Ana SayfaKültür & SanatFotoğrafEstağfirullah, o sizin plastikliğiniz

Estağfirullah, o sizin plastikliğiniz

-

Duran’ın, taze çimler arasındaki plastiklerin zoraki estetiği ve kıyıya vurmuş beşeriyetin verdiği rahatsızlıkla, hayasızca kirlenen yeryüzüne elleri kolları bağlı bakan insanlara bir mesajı var!

Baharla birlikte doğa, tüm suniliğini  dökmez toprağa. Vakti geldiğinde minik kaplumbağalar çıkar kumsaldaki yumurtalardan, atık ampuller değil. Sesinin iç organlarımıza dokunduğu akarsularda şişe kapakları hoplamaz sevinçle. Doğada plastik yoktur.

Multimedya sanatçısı Alejandro Duran, Meksika’nın oldukça iyi korunan sahillerinden birinde olağanüstü bir çalışma gerçekleştirdi. Doğal olanla absürtlüğü göz tırmalayan ”plastik atıklarla”, ironik bir uyum yakaladı. Uzun süredir devam eden ekolojik facia gözlemlerini sanat ile buluşturunca ortaya bu kaygı körükleyen görüntüler çıktı.

Öncesinde çalıştığı bir proje sırasında cesaret kırıcı birden çok benzer manzara ile karşılaşan sanatçı, insan ve doğanın giderek gerginlik dolan kesişmelerini hikayeleştirerek, farkındalık yaratma hedefi ile kolları sıvadı. Proje boyunca Sian Ka’an kıyılarında enkaz heykeller oluşturmak için 6 kıtada 50 ülkeden plastik toplayıp, renk tabanlı ve mekana özgü kompozisyonlar oluşturdu.

Ortaya çıkan fotoğraf serisi, tüketim kültürünün rutinimizde kapladığı yeri anlatıyor. Plastikler istilasında toprağın, taşın, ağacın çığlığını duyurup, mevcut medeniyet ve tabiat çıkmazını yansıtan kareler, alışkanlıklarımızı sorgulamamız için bir ilham olabilir.

Bir kişinin her yıl 140 kilo plastik kullandığı tahminlerini ve 26 milyon ton plastiğin okyanuslara atıldığı gerçeğini göz önüne aldığımızda; karşımızdaki büyük problemi çözmek için herkes bir şey yapmalı kanaatine varmamak elde değil. Okyanuslardaki kirlenme sebebi ile martı, kaplumbağa ve fok gibi 700’den fazla deniz canlısı tehlike altında. Günlük hayatınızda dikkatli davranarak çözümün bir parçası olabilirsiniz.

Kaynak: This Is Colossal

Algas1

Atardecer

Bombillas

Cocos

Derrame

Espuma

Luz-Caida

Mar

Nubes

Plastiflor

Plastik Dünya

SON YAZILAR

Tabiat rotasında bir yeniden varoluş hikayesi: Şerivan Tutuş | Köklerin Göçü

Şerivan Tutuş, 3. kişisel resim sergisi “Köklerin Göçü” ile Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Mustafa Doğan'ın küratörlüğünde düzenlenen sergi 2-20 Haziran tarihleri...

Aynanın yansıttıkları

Bir sanat eseri bir ayna gibi sanatçının iç dünyasını, sanatçının yaşadığı dönemin düşünce biçimini, toplumun inançlarını, sanatçının kültürünü ve eğitimini yansıtmaktadır. Sanat tarihinde «ayna» birçok eserde...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Röportaj: Jonas Bendiksen – The Book of Veles

“Magnum Photos ajansının fotoğrafçısı Jonas Bendiksen ile en son projesi olan ‘The Book of Veles’ hakkında kısa ama öz, bir o kadar da düşündürücü bir...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol