Birleşik Krallık’ta inşasına başlanacak dev rüzgar türbini projesi onaylandı.
Yorkshire’ın 128 kilometre açığında bulunan Gywynt y Mor açık denizinde inşa edilmesi planlanan, Dogger Bank Creyke Beck Projesi onaylandı. İnşa edilecek rüzgar türbinleri yaklaşık 3,5 kilometrekarelik bir alan kaplayacak ve 2 milyon eve elektrik sağlarken, 900 kişiye de iş imkanı yaratacak.
400 rüzgar türbininden oluşan proje, Birleşik Krallık enerji birimleri tarafından geçtiğimiz günlerde onaylandı. Proje, Birleşik Krallık’ın şu anki en büyük açık deniz rüzgar enerjisi bileşkesinin tam iki katı büyüklüğünde. Birleşik Krallık’ın elektrik ihtiyacının yüzde 2.5’unu karşılayabilecek büyüklükte olan enerji birleşkesinin maliyetinin yaklaşık olarak 7 milyar pound olacağı hesaplandı.
Gerçekleştiği takdirde Creyke Beck türbinlerinin bugüne kadar kıyıya en uzak şekilde yerleştirilmiş rüzgar türbinleri olacağı bildirildi.
Renewable UK’den açık deniz yenilenebilir enerji başkanı Nick Medic, “Bu harika bir proje ve eminim ki rüzgar enerjisi alanında yapılan altyapı çalışmalarının en büyükleri arasına girecek. Dogger Bank Projesi, açık denizlerin uçsuz bucaksız boşluğundaki potansiyeli rüzgar enerjisi teknolojisi ile birleştirerek yaratılmış yeşil enerjiye açık bir örnek olacak. Bu proje açık deniz mühendisliğinin ufkunu zorlayan bir örnek. Sadece 10 yıl önce North Hoyle’da kıyıya 8 kilometre uzak bir şekilde kurulmuş rüzgar türbinlerinden, bugün buraya gelindi” beyanıyla, proje hakkındaki düşüncelerini dile getirdi.
Projenin başlatılmasına ise hala yıllar var. Projenin arkasındaki enerji şirketleri birliği Forewind, projeyi başlatmadan önce son bir yatırım analizi yapacak. Forewind birliğinde; Scottish and Southern Energy, Alman RWE şirketi ve Norveç’in Statoil and Statkraft şirketi bulunmakta.
Yazar Notu: Rüzgar türbinleri, temiz enerji olmalarına karşın, türbinin güzergahından geçen kuşların, çarpma sonucu ölümlerine sebep olabilmektedir. Türbini açık denize yapmak, hem ağaç kesilmesini engelleyen, hem de daha az kuşu tehlikeye atan bir uygulamadır. Yine de türbinlerin çıkartacağı ses, civardaki balık popülasyonunu uzaklaştırma özelliğine sahip olabilir. Bu yüzden ekosisteme zararsızdır diyemeyiz. Daha önceki bir haberimizde tanıtmış olduğumuz türbin modeli, büyük çapta uygulanabilirse, çok daha doğa dostu bir enerji santrali yaratılabilir.
Kaynak: The Guardian