Akıllı telefonların ve tabletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte şarj sorunu, kullandığımız elektronik cihazların belki de en büyük problemi hâline geldi. Yeni geliştirilen bir teknoloji bu sorunu ortadan kaldırmak üzere: Wysips teknolojisi.
Wysips, yapay ışığı ve güneş ışığını elektriğe çeviriyor. Bu teknolojide kullanılan ışığı toplayan camlar, telefon, tablet ve akıllı telefon ekranlarının üstüne ya da altlarına yerleştirilebiliyor. Yerleştirilen cam, suni ışığı ya da doğal güneş ışığını elektriğe çevirerek telefonun ya da tabletin sürekli şarj olmasını sağlıyor.
SunPartner tarafından üretilen bu teknolojide; ince fotovoltaik katman, mikro merceklerle birlikte yerleştirilerek ince şeffaf bir tabaka oluşturuluyor. Optik işleme tabanlı çalışan Wysips teknolojilerinde, yarı silindirik mercek katmanı, fotovoltaik şeffaf bir katmana bağlı olarak çalışıyor. Fotovoltaik teknolojiler, güneş enerjisini elektriğe çevirirken, oluşturulan optik etki ile fotovoltaik hücrelerin güneşe maruziyeti en üst seviyeye çekiliyor.
Şeffaf fotovoltaik yapı, enerji dönüşümü ve üretimini de elektronik bir çiple sağlıyor. Işıktan elde edilen bu enerji, mobil cihazların pillerini şarj ediyor. Elektrik, doğal ışık ya da suni ışıktan sağlanabiliyor.
0,1 mm kalınlığındaki Wysips cam yapısı, endüstri standartlarına göre yüzde 90 şeffaf. SunPartner bu tabakanın telefonunun kontrastını, okunabilirliğini, görüş açısını ya da aydınlanma ayarlarını etkilemediğini ifade ediyor.
Işığı elektrik enerjisine çeviren bu tabaka, telefon şarj ünitesi aracılığıyla elektrik şebekesine bağlıymış gibi telefonu şarj ediyor. Bu şeffaf tabaka ince olması sebebiyle cep telefonu ekranlarına, e-kitaplara, tabletlere ve saatlere takılabiliyor. Bu teknoloji ekranlar kadar pencerelere de uyumlu. Üreticiler bu teknolojinin her yüzeyi enerji kaynağı hâline getirebileceğine inanıyorlar.
Prototipler güneşe maruz bırakıldığında santimetre kare başına 5 mW güç üretebilen ürün, 10 dakikalık ışık enerjisini 4 dakikalık pile çevirebiliyor. Yeni jenerasyon fotovoltaik malzemelerle üretilen enerjinin iki katına çıkması bekleniyor.
Wysips cam teknolojisi 2011 yılında CTIA’nın seçkin “E-Tech” elektronik teknoloji ödülünü aldı. O zamandan bu yana da şeffaf yüzeydeki esneklik, incelik ve şeffaflık arttırıldı. SunPartner’la anlaşan Kyocera şirketi ürettikleri ilk ürünlerini bu yıl Mart ayında, mimarisi kadar güneşiyle de meşhur Barselona’da yapılan Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttı. Fransız üretici SunPartner Grup, elde edilen enerji miktarını arttırmayı, bu sayede geleceğin ürünlerinde bu teknolojinin kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Güneş enerjisi ve teknolojiyi birleştirerek sunan SunPartner, Wysips kelimesini “What you see is photovoltaic surface” yani “Görmekte olduğunuz fotovoltaik yüzeydir” cümlesinin baş harflerinden üretti. Bakalım önümüzdeki günlerde gördüğümüz yüzeylerin ne kadarı fotovoltaik yüzey olacak?
Wysips teknolojisi, şu anki hâliyle yüksek enerji tüketimi yapan akıllı telefonları kendi kendilerine yeter duruma getiremeyecek olsa da daha düşük güçle çalışan e-okuyucuları, saatleri ve daha basit telefonları tamamen şarjdan bağımsız hâle getirebilecek. Yani bu cihazların şarj olma ihtiyaçları ortadan kalkacak. Öte yandan, yeni çıkacak fotovoltaik malzemelerin de etkisiyle, akıllı cep telefonlarının da kendi kendine yeteceği ve şarja hiç ihtiyaç duymayacağı günlerin de çok uzakta olmadığı aşikâr.
Günümüzde kullanıcılara sağlayacağı pratiklik ve enerji tasarrufu adına etkileyici olan bu haber, yakın yüzyıllarda kendini göstermesi beklenen enerji sıkıntısı düşünüldüğünde, insanlık adına ayrıca güzel bir haber özelliği taşıyor.
Kaynak: Daily Mail, SunPartner Technologies, 21st Century Tech, Digital Trends, GizMag,