Yunanistan’da mültecilerin karşılaştıkları sorunlar gün geçtikçe artıyor. 21 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında Yunan adalarına gelenlerle birlikte ülkedeki mülteci sayısı 30 bine yaklaştı. Bu 30 bin mülteci de Balkan ülkelerine geçmek için kapasitesi ve koşulları yetersiz kamplarda beklemeye devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde, Yunanistan Denizcilik Bakanlığı İleriye ve Midilli Adası’ndaki seyahat acentelerine bir bildiri gönderdi. Bu bildiriye göre ikinci bir emre kadar göçmenlere feribot bileti kesilmesi yasaklanmıştı. Dolayısıyla, Midilli’den ilerleyemeyen 4 bin mülteci de burada beklemek zorunda kaldı.
İdomeni Kampı ise Makedonya-Yunanistan sınırında bulunan geçici ve aslında bin 500 kişilik bir kamp.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), kampın kapasitesini birkaç gün içerisinde 4 bine çıkartmış olsa da 11 bin insan, hâlâ orada bekliyor.
Suriye’deki Humus kampından gelen 24 yaşındaki Filistinli mülteci Omar, “Bu bekleyiş beni öldürüyor. Daha başımıza neler gelecek bilmiyorum ama burada kimsenin bizi umursamadığını biliyorum” diyor.
MSF’nin son 4 günde, 700’den fazla kişi üzerinde yaptığı muayenelerde, en çok solunum yolları, mide ve bağırsakla ilgili rahatsızlıklara rastlanıldı. Bu hastaların büyük çoğunluğunu kadınlar ve 5 yaş altı çocuklar oluşturuyor.
Suriye’yi terk etmeden önce İngilizce öğretmeni olarak çalışan ve iki aydır yollarda olan Piman, şöyle söylüyor: “Biz ailece bu küçük çadırda kalıyoruz. Yola çıkmadan önce böylesine korkunç şartlarla karşılaşacağımızı hiç tahmin etmemiştim. Ülkemizi terk ettiğimizde, çocuklarım oyuncaklarını ve kitaplarını yanlarında getirmek istediler. Onlara endişelenmemeleri gerektiğini, yeni evimizde yeni oyuncakları olacağını söyledim. Ama şimdi bana her gün aynı soruyu soruyorlar: Yeni evimize ne zaman gideceğiz?”