Bu şehrin sakinleri, şehrin kendisini “Dinozorların Evi” olarak adlandırıyorlar.
Çin’in Heyuan şehri son yirmi yıl içersinde onbinlerce dinozor yumurtası bulmanın gururunu yaşıyordu. Yakın zamanda, koleksiyonlarına yeni yumurtalar eklediler.
1996’daki ilk keşiften bu yana keşfedilmiş olan 17 binden fazla fosilleşmiş yumurtanın çoğu bilim insanlarından ziyade siviller tarafından bulunmuşlardı. İlk keşfedilen yumurtalar, inşaat sahasında oynayan bir grup çocuk tarafından bulunmuşlardı. Ne var ki çocuklar, bu devasa yumurtaların taş olduğunu sanmışlardı.
En son yapılan 43 yumurtalık keşifte ise; yol tamiratında çalışan işçiler, yumurtaları gördüklerinde hendeğe girdiler. Tamirat, yumurtaların korunması için ve sayılarının tespit edilmesi için durduruldu.
Yumurtaların 19’u tamamen sağlam halde bulunmuş durumdalar ve ne tür dinozorlara ait olduklarının tespit edilmesi için araştırmacılar tarafından test edilecekler. Geçmişte bulunan yumurtaların çoğu 89 milyon yıl önce yaşamış olan oviraptore ve ördek gagalı dinozor türlerine ait çıkmıştı. Bulunan en büyük yumurta yaklaşık olarak beş inç çapındaydı.
Sakinleri tarafından “Dinozorların Evi” olarak adlandırılmış olan şehir, 2004’te müzelerinde dünyanın en büyük dinozor yumurtası koleksiyonunu barındırarak Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki yerini almıştı. Heyuan Müzesi’nin müdür yardımcısı, ilk keşfin bundan yıllar öncesinde, şehir merkezinde gerçekleşmiş olduğunu açıkladı.
Şehirde dinozorlarla ilgili yapılan keşifler arasında düzinelerce dinozor iskeleti ve ayak izi de yer alıyor. Bütün bunlar belediyeyi dinozor temalı park ve müze yapmak için milyonlarca dolar harcamaya teşvik etti. Park küçük olsa da, şehrin haritada 3,3 milyonluk bir nüfusla yer almasında büyük katkı sağladı.
Kaynak: True Activist