Zeytinin anavatanının Ön Asya ve Ege adaları olduğu sanılıyor. Tarımı yapılan zeytin ağaçlarının tarihi de 9 bin yıl öncesine dayanıyor. İtalya’da Blogna şehri yakınlarında bulunan zeytin yaprağı fosilinin 1 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor. Zeytin ağacıyla ilgili tecrübelerinin iyi olması nedeniyle Türkiye, zeytin üretiminde dünyada dördüncü sırada yer alıyordu ancak son dönemlerde bu durum, hükûmet politikaları nedeniyle maalesef geriledi.
Birçok dini kitapta büyük önem sahip olan zeytine Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam oldukça önem vermişlerdir. Tevrat ve İncil’de zeytin sözcüğü çokça geçer. Zeytin ağacı İncil’de kutsal bir bitki olarak geçer. İsa Peygamber’in gökyüzüne çıktığı Zeytin Dağı’nın eteklerindeki “Gethsemane Bahçesi”nde bulunan sekiz büyük zeytin ağacının İsa’nın dualarına, gözyaşlarına ve ölümüne tanık olduğu İncil’de yer almaktadır. Bugün hâlâ zamana meydan okuyan bu ağaçlardaki zeytin tanelerinin Hristiyanlara İsa’nın gözyaşlarını hatırlattığı söylenmektedir.
Tevrat’ta “Yahova”nın Musa Peygamber’e zeytinyağı ile seçkin parfümlerin karışımından olan Kutsal Mesih Yağı‘nın (vaftiz yağı) reçetesini verdiği anlatılır. Zeytin kelimesi Kur’an-ı Kerim’de altı defa geçiyor ve “kutsal ağaç” olarak zikrediliyor.
Kuran’da da zeytin ağacını, meyvesini, yağını öven ve kutsal kabul eden ayetler bulunuyor. Bu ayetlerde zeytin ağacının yine kutsal bir yer olan Sina Dağı’nda yetiştirildiği, sıkılarak yağının çıkarıldığı ve bu yağın yemeklere lezzet, hastalıklara şifa vermek için kullanıldığı yazılıdır.
Kutsal kitaplar; zeytin ağacının bereket, barış, akıl ve olgunluk sembolü olduğu noktasında buluşur. Zeytin ve zeytinyağının eski Mısır uygarlığında yaygın bir kullanımı söz konusudur. Zeytin bitkisi, incir, hurma, üzüm ve nar ile birlikte tüm semavi dinlerde adı geçen 5 (beş) meyveden biridir. Kutsal kitapların hepsinde zeytinden bahsedilmesi, Nuh’un gönderdiği güvercinin bir zeytin dalı ile dönmesi.
Bazı yoz olup fakat İslami olduğunu söyleyen yöneticiler ise Yahudilikte geçtiği için dini bir misyon aracı olduğunu düşündüğü zeytine, yozca yaklaşıp Yırca, Soma ve Akyaka’da binlerce zeytin ağacını katletti. Asıl hedefin sermayenin alanını genişletmek olduğunu hepimiz biliyoruz. Yine de ben, Kur’an’da zeytin ve incir üzerine yeminler edilmiştir deyip, zeytinin tarihsel teolojik ve siyasal yönüne değinip şifasına geçmek istiyorum.
Zeytin ağacının insan sağlığı üzerine etkisi insanın varlığıyla birlikte biliniyordu. Bizden önceki atalarımız da doğayı bizlerden daha fazla gözlemleyip yok etmeden faydalanmaya başlamışlardır. Zeytin ağacının yaprakları, yağı, meyvesi ve çekirdeği şifa ve koruyucu hekimlik için kullanılabilir. Çok dayanıklı olan zeytin ağacı kanser olmayan ender ağaçlardan biridir. Zeytin meyvesinde yer alan doymamış yağ asitleri sağlığımız için oldukça yararlıdır.
Zeytin içeriğinde yer alan A, C, D, E vitaminleri, protein, kalsiyum, klor, kükürt ile değerli mineraller bulunmaktadır. Zeytinyağında olein, palmitrik, steraik ve linolik asitlerin gliseritleri vardır ve bunlar sayesinde bizler için oldukça şifalı bir üründür.
Zeytin yaprağı çay olarak tüketilebilir
Zeytin ağacının yaprağı çok eski yıllardan beri tedavilerde kullanılmaktadır. Özellikle sıtmanın tedavi edilmesinde etkin rol üstlenmektedir. Zeytin yaprağı çay olarak tüketilebilmektedir. Hipertansiyona karşı koruyucu ve tansiyon dengeleyicidir. Antioksidan özelliği sayesinde de zeytin yaprağı yaşlanmanın etkilerini geciktirir ve vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak vücuda kuvvet verir.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalp ritmi bozukluğuna ve damar tıkanıklığına karşı koruyucu ve doğal tıpta bütüncül yöntemlerle birlikte tedavi edicidir. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağı da yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır. Kalp sağlığını koruyan zeytin ve zeytinyağı tekli doymamış yağ içermektedir. Kansere karşı koruyucu özelliktedir. Ayrıca kansere yakalanan hastalarda da kanserli hücrelerin yayılmasını engellemektedir. Zeytinyağı, özellikle bağırsak kanserinin ve göğüs kanserinin önlenmesinde etkilidir. Zeytin ve zeytinyağının içeriğinde bulunan vitaminler çocukların kemik gelişimini desteklemektedir. Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Eczacılıkta, bazı ilaçları hazırlamakta kullanılır. Yaprakları ve kabukları, yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Barsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Taneleri de besleyicidir.
Zeytin kilo vermeye yardımcıdır. Zeytinde bulunan farklı doymamış yağlar kilo vermeye de yardımcı olur. Zeytinyağı tüketimi ayrıca yağ hücreleri için etkili bir uyarıcıdır. Karın yağlarının erimesinde önemli bir role sahiptir. Zeytin yağı diğer hiçbir yağ gibi kızartılmamalıdır. Kızaran yağlar yoğun ısıdan ötürü şifai özelliğini yitirmektedir.
Zeytin cilt ve saç sağlığını korur
Zeytin hidrat içerir ve yağ asitleri yanında antioksidanlar açısından zengindir. Bunun dışında zengin bir E vitamini deposudur. Bu özelliğinden dolayı bizi cilt kanserinden korur, yumuşak ve sağlıklı ciltlerin oluşmasını sağlar, ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruma özelliği vardır. Bunun için 15 dakika boyunca cilde doğal zeytin yağı uygulamak yeterlidir.
Zeytinyağı ve zeytin alerjiye karşı koruyucudur
Zeytin göz sağlığına karşı koruyucudur özellikle katarak oluşumunu engelleyicidir.
Zeytin çekirdeği ağızdan ezilerek alındığı vakit oldukça faydalıdır. Zeytin çekirdeği sindirim sistemi rahatsızlıklarını giderebilir. Eskilerden gelen bir alışkanlıkta, halk hekimliğinde basur tedavilerinde zeytin çekirdeği kullanılmaktaydı.
Zeytin yaprağının faydaları
Tarihte ilk kullanımı Giritlilere kadar gitmektedir. Dalları sembolik olarak barışı temsil eder ve antik olimpiyat oyunlarında atletler tarafından giyilmekteydi. 1800’lü yıllarda sıtma tedavisinde yaygın olarak kullanılıyordu. Anti bakteriyel özelliğinden dolayı yaygın olarak enfeksiyon tedavilerinde kullanılmaktadır.
Zeytin yaprağının antibiyotik özelliğinin olduğuna inanılmaktadır. Özellikle yaraların daha erken iyileşmesi için kullanılır
Zeytin yaprağı bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı savunma sistemini korur.
Doğal tıpta zeytin yaprağı soğuk algınlıkları tedavisinde kullanılır.
Tok tutucudur ve İnsülin direncini düşürür.
Not: Önemli olan zeytinin tedavi edici yönünden ziyade koruyucu özelliğidir. Hastalıklardan korunmak için zeytin yaprağı, zeytinyağı ve zeytin meyvesi tüketilmelidir.