Brachycephalus cinsine ait kurbağalar o kadar küçüktür ki, ünlü “Küçük Kurbağa” şarkısının esin kaynağı olsalardı şaşırmazdık. Brezilya’nın yağmur ormanlarında görülen bu cinse geçtiğimiz günlerde 7 yeni tür daha eklendi ve hepsi tehlike altında.
Brezilya’nın Atlas Ormanları pek çok ilginç kurbağa türüne ev sahipliği yapar. Dünyanın en küçük kurbağasını da içine alan Brachycephalus cinsi de Atlas Ormanları’na özgüdür. Bu cinsin bireyleri yetişkin hallerinde bile genellikle 1 santimetreyi geçmezler. Pek çoğunun derisinde ise kendilerini koruyacak “tetrotoksin” isimli bir zehir bulunmaktadır. Canlı ve göz alıcı renkleri de zehirli olduğunu potansiyel avcılarına belli edecek ve göz dağı verecek bir şekilde evrimleşmiştir.
Söz konusu cins ilk olarak 1842 yılında Alman doğa bilimci Johann Baptist von Spix tarafından tanımlanmıştır. Buna rağmen cinse ait pek çok tür son on yıl içerisinde keşfedilmiştir. Çok sınırlı bölgelerde yaşayabildikleri ve bu bölgeler de genelde oldukça izole yerler olduğu için, cins hakkındaki araştırmalar çok yavaş ilerlemektedir.
İklim değişikliği nedeniyle…
Beş yıllık arama sonucunda Mater Natura – Instituto de Estudos Ambientais‘e bağlı bilim insanları, bu cinse ait olarak sınıflandırılan 7 yeni tür daha keşfettiler. Bulut ormanları ya da sisli ormanlar şeklinde tanımlanan ormanlarda yaşayan yeni keşfedilmiş türler, ne yazık ki tükenme tehlikesi ile karşı karşıyalar. İklim değişikliği nedeni ile sisli ormanların coğrafyadaki yayılımının değişmesi, bu küçük canlıların neslini tehlikeye sokmaktadır. Ayrıca ormanların kesilmesi ve et sektöründe hapsolmuş kalabalık sürülerin buralarda otlatılması da Brachycephalus‘ların yaşam alanlarına bir tehdittir.
Keşfedilen türlerden ilki Brachycephalus mariaeterezae, parlak turuncu renginde ve sırtında açık mavi lekeler vardır.
Brachycephalus olivaceus ise yeşil-kahverengi bir renge sahiptir.
Brachycephalus auroguttatus parlak bir sarı bir kafaya ve kol ve bacaklarına doğru kahverengileşen bir renk geçişine sahiptir.
Brachycephalus verrucosus turuncu bir kurbağa ve yeşille kahverengi arası siğilleri vardır.
Brachycephalus fuscolineatus ise yine turuncu ve sırtında yeşilden kahverengi tonlarına uzanan çizgileri vardır.
Brachycephalus leopardus ismini leopara benzemesinden almış. Sarı renkli kurbağanın üzerinde aynı leoparlardaki gibi koyu renkli benekler vardır.
Son olarak Brachycephalus boticario da çoğu gibi turuncu renkte ve vücudunun yanlarında daha koyu tepecikli bir yapısı vardır.
İlgilenenler keşfedilen türlerle ilgili makaleye buradan ulaşabilirler.
Kaynak: Tree Hugger