[n]Beyin ekibinden Dinçer Özoran ve Arman Buldaç, bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında İstanbul’dan Paris’e 3 bin km’lik bir bisiklet turu düzenleyecek. 4 Eylül’de başlayan ve 30 gün sürecek olan [n]Pedal’ın amacı, Galatasaray Eğitim Vakfı (GEV) burs fonuna bağış toplamak olacak.
Yurtdışında düzenlenen turları sosyal medyadan takip eden Özoran, bu tarz kampanyaların Türkiye’de (bisiklet veya koşu aracılığıyla) yeni yeni yapıldığını söylüyor: “Ben de doğal olarak bir bağım olan, kendimi kolayca bağdaştırabileceğim bir dernek veya vakıf ile böyle bir kampanyayı gerçekleştirebileceğimi düşündüm. Derken benim de üyesi olduğum Galatasaray Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Ozan Karaduman ve birçok mezun arkadaşımla fikir alışverişinde bulunarak Galatasaray Eğitim Vakfı’nın burs fonuna katkı sağlamak adına böyle bir kampanya yapmaya karar verdik.”
Turun rotası
Galatasaray Üniversitesi’nin, sanılan aksine, bir özel üniversite olmadığını ve Franko-Türk bir devlet üniversitesi olduğunu belirten Özoran, buradan yola çıkarak projenin en kolay kısmının turun nereden başlayıp nereden biteceğine karar vermek olduğunu söylüyor. İlk etapta Türkiye-Fransa olması gerektiğine karar verilen, daha sonra İstanbul-Paris olarak şekillenen rotayı Özoran, şu şekilde anlatıyor: “Fransa’nın bisiklet açısından en keyifli bölgesi hiç şüphesiz Alp Dağları’dır. Bu sebeple turumuz İstanbul’dan başlayıp Balkanlar ve İtalya’dan geçerek Alpler üzerinden Fransa’nın güneydoğusuna varacak. Oradan da kuzeye doğru yönelip Paris’te turumuzu tamamlayacağız.”
30 günde 3 bin km
Günde ortalama 100 km yol kat etmeyi planlayan ekip, yolculuklarını kolaylaştırmak adına yanlarına 10 kg gibi bir yük almayı hedefliyorlar. 30-60 kg arasını bulan yüklerin bisiklete binmenin keyfini azaltabileceğini düşünen Özoran, 10 kg’a kamp malzemeleri, kamera, bilgisayar, telefon ve bisiklet kıyafetlerinin dahil olacağını söylüyor. Ekip, 2-3 günde bir hostel gibi yerlerde konaklamayı planlıyor ve yolda karşılaştıkları kişilerle kurdukları sohbetler doğrultusunda onları ağırlamak isteyen kişilerin davetlerini de kabul edeceklerini bildiriyorlar.
Kamuoyunun ilgisini çekerek burs fonuna bağış toplayabilmeyi amaçlayan ekip, bu turun sosyal yönüyle katkıda bulunacaklarının yanı sıra, kişisel anlamda da kendilerine çok şey ekleyeceğine inanıyorlar: “Bir şehirden diğer şehre ulaşmak, yokuşları tırmanmak, rüzgâra karşı direnmek, karnımızı doyurmak, dinlenmek, kültürlerle insanlarla tanışmak, yaşadıklarımızı sizinle paylaşmak ve pedalımıza her şeye rağmen güç vermeye çalışmak gibi küçük küçük onlarca hedefimiz olacak. Pedallar döndükçe projenin hem sosyal hem de kişisel yönlerinin hedefine ulaşacağını düşünüyoruz. Aslında her pedalın birçok farklı şeyi desteklediğini, birçok farklı amaca destek verdiğini ve bu anlamda da ‘n’ yüzlü, yani çok yüzlü bir pedaldan, [n]Pedal’dan bahsettiğimizi söyleyebiliriz.”
Yolculuğun bir diğer amacı da diğer ülkelerdeki burslu üniversite öğrencileriyle sohbet etmek… Bu sohbetleri ağırlıkla İtalya ve Fransa’da gerçekleştirmeyi düşünen ekip, tur esnasında deneyimlerine dair bazı detayları, görsel ve yazılı olarak paylaşmak niyetinde olduklarını söylüyorlar. Ayrıca, turun bitiminde [n]Beyin ekibindeki diğer kişilerle birlikte “burslu hayatın” genel özelliklerine ve bursların ülkeden ülkeye değişen farklılıklarını inceledikleri bir değerlendirme yayımlamayı planlıyorlar.