Ana SayfaKültür & SanatŞirketlerin yönettiği dünyaya şahit olun: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

Şirketlerin yönettiği dünyaya şahit olun: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları

-

John Perkins’ten kapalı kalmış birçok konuya ışık tutan bir eser: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları.

New York Times’ta, Publishers Weekly’de ve Amazon.com’da en çok satan kitap olmuş, 24 yayınevi tarafından yayınlanmaktan korkulduğu için geri çevrilmiş, yazarın yazmaktan defalarca vazgeçtiği, mevcut sistemde çarkların nasıl işlediğini tüyler ürperten detaylarıyla anlatan; üçüncü dünya ülkeleri, büyük şirketler ve ekonomi ajanları arasındaki trafiğe şahitlik ettiren ilginç eser.

Perkins, yıllarca bir ekonomik tetikçi olarak çalıştıktan sonra vicdanıyla yüzleşmiş ve hayat tarzını değiştirmiş, ekolojiyi ve sürdürülebilirliği destekleyen bir birey. Birkaç defa niyetlenip vazgeçmesine ve defalarca reddedilmesine rağmen yaşadıklarını anlatan bu kitap serisini hazırlamış. Üçüncü cilt dışındakiler Perkins’in şahit oldukları anlatılırken, üçüncü cilt kendisi gibi bu olaylara şahit olanların şahitliklerinden, Steven Hiatt tarafından derlenmiş.

ET (2)

İlk iki kitabın yayınlanmasından sonra kendi sağlığı hakkında çıkartılan söylentiler üzerine, diğer şahitlerin anlattıklarının derlenmesinden oluşuyor üçüncü cilt. Not düşeyim; kitapların oldukça akıcı olması cilt sayısını fazla önemsetmiyor insana.

Bu kitabı okuduktan sonra; alışveriş ederken kimden satın aldığınızı, aldığınız ürüne kimlerin emeğinin geçtiğini, çalışırken kime çalıştığınızı, sistemde kimlerin ne rolleri taşıdığını ve daha birçok sorgulanmayanı sorgular bireyler olmanız kaçınılmaz…

Kitabın ortasından itibaren insan sormadan edemiyor: Bir noktada vicdanınız, para ve güç arasında sıkışsaydınız, siz hangisini tercih ederdiniz?

Kesinlikle okumaya değer bir kitap…

Kitabın belgeseli:

Kaynak: Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları 1-2-3, Kafes (Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları 4)

SON YAZILAR

Edebiyat tekeli ve kırık kalemler

Ülkemizde okuma alışkanlığının çok fazla olmadığını biliyoruz. Bunun için çevremize bakmamız bile yeterli ama gelin sayılara da bir göz atalım. TÜİK’in 2023 yılında yaptığı araştırmaya göre...

İşçi Filmleri Festivali başlıyor

18. İşçi Filmleri Festivali, 14-19 Ekim tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşacak. 14 Ekim günü saat 18.30’da Kavaklıdere Sineması’nda oyuncu Gözde Duru’nun sunuculuğunu yapacağı açılışta Sputnik’te...

Kuru Otlar Üstüne: Antagonist olarak dişil enerji

Nuri Bilge Ceylan’ın 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan son filmi Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinematografisinde takip ettiğimiz “aydının taşra sıkıntısı” olarak da tanımlanabilecek halini...

Sanat: Kolektif tembelliğin günah keçisi

Sanat, insanın varoluşunu ortaya koymasının en yalın ama çözümü ve anlaşılması en zor çabasıdır belki de. Buna rağmen sanatı ısrarla belirli bir çerçeve içerisine sıkıştırmanın...
Ruken Zilan
Ruken Zilanhttps://www.researchgate.net/profile/Ruken_Zilan
Ruken Zilan liseyi 15 yaşında dışarıdan bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi ve ODTÜ Fizik bölümlerinde Lisans ve Yüksek Lisansını yapmıştır. 2. Yüksek Lisansını TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Burslu olarak Bilgisayar Mühendisliğinde yapmıştır. 2007-2014 yılları arasında UPC-BarcelonaTech'te Doktora çalışmaları yapmıştır. 2008-2012 yıllarında Avrupanın en hızlı bilgisayar merkezlerinden Barcelona Supercomputing Center, Araştırma Merkezi'nde CISCO Sys. Kaliforniya burslusu olarak çalışmıştır. Bilim, teknoloji, sürdürülebilir yaşam, gezi ve uluslararası kültürlerin meraklısıdır. İngilizce, İspanyolca, temel seviyede de Katalanca ve Fransızca bilmektedir.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol