Ana SayfaYaşamYeşil MutfakEv Yapımı, Doğal ve Serinletici Komposto Tarifleri

Ev Yapımı, Doğal ve Serinletici Komposto Tarifleri

-

Meyvelerin tazeleyici lezzetinden esinlenen komposto tarifleri, sağlıklı ve tamamen ev yapımı çeşitleriyle Nefis Yemek Tariflerinde! Mevsiminde taze meyvelerden komposto tarifleri, resimli ve tam ölçülü çeşitleriyle sizlerin beğenisine sunuluyor.

İhtişamlı Osmanlı mutfağının geleneksel ramazan içecekleri arasında ayrı bir yeri olan komposto çeşitleri, günümüz Türk mutfağında da ana yemeklerin yanında damak tatlandıran bir tatlı içecek olarak oldukça seviliyor. 

Komposto nedir?

Kökeni Latince olan compositus kelimesi, meyve – sebze karışımından elde edilen reçel anlamına gelir. Roma ve Fransa gibi köklü kültürlerin de benimsediği komposto yapımı oldukça kolay olduğu gibi her mevsim, o aylarda yetişen meyvelerden çeşit çeşit hazırlanabilen, alternatifi bol bir içecektir. 

Ayrıca, mevsiminde dalından toplanan meyveleri buzlukta dondurarak saklamak ya da kompostoları bol bol hazırlayarak konservelemek, yıl boyu taze meyve aromasını tatma imkanı sağlayacaktır.

Peki, komposto ile hoşaf arasındaki fark nedir?

Özünde meyve, şeker ve su ile hazırlanan tatlı içecekler olan komposto hoşaf farkı aslında çok temel bir özelliğe dayanır. Komposto taze meyvelerden, hoşaf ise kuru meyvelerden hazırlanır, fark buradan gelir.

Meyve komposto yapımı için seçtiğiniz ürünün taze olması gerekir; tercihen tam olgunlaşmamış olması ise şurubun piştiğinde meyvelerin dağılmamasını sağlar. Damak zevkinize hitap eden, tadını beğendiğiniz her türlü meyve ile komposto hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz içerisine karanfil, tarçın ya da vanilya özütü gibi lezzet artırıcı baharatlar ekleyebilirsiniz.

Nefis Yemek Tarifleri Komposto Çeşitlerine Nasıl Ulaşabilirim?

Web sitemizden ya da tamamen ücretsiz olan telefon uygulamamızdan komposto tarifleri çeşitlerine tek tıkla ulaşabilirsiniz. Sitenin üst kısmında yer alan Tarifler bölümüne gelip, Tatlı Tariflerine tıklayıp ardından Komposto Tarifleri kategorisini seçebilirsiniz.

Ülkenin en zengin yemek arşivi Nefis Yemek Tarifleri, en lezzetli komposto çeşitleri ile fark yaratmaya devam ediyor. Tatlı Tarifleri kategorisinde yer alan komposto tarifleri arasından dilediğinizi seçip güvenle uygulayabilirsiniz!

Üzüm, şeftali, çilek, kayısı, erik, vişne, ayva, elma gibi değişik komposto tarifleri, birebir ölçülü yapılışı ve resimli anlatımları sayesinde lezzet garantili sonuçlar elde etmenizi sağlayacak. Kompostoları ararken, arama kutucuğunun sağındaki ‘malzeme ile ara’ seçeneğinden kompostonun içinde bulunmasını istediğiniz veya istemediğiniz ürünleri belirtebilir, arama sonuçlarını bu kıstaslarla kolaylıkla filtreleyebilirsiniz.

Kompostonun Faydaları Nelerdir?

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi, ana yemeklerin en tatlı eşlikçisi kompostonun ne gibi faydaları vardır?

  • Taze meyvelerden hazırlandığı için katkı maddesi içermez. Kendi mutfağınızda bizzat kendi seçtiğiniz meyvelerle hazırlayacağınız kompostolar, marketlerde satılan koruyucu maddeli ve yüksek şeker içerikli meyve sularından çok daha sağlıklıdır.
  • Çoğunlukla yemeklerin yanında servis edildiği için hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları azaltır, yemeğin sizi ağırlaştırmasını önler.
  • Komposto tüketerek sıvı tüketiminize de destek olursunuz. Çay, kahve, asitli içecekler ya da hazır meyve suları yerine ev yapımı kompostolar sıvı gıdalar için ideal bir seçimdir.
  • Temel malzemesi taze meyve olduğu için vitamin ve mineral değeri yüksek içeceklerdir. Eğer meyveleri çok fazla pişirmeyip formunu korursanız, kompostolar bağışıklık sisteminiz için de faydalı olacaktır.
  • Diyet yapanlar da komposto tüketebilir. Az şekerle hazırlandığında kalorisi düşük bir içecektir. Sağlığınızı ve kilonuzu korumak için şeker miktarını azaltabilir veya şeker yerine bal gibi alternatif tatlandırıcılar kullanabilirsiniz. 
  • Kompostolar, lif açısından zengin taze meyvelerle hazırlanır. Dolayısıyla lif içeriği yüksek içeceklerdir. Bu özelliği sayesinde bağırsakları çalıştırır ve mideyi yumuşatır, kabızlığı önler.

En Sık Tüketilen Kompostolar Kaç Kalori?

Öğünlerde asitli, çok şekerli veya kafeinli içecekler tüketmek yerine ev yapımı, doğal ve güvenilir kompostolara yönelmek çok daha sağlıklı. Peki, bağırsakları çalıştıran ve metabolizmayı hızlandıran kompostolar kaç kalori?

1 porsiyon ve 1 orta kase (300-400 gram) miktarına göre:

  • 1 kase vişne kompostosu: 210 kalori
  • 1 kase elma kompostosu: 190 kalori
  • 1 kase ayva kompostosu 148 kalori
  • 1 kase şeftali kompostosu: 197 kalori
  • 1 kase erik kompostosu: 112 kalori
  • 1 kase armut kompostosu: 257 kalori
  • 1 kase kayısı kompostosu: 248 kalori

Nefis Yemek Tarifleri Mutfağının Gözdesi Komposto Tarifleri

1) En Kolay Tatlı İçecek: Elma Kompostosu

Yemeklerin yanında iyi bir eşlikçi olacak elma kompostosu, her mevsim hazırlanabilen pratik bir seçim. Kırmızı ya da yeşil elmalarla dakikalar içinde ocağa koyulabilecek bu faydalı tarif, her evin mutfağında mutlaka denenmeli.

2) İçinizi Ferahlatacak Nefis Ayva Kompostosu

Kış aylarında bol bol yapılabilecek ayva kompostosu şık davet masalarında da servis edilebilecek tatlı bir içecek. Pratik yapılışı, her denemede aynı sonuçları veren enfes aroması takipçilerimizin favorisi oldu.

3) Rengi ve Kokusuyla Fark Yaratan Vişne Kompostosu

Günün her saatinde 1 bardak içme isteği uyandıran, şifa kaynağı vişne kompostosu! Yedi bin kişinin lezzet onayını alan bu içecek, dondurulmuş vişneler sayesinde yaz kış hazırlanabilir. Üstelik çok pratik!

4) Metabolizmayı Hızlandıran Kırmızı Erik Kompostosu Tarifi

Ramazan sofralarının olmazsa olmazı kompostoların, oruç tutarken yavaşlayan metabolizmaya iyi geldiği biliniyor. Mevsiminde taze toplanıp dondurulan eriklerle yılın farklı aylarında kolayca hazırlanabilir.

5) En Güzel Şeftali Kompostosu Nasıl Yapılır?

Yazın habercisi, yumuşacık, bol sulu şeftalileri değerlendirmenin, daha çok tüketmenin en keyifli yolu: Şeftali kompostosu! Konservesi de yapılıp saklanabilen bu komposto, şeftalinin bol olduğu dönemde herkesin defterinde bulunması gereken bir tarif.

SON YAZILAR

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...

Vegan Enginar Kremalı Spagetti Tarifi

Kremayı karnabahardan yapmaya alışkınım, ancak enginarın mükemmel bir şekilde pürüzsüz ve ipeksi bir sos oluşturmak için sadece enginar kalpleri ve sarımsak karanfilleri kullanması nedeniyle biraz...

Avokado Salatalık Ruloları-Raw vegan

Malzemeler: Rulolar için:2 büyük salatalık,2 yemek kaşığı çörekotu,1/2 su bardağı filizlenmiş bezelye ve sarımsak,1 çorba kaşığı kapari Sosu için:1 olgun avokado,1/2 çay kaşığı pembe Himalaya tuzu,2 yemek...

Karnabahar Kremalı Vegan Alfredo Sos

Malzemeler: 450 gr. karnabahar,Kıyılmış 2 diş sarımsak,170 ml. Su,2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,1 çorba kaşığı taze limon suyu,3 yemek kaşığı glutensiz nutritional yeast (besin mayası),1 + 1/2...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol