Ana SayfaEkolojiEnerjiGeceleri bile elektrik üretebilen alternatif enerji sistemi: Cam küreler

Geceleri bile elektrik üretebilen alternatif enerji sistemi: Cam küreler

-

Güneş panelleri şık görünmemeleri, verimsiz olmaları, takip sistemine geçildiğinde başka sorunlarla karşılaşılması ve pahalı olmaları sebebiyle eleştiri hedefi olabiliyorlar. Tüm bu sorunların üstesinden gelmeyi hedefleyen yeni bir güneş elektrik üreteci farklılığıyla dikkatleri çekiyor. Cihaz; verimli, estetik ve geceleri bile çalışabiliyor.

Dört yıl önce güneş enerjisini daha verimli, daha ucuz ve herkes için her yerde kullanılabilir hale getirmeyi hedefleyerek yola çıkan Alman mimar André Broessel, küre için “Kendi kendini idare eden bir ürün tasarlıyoruz. Bulutlu günlerde bile ışığı yoğunlaştırabilecek, dünyanın neresinde olursanız olun, elektrik üretebilecek bir ürün. Bedava enerji” diyor.

Güneş enerjisinde cam küreler (1)

Su ile doldurulan küre, güneş ışınlarını 10 bin kere büyütüyor; böylece bulutlu günlerde güneşten, geceleri ise aydan bile enerji sağlanmasını sağlıyor. Küçük fotovoltaik paneller, kürenin altında yer alıyor. Dolayısıyla, büyütülen ışınlar bu küçük panellerin üzerine düşüyor. Basitçe özetlenirse: Ekseni etrafında dönebilen küre enerjiyi güneşten alıp, küçük güneş panellerinin üzerinde yoğunlaştırıyor. Kürenin merceği, küçük bir odak noktasına ışığı yoğunlaştırabiliyor ya da yayabiliyor. Bu sayede hem verim sağlanıyor hem de fotovoltaikler için daha az malzeme kullanılıyor ve ürün daha sürdürülebilir hale geliyor. “Cihazdaki hava durumu takip sistemi sayesinde, kötü hava koşullarının da cihaz üzerinde etkisi yok” diyor Broessel ve “Güneşten daha fazla faydalanabileceğiz” diye de ekliyor.

Güneş enerjisinde cam küreler (4)

Ayın ve Güneş’in sürekli hareket halinde oldukları düşünülürse, takip mekanizması olan fotovoltaiklerin önemi fark edilir. Bu sebeple sık kullanılan sabit yerleştirilen fotovoltaik paneller yerine, takılan mikro-takip sistemi ile cihazın güneşi takibi sağlanır. Bu sistem, verimi tipik sabit güneş panellerine göre, yüzde 70’e kadar arttırabilir.

Ekip, binalarda normal cam kullanmak yerine, çoklu merceklerin yerleştirildiği pencereleri de test ediyor ve geleceğin gökdelenleri için de “Gökdelenler, küre mercekler yardımıyla güneş ışınlarını süper yoğunlaşmış olarak dışarıdan içeriye alacak ve elektriklerini sağlayacaklar” diye düşünüyor.

Dubai’deki Burj Khalifa’nın güney cephesinin sadece dörtte birinin bu şekilde kaplanması durumunda, bu yüzey yılda 16,4 GW saat elektrik üretilebilir. Bu şu demek; tüm kulenin elektrik ihtiyacı karşılanır, üstelik enerjinin yüzde 60’ı da artar. Broessel’nin hesaplamalarına göre, bu miktar Dubai’nin elektrik şebekesine eklenirse yılda 1,2 milyon dolar kazanç sağlanır. Bir başka deyişle, üretilen elektrik NewYork gibi bir şehri, tek başına birkaç saat elektriklendirmeye yetebiliyor.

Güneş enerjisinde cam küreler (5)

Broessel’ın ürünü henüz piyasa sürülmedi. IndieGoGo kampanyaları ile çalışmalarına internet üzerinden mali destek sağlayan ekip, bu sayede gerekli testler ve patent çalışmalarını tamamlayacak.

Yenilenebilir enerji sektörüne katılan hemen hemen her ürün gibi bu da iklim değişikliği etkilerinin azalması ve de sektör adına ümit verici bir cihaz. Ancak hala güneşten gelen enerjiye oranla solar panellerde toplanabilen enerjinin oranı düşük, bazı cihazlar gelen enerjinin yüzde 20’sini elektrik enerjisine çevirebiliyor. Standford Üniversitesi’nden Mark Thurber’ın Wall Street Journal’a verdiği demeçte ifade ettiği gibi “En etkileyici yenilenebilir enerji teknolojileri, geliştirilmeye en müsait olanlardır.”

Her umut vadeden yeni çalışma gibi bu çalışma da gelecekte atılacak büyük adımlara temel teşkil edecek gibi görünüyor.

Rawlemon küre güneş enerjisi jeneratörü tanıtım videosu

Kaynak: Think Progress, Gizmodo, Smithsonian Mag

SON YAZILAR

Yeni çağın şafağında!

Artık yeni çağın şafağındayız. Faşizmin tanımı bellidir. Birine istemediği ya da farkında olmadığı bir şeyi ona sormadan yapmak ya da onu buna zorlamaktır. Faşizm faşizmdir; ister hayvana ister...

Enerji tasarruflu pencereler ekolojik düşünen ev sahipleri için neden akıllıca bir seçimdir?

Y kuşağı konut piyasasına girmeye başladıkça sürdürülebilir, çevre dostu olan evlere talep de katlanarak artıyor. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği tarafından hazırlanan son bir raporda, ev...

Nükleer inadından vazgeçin!

Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın yapımcı şirketi ROSATOM’un, TAEK'in Akkuyu NGS ikinci reaktörü inşaatı için sınırlı izin vermesine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’dan tepki geldi. İzin...

Elveda rüzgar, güneş, verimlilik, demokrasi

Ne yenilenebilir enerji ne de enerji verimliliği ülke politikasının önceliği değil artık. Zaten 2007’deki mevzuat çalışması bugüne kadar ertelene ertelene güdük hale geldi bile. Artık...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol