Bu yılın ilk aylarında Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından kansere “muhtemelen sebebiyet veren madde” olarak tanımlanan Monsanto şirketinin RoundUp tarım ilacı ürünü, geçtiğimiz hafta Kaliforniya Çevre Koruma Ajansı’nın yayınladığı rapora göre kesinlikle kansere sebebiyet veriyor.
1997 yılından bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteren Monsanto’nun kimyasal RoundUp tarım ilacı uzun süredir ekologlar, ekolojistler ve aktivistler tarafından protesto ediliyordu. Özellikle Latin Amerika ve ABD’de Monsanto’ya karşı büyük yürüyüşler düzenlenmiş, şirket 2014-2015 yılları arasındaki gelirlerinde büyük güç kaybetmişti.
Geçtiğimiz hafta Environmental Protection Agency‘nin (Kaliforniya Çevre Koruma Ajansı) yayınladığı rapora göre RoundUp tarım ilacı ürünü kansere sebebiyet veren madde olarak tanımlanacak. RoundUp’ın içeriğinde bulunan glifosat bileşiğinin kansere neden olan madde olduğu belirtiliyor.
Kararın ardından açıklamalarda bulunan San Francisco Biyolojik Çeşitlilik Merkezi’nden Nathan Donley, “Kaliforniya bu önemli adımı atarak halkını ve vahşi yaşamı bu zehirli ilaçtan korumayı başaracak. RoundUp’ın kullanımı o kadar yaygın ki bundan etkilenmeyi minimuma çekmemiz şu an imkânsız gözüküyor” dedi.
Uzun yıllar boyunca çevre koruma ajansları yetkilileri glifosat maddesinin herhangi bir tehlikesi olmadığını açıklasa da bilimsel kanıtlar ile elini güçlendiren aktivistlerin hak arama çabalarının çok daha kolay olacağı düşünülüyor.
Yeşilist’ten Görkem Gömeç’in haberine göre, Monsanto için son bir ay hiç de iyi gitmiyor. İlk önce İskoçya, sonra Almanya, ondan sonra da Yunanistan ve Letonya GDO devini ülkelerinden kovarken, şimdi de Fransa, Paul Francois isimli çiftçiyi zehirlemekten Monsanto’yu suçlu buldu.
Paul Francois, 2004 yılında Monsanto’nun Lasso adlı ürününü teneffüs ettikten sonra hafıza kaybı, baş ağrıları ve kekeleme gibi sorunlarla karşılaştığını belirtiyor ve endüstriyel tarım devini ürünün üzerine gerekli uyarıları koymamakla suçluyordu.
Kaynak: True Activist
Hazırlayan: Burak Avşar