Hollanda’nın üçüncü büyük kenti; Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçları ve katliamları soruşturan mahkemelere ev sahipliği yapan Lahey’de şimdi de Hayvan Hakları Mahkemesi kuruluyor!
Yaban Hayatı Adalet Komisyonu’nun türleri tehlikede hayvanları avlayan ve kaçakçılığını yapan grupların peşine düşme görevi bu hafta başlayacak. Yaban hayvanı kaçakçılığı; uyuşturucu madde, sahte para ve insan kaçakçılığını takip eden dördüncü büyük suç dalı. Komisyon, yılda 17 milyar dolar gelir elde eden bu suç şebekelerini ortaya çıkaracak bir uluslararası mekanizma oluşturma amacını taşıyor.
Komisyonun kurucu üyelerinden Andrea Costra, “Bunlar, uluslar ötesi suç örgütleri. Silah veya uyuşturucu kaçakçıları gibi faaliyet gösteriyorlar. Ticareti küresel düzeye yayabilecek imkanlara ve ilişkilere sahipler. Bu işi nasıl yapacaklarını, kime rüşvet vereceklerini biliyorlar. Yerel politikacılar ve tacirlerle iyi ilişkiler içindeler” dedi. Ayrıca uzmanlar, yaban hayvanı avı ve kaçakçılığının kara para aklama, yolsuzluk ve terör eylemleri gibi diğer belli başlı suçlar ile ilişkili yürütüldüğünü söylüyor.
Afrika gergedanı 10 yıl içinde tükenebilir!
Hayvanların avlanması ve kaçak yollarla piyasaya sürülmesi türlerin neslini tehlikeye sokuyor. Gergedan, ton balığı, fil dişi ticaretleri ve Güneydoğu Asya ile Çin’den gelen talebin artması ise işleri iyice çıkmaza sokuyor.
Nesli tehlike altındaki türlerden biri ise Afrika gergedanı. 2007’de 13 tane gergedan avlanmışken, geçtiğimiz yıl bu sayı neredeyse 100 kat artarak 1215’e yükseldi. Yaban Hayatı Adalet Komisyonu’nun raporuna göre; bir şeyler yapılmazsa yabani gergedanlar önümüzdeki 10 yıl içinde tükenecek…
Gergedanların yoğunlukla avlanmasının sebebi ise Asya’da geleneksel ilaçlarda sıkça kullanılan keratin. Gergedan boynuzunda bulunan keratinin yanı sıra, boynuzların kendisi de statü ve varlık simgesi gibi görülüyor. Gergedan boynuzunun iki kilosu 150 bin dolara alıcı bulabiliyor.
Komisyon kaçakçılar ve avcılar ile mücadelede silahlı yerel güçlere değil yeni yollara başvuracak. GPS (küresel konumlama sistemi) ile sevkıyatlar izlenecek ve ele geçirilenlerin DNA’sından nereden geldikleri araştırılacak.
Ancak komisyonun Lahey’deki diğer mahkemeler gibi geniş yetkileri ne yazık ki yok. Gözaltına alma, mahkeme oturumu yapma gibi yetkileri olmadığı gibi halka açık oturum yaparak bağlayıcı olmayan tavsiyelerde bulunabilecek. Ancak yine de umut var! Komisyon yetkilileri; izleyecekleri stratejinin şok etkisi yaratan verileri açığa çıkaracaklarını, hükûmetleri hesap vermeye ve önlem almaya zorlayacaklarını vurguluyorlar.
Kaynak: BBC