Ana SayfaEkolojiİnsanı, doğa ananın kucağına atan mis proje: Tatuta

İnsanı, doğa ananın kucağına atan mis proje: Tatuta

-

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin bir projesi olarak ortaya atılan Tatuta, gönüllü olmak isteyen her yaştan insanı, şehrin stresli ve kasvetli havasından kurtarıp çiftliklere, yani doğanın o eşsiz dinginliğine davet ediyor.

Tatuta, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’ndeki, 12 öncü isim tarafından kurulmuş. Başlıca amaçları; Türkiye’de ekolojik tarımla ilgilenen çiftçi ailelere her türlü desteği sağlamak, ekolojik tarımı desteklemek ve tarımın sürdürülebilirliğine yardımcı olmaktır. Diğer bir amaçları ise, ekolojik bütünlüğü bozmamak ve bu bütünlüğe saygı gösteren bireyler yetiştirmek. Tatuta’nın açılımını merak edenler için hemen söylüyoruz; Tatuta, “Tarım, Turizm ve Takas” kelimelerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş. Daha da detaya inilirse şayet; “Ekolojik çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası” projesinin kısaltmış adıdır, denilebilir.

tatuta-1Tatuta, tamamen gönüllülük çatısı altında kurulmuş bir platformdur. Gönüllü olan insanlar, burada zamanlarını, ekolojik yaşama ayak uydurarak geçirir. Kendi meyvenizi, yemek malzemesi olarak kullanacağınız sebzenizi kendi ellerinizle topluyorsunuz ve birinci elden onları tüketme zevkine erişiyorsunuz. Burada, klasik gönüllü oluşumlardan farklı olarak şöyle bir uygulama söz konusu; siz ne kadar emek harcarsanız onlar da size o kadar çok eğitim veriyorlar. Eğitimin iki ana konusu ise, sürdürülebilir yaşam ve ekolojik tarım.

tatuta-3Bu uygulama, aslında sadece ülkemizde değil, Dünya’da da çok yaygın bir konsept. Hatta Tatuta için WWOOF’un Türkiye ayağı denilebilir. Size çiftliklerde, mutfağından tarlasına kadar bazı görevler veriliyor. Siz onlara sebze ve meyve sağlıyorsunuz, onlar da size tamamen organik, leziz yemeklerinden sunuyorlar; hatta bazılarında köy evlerinde konaklayabilmeniz de mümkün ve eğer şanslıysanız bu konaklayacağınız evler de tamamen ekolojik olabilir. Tatuta’daki tüm çiftlikler, tamamen doğa dostu olmakla kalmayıp ekolojik bilinci, insanlara bu yolla aşılamayı amaçlamaktadır. 

Çiftlikte çalışanların oranları araştırıldığında, bu projenin en çok yurt dışından ve kadın gönüllüler tarafından tercih edildiği söyleniyor. Her meslek grubundan insanlar, hem birarada çalışıyor hem de beraber tatil yapma imkanına sahip oluyorlar. Gönüllüler; en az 15, en fazla 30 gün süreyle bu çiftliklerde konaklayabiliyorlar.

tatuta-2Çiftliğe gelenler, sadece ekolojik tarım yapmakla kalmıyor; doğanın kendi döngüsüne ve doğadaki yaşam mücadelesine de bi’nevi tanık oluyorlar. Çiftlikte, doğadaki hiçbir canlıya zarar verilmiyor, böcekler öldürülmüyor. Rahatsızlık durumunda böceklerin uzaklaştırılması, onları kaçırma tekniği ile yapılıyor. 

Tatuta çiftliklerinde; “Doğal nefes atölyesi”, “Masal gecesi”, “Kuş ve bitki okulu” gibi farklı atölye ve etkinlikler de düzenlenmektedir.

Türkiye’de, Tatuta çiftlikleri, Doğu Anadolu’dan Marmara’ya kadar çeşitli yerlerde mevcut ve kendinize, şartlarınıza uygun seçeneklere göre yer seçimi yapabiliyorsunuz. Bu çiftliklerin sayısı da gün geçtikçe artmakta ve böylece daha çok insana ekolojik bilinç, bu yolla aşılanmaktadır.

KaynakTatutaBugdayBiz evde yokuzHürriyetYeşil Gazete

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Ekoloji örgütlerinden Erzincan İliç için ortak açıklama

"Beklenen" felaket Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde yaşandı. Uzmanlara kulak asmayan rantçılar para hırsları ile "öldürmeye", iktidar yargısıyla, bakanıyla, uygulamasıyla cinayetlere ortak olmaya ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!
Pelin Güloğlu
Pelin Güloğlu
27.04.1995- Mersin Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu genç bir diyetisyen. Bunun yanısıra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi görmekte. İlgi alanları başta kültür-sanat olmak üzere; çevre ve sağlık, insan psikolojisi ve sosyoloji; sürdürülebilir yaşam ve yeşilin her tonu. Şu an diyetisyenlik, belli başlı dergilerde yazarlık; amatör olarak fotoğrafçılık yapmakta ve kendini diksiyon konusunda geliştirmeye çalışmaktadır.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol