani (Bkz: Freecycle). Eşyalarınızı geri dönüştürebilir ya da çöpe atmak yerine isteyene verebiliriz. Bu tarz Facebook gruplarını, internet sitelerini takip edebilirsiniz veya kendi çevrenizde böyle bir oluşum başlatabilirsiniz. Paylaşmak güzeldir!
Daha fazla oku: İklim dostu tüketici olmanın en kolay 5 yolu
Daha fazla oku: İhtiyacından fazlasının tüketilmediği yaşam biçimi: Freeganizm