Kanada’da 14.000 yıllık eski bir köyün bulunması, Kuzey Amerika’daki erken dönem uygarlık anlayışımızı sonsuza dek değiştirebilir. Araştırmacılar, yerleşim yerinin Giza piramitlerinden çok daha eski olduğunu tahmin ediyor ve burada Buz Devri’nden kalma araç gereçler buldular. Bu köy, Kuzey Amerika’da bugüne kadar ortaya çıkardığımız en eski yerleşim yerlerinden biri ve Heiltsuk yerlilerinin sözlü tarihiyle de uyumlu.
Hakai Enstitüsü ve Victoria Üniversitesi’nden araştırmacılar, First Nations (İlk Milletler) üyeleriyle birlikte Victoria’nın yaklaşık 500 km kuzeybatısında bulunan Triquet Adası’ndaki araç gereçleri gün yüzüne çıkardı. Olta iğneleri, mızraklar ve ateş yakmak için kullanılan araçlar buldular. Bu eski köyün geçen yıl keşfedilmesi sayesinde araştırmacılar, Britanya Kolumbiyası’nın kıyı şeridinde büyük bir insan göçünün yaşanmış olabileceğini düşünüyorlar.
IFL Science’a göre, arkeologlar bir zamanlar insanların Kuzey Amerika’ya Rusya ve Alaska arasındaki kara köprüsü aracılığıyla gelmiş ve oradan da yürüyerek ilerlemiş olabileceklerini düşünüyordu. Ancak son keşif, insanların kıyıya teknelerle gelmiş olabileceğini gösteriyor; sahil yolu muhtemelen iç kesimdeki yoldan önce vardı.
Kazı çalışmalarında bulunan Victoria Üniversitesi doktora öğrencisi Alisha Gauvreau, CTV News Vancouver Island’a verdiği demeçte şunları söyledi:
“[…] Bu keşif, Kuzey Amerika’nın ilk insanlarıyla ilgili olan algımızı değiştiriyor.”
Keşif, Heiltsuk yerlilerinin sözlü tarihine uyuyor. Heiltsuk’lar eski sahil köylerinin hikayelerini kuşaklar boyunca anlatmışlardı. Heiltsuk yerlisi olan William Housty, CTV News Vancouver Island’a, “Bu hikayelerin nasıl bugüne kadar geldiğini düşünürsek, arkeolojik kanıtla desteklenmesi inanılmaz.” diye belirtti.
Fotoğraflar Hakai Enstitüsü ve Inhabitat sitelerinden alınmıştır.
Kaynak: The Daily Llama